Home Nieuws

Nieuws

Permanente educatie en opleidingen

Nieuwe opleiding biedt baangarantie in de kinderopvang

Het ROC Mondriaan in Den Haag biedt studenten baangarantie met de nieuwe combi-opleiding Gespecialiseerd pedagogisch medewerker en Sociaal-cultureel werker. De studenten kunnen na de opleiding aan het werk bij SWK-Kinderopvang en Stichting Buurtwerk.
Kindermishandeling

21 bespreektips voor een gesprek over kindermishandeling

Op de eerste dag van de Week tegen Kindermishandeling worden landelijk 21 Minuten-bijeenkomsten gehouden, waarin gepraat wordt over kindermishandeling. Kun je geen bijeenkomst bijwonen? Deze 21 tips ondersteunen het gesprek met collega's over dit onderwerp.
Kindermishandeling

‘Aanpak kindermishandeling topprioriteit kabinet’

Volgens minister Hugo de Jonge (VWS) is de aanpak van kindermishandeling een absolute topprioriteit voor het nieuwe kabinet. Dat zei hij vanmorgen in Den Haag bij de start van de Week tegen Kindermishandeling.
Wet Harmonisatie

Harmonisatie: nog niet alle gemeenten zijn klaar

Is de branche klaar voor de eisen die de Harmonisatiewet vanaf 1 januari 2018 aan ze stelt? 70 procent van de gemeenten is volledig geharmoniseerd. De overige 30 procent is daar in ieder geval mee bezig.
Wet Harmonisatie

‘Implementatie harmonisatie en IKK verloopt soepel’

De kinderopvangbranche staat aan de vooravond van twee belangrijke wetswijzigingen: de Wet IKK en de harmonisatie. Staatssecretaris van Sociale Zaken Tamara van Ark maakt in een brief aan de Tweede Kamer de balans op.
Kwaliteit Gastouderopvang

Opnieuw gastouder zelfstandig verklaard door rechtbank

De rechtbank Noord-Nederland heeft een gastouder erkend als zelfstandig ondernemer en gaat daarmee in tegen de uitspraak van het Gerechtshof Arnhem/Leeuwarden, dat in augustus 2016 oordeelde dat een gastouder niet zelfstandig is.

Evacuatie na bommelding kinderdagverblijf Breda

De schrik zat er goed in bij pedagogisch medewerkers en kinderen van kinderdagverblijf Smallsteps Princenhoeve in Breda. Zij werden woensdag twee keer gebeld door een anonieme bommelder. De persoon die hierachter zit, is nog altijd niet gevonden.
Financiën en bedrijfsvoering

Zorgen over te dure kinderopvang in 2018

Terwijl veel kinderopvangorganisaties hun uurtarieven voor 2018 nog bekend moeten maken, uit belangenorganisatie BOinK haar zorgen over te hoge uurtarieven in 2018.
Integrale kindcentra en brede scholen

Leeuwarder model blijkt effectief

De Friese gemeente Leeuwarden is al jaren bezig met het vormen van Integrale Kindcentra (IKC) en was in 2013 één van de eerste gemeentes die een IKC telde. Inmiddels volgt 90 procent van de peuters een vve-programma. Wethouder Marianne van Hall vertelt over het succesvolle ‘Leeuwarder model’.
Spelen en speelgoed

‘Vrij spel is een ondergeschoven kindje’

Professionele opvoeders zoals leerkrachten en pedagogisch medewerkers timmeren hun dagen te veel dicht met gerichte activiteiten en vergeten de kracht van vrij spel. Wilna van den Heuvel (Hogeschool Utrecht) vraagt daarom aandacht voor het belang van vrij spel.

Uitgelicht door de redactie

Nieuws

Heeft iemand het nog over de groepsstabiliteit?

Heeft iemand het nog over groepsstabiliteit in een tijd waarin de vraag naar kinderopvang maar blijft afnemen? Ja, er gingen in het tweede kwartaal van 2017 meer kinderen naar de kinderopvang, maar zij kwamen wel weer minder uren per week. Zijn er nog kinderopvangorganisaties die een minimale afname van twee of zelfs drie dagen verplichten?
Geen categorie

Logopedisten vragen aandacht voor taalontwikkelingsstoornis

Naar schatting heeft 7% van de 5-jarigen een taalontwikkelingsstoornis (TOS). Toch is er maar weinig over bekend. De beroepsvereniging voor logopedisten vraagt via haar website aandacht voor dit probleem.
Nieuws

Niemand weet wat IKK echt gaat kosten

Wat de 21 maatregelen van de Wet IKK inhouden, is wel bekend. Maar op misschien wel de belangrijkste vraag komt maar geen antwoord: wat gaat de Wet IKK ons kosten?

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Het laatste nieuws als eerste in je mailbox

Veelbesproken thema's

De gastouderopvang wordt geprofessionaliseerd. Zo zou de branche aan moeten sluiten bij de Wet IKK en het project Permanente Educatie.
Professionals in de kinderopvang zijn een belangrijke groep om misbruik, verwaarlozing of mishandeling te signaleren, herkennen, bespreekbaar te maken en aan te pakken. Alle kinderopvangorganisaties werken inmiddels met de Meldcode Kindermishandeling.
Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak om kinderen op al mogelijke gebieden te stimuleren. Denk aan de motorische, cognitieve, seksuele, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling.
Ouders zijn een belangrijke sparringpartner als het gaat om kwaliteit in de kinderopvang. Kinderopvangorganisaties zijn verplicht om pedagogisch beleid, uurtarieven en andere beleidsmatige keuzes met de oudercommissie te overleggen.