Home Nieuws

Nieuws

Kwaliteit Gastouderopvang

Najaarsbijeenkomsten voor pm’ers en gastouders

Stichting BKK en KennisNetwerk GastouderOpvang (KNGO) organiseren dit najaar allerlei bijeenkomsten voor pedagogisch medewerkers en gastouders.
Kindermishandeling

Aanpak kindermishandeling moet uit de angstsfeer

Wat is ervoor nodig om pedagogisch medewerkers minder handelingsverlegen te maken bij de aanpak van kindermishandeling? Annelies Snijders, werkzaam bij MIK ontwikkelde voor haar masteropleiding Pedagogiek het spel PAKVASt.
Ontwikkeling van kinderen

Duizenden 8+’ers krijgen lidmaatschap War Child cadeau

Om de samenwerking tussen de SWK Groep en War Child te bezegelen, hebben alle 8+’ers een jaar lang lidmaatschap van de War Child Kidsclub cadeau gekregen.
Financiën en bedrijfsvoering

Afname uren kinderopvang: de oorzaken

Het aantal kinderen dat gebruik maakt van kinderopvang nam de afgelopen jaren weer toe. Tegelijk is er een tegenbeweging: het gemiddeld aantal uren dat er gebruik wordt gemaakt van kinderopvang daalt. Wat is de reden voor dit afnemende gebruik? Wij vroegen het aan BOinK en BV Familie.
Financiën en bedrijfsvoering

Heeft iemand het nog over de groepsstabiliteit?

Heeft iemand het nog over groepsstabiliteit in een tijd waarin de vraag naar kinderopvang maar blijft afnemen? Ja, er gingen in het tweede kwartaal van 2017 meer kinderen naar de kinderopvang, maar zij kwamen wel weer minder uren per week. Zijn er nog kinderopvangorganisaties die een minimale afname van twee of zelfs drie dagen verplichten?
Arbeidsvoorwaarden

Verzuimcijfer daalt opnieuw

Het verzuimcijfer in de kinderopvang blijft maar dalen, ook in 2016 en 2017. Over heel 2016 was het verzuimpercentage 4,6 procent. Dit was in 2013 nog 5,1 procent.
Spelen en speelgoed

Activiteitentips voor in het najaar

Kan je in het najaar en de winter toch groene (buiten)activiteiten doen? ‘Zeker!’, zegt trainer Elizabeth Binsbergen van Natuurlijk In Beweging. Bekijk hier tips voor 0-10 jaar.
Financiën en bedrijfsvoering

Bestuurswijzigingen bij Ludens kinderopvang

Ludens kinderopvang (Utrecht) heeft een nieuwe Voorzitter van de Raad van Bestuur: Carla van de Venne. Zij volgt hiermee Ans van Hoof op, die in maart van dit jaar met pensioen is gegaan.
Arbeidsvoorwaarden

‘Groei kinderopvang doorvertalen naar echte banen’

Nu er meer gebruik wordt gemaakt van kinderopvang, is er voor werkgevers ook meer ruimte om te investeren in hun personeel. Dit zegt de FNV in een reactie op de nieuwste cijfers van het ministerie van Sociale Zaken.
Arbeidsvoorwaarden

Werknemers het gelukkigst bij goed presterende organisatie

Werknemers willen graag werken bij een organisatie die goed presteert. Toch is het merendeel van de werknemers niet gelukkig met de organisatie waar zij voor werken. Dit blijkt uit een onderzoek onder 624 Nederlandse bestuurders, managers en medewerkers.

Uitgelicht door de redactie

Debitieurenbeheer-fotolia.jpg
Nieuws

Kinderopvang vreest faillissementen door Wet IKK

‘Als wij de daadwerkelijke kosten hadden geweten van de doorvoering van de wet IKK, hadden we nooit getekend.’ Dat zegt Saskia Speelman namens de Brancheorganisatie Kinderopvang. De sector vreest een nieuwe crisis nu blijkt dat de daadwerkelijke kosten hoger liggen dan de eerdere ramingen.
achterstandsgeld-AdobeStock.jpg
Nieuws

Bijna 60.000 kinderen extra in de opvang

In 2016 is er voor 59 duizend meer kinderen kinderopvangtoeslag aangevraagd dan in 2015. In 2016 zaten er 823.000 kinderen in de formele opvang. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.
1voedingenopvoedstijlFotolia.jpg
Nieuws

Onderzoek: ‘Laat kinderen met handen eten’

Kinderen die met hun handen mogen eten en zelf kiezen hoeveel ze willen eten hebben een grote kans dat ze later verschillende dingen lusten, gezonder eten en minder dik worden.

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

De gastouderopvang wordt geprofessionaliseerd. Zo zou de branche aan moeten sluiten bij de Wet IKK en het project Permanente Educatie.
Professionals in de kinderopvang zijn een belangrijke groep om misbruik, verwaarlozing of mishandeling te signaleren, herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Alle kinderopvangorganisaties werken inmiddels met de Meldcode Kindermishandeling.
Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak om kinderen op al mogelijke gebieden te stimuleren. Denk aan de motorische, cognitieve, seksuele, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties zijn verplicht om pedagogisch beleid, uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen.