Pedagogisch Professional

Pedagogiek
Zwart kindje van drie jaar zit met ipad in de hand en koptelefoon op dicht op het scherm.

Zo begeleid je kinderen bij hun online mediagebruik

Als pedagogisch professional kan je tegenwoordig niet meer om het online mediagebruik van kinderen heen. Maar in hoeverre heb je als pm’er of kinderopvangorganisatie de verantwoordelijkheid om kinderen hierbij te begeleiden? Nick van Hummel, adviseur en onderzoeker bij het NJi, geeft advies.

Bij mij op de groep

Wat houdt pm'ers zoal bezig en hoe ziet hun team eruit? Op haar vijfenveertigste switchte Miranda Vording van de zorg naar de kinderopvang. Sinds twee jaar werkt ze op de babygroep van Kinderwereld in het Drentse Dalen. ‘Als ik begin twintig was geweest, zou ik een hbo-opleiding voor babyconsulent gaan volgen.'

6 tips om positieve relaties tussen kinderen te ondersteunen

Als pedagogisch professional kun je kinderen helpen om zich veilig te voelen in de groep en positieve relaties op te bouwen. Hoe doe je dat?
Pedagogiek

De pedagogische visie van Emmi Pikler

De Hongaarse kinderarts en pedagoge Emmi Pikler heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we jonge kinderen benaderen en opvoeden. Haar visie stelt de natuurlijke ontwikkeling en autonomie van kinderen centraal. Dit biedt een waardevolle leidraad voor het omgaan met kinderen, vooral voor degenen die werken met hele jonge kinderen. Piklers visie is niet voor niets een onderdeel van veel kinderopvanglocaties wereldwijd.

De pedagogische vraag van de maand

Lees hieronder de Pedagogische vraag van de maand die gemaakt is door het landelijk Expertisecentrum Kinderopvang. Met daaropvolgend het antwoord hoe je het beste op deze situatie kunt reageren. 
Pedagogiek
kind ouder wennen kinderdagverblijf

7 tips om de wenperiode makkelijker te maken

Hoe kun je kinderen én ouders laten wennen als ze voor het eerst naar een kinderdagverblijf komen? 7 tips om die wenperiode goed door te komen.
student

Steeds meer interesse in pedagogische mbo-opleidingen

Pedagogische mbo-opleidingen zijn onwijs populair, zeker vergeleken met andere mbo-opleidingen binnen het zorg en welzijn gebied.

De pedagogische visie van Maria Montessori

Een van de meest invloedrijke pedagogen was dr. Maria Montessori (1870 - 1952). Haar pedagogische visie heeft veel impact gehad op de manier waarop we naar de ontwikkeling van kinderen kijken.
Pedagogiek

De pedagogische vraag van de maand

Deze rubriek is gemaakt door het landelijk Expertisecentrum Kinderopvang. Wil je meer weten over pedagogiek in de kinderopvang? Ga dan naar www.expertisecentrumkinderopvang.nl Of check de podcast Hoe dan in de kinderopvang?

Bij mij op de groep

Wat houdt pm'ers zoal bezig en hoe ziet hun team eruit? Na haar BBL-traject kwam Danique van Beusekom terecht bij kinderopvang BLOS in Utrecht, onderdeel van Babilou Family Nederland. Nu belegeidt ze zelf een BBL'er.

Over pedagogisch professional

Pedagogisch professionals zijn ontzettend belangrijk. Ze zijn medeopvoeders van de kinderen op hun groep, ze bieden veiligheid en structuur en stimuleren kinderen in hun ontwikkeling. Daarnaast zorgen ze er natuurlijk ok voor dat de kinderen onder hun hoede een leuke tijd hebben op de kinderopvang.

Lees meer