Gezonde Kinderopvang

Groeten uit… Nieuw-Zeeland!

Kiwi's, ruimte, natuur, rugby en schapen: gaat er al een belletje rinkelen? We hebben het natuurlijk over het prachtige Nieuw-Zeeland! Silvia Bangma woont én werkt er alweer zo'n 20 jaar in de kinderopvang. ‘Hier wordt de dagopvang echt als educatie gezien.'
Gezondheid
kinderopvang in buurt van drukke weg

Kinderopvang mag dichterbij drukke wegen in Amsterdam

Het geluid van spelende kinderen of het gesuis van autoverkeer? Die twee zouden wel eens samen kunnen gaan. Na versoepelingen van GGD-richtlijnen is in Amsterdam het stedelijk beleid aangepast: nieuwe kinderopvanglocaties mogen nu in plaats van minimaal 300 meter van de snelweg, 150 meter ervan af staan.

Blog Jeanette van Dijk – We blijven smeren

Stralend kijkt ze me aan als ik haar bevestigend toeknik op haar vraag: ‘Mag ik helpen Jeanette?’. Ze smeert direct de zonnebrandcrème uit over mijn armen. Wat ruikt het lekker in de kamer; de peuters heb ik net allemaal ingesmeerd. Met een schuin oog kijk ik naar de klok en schrik van de tijd. ‘Al weer later dan ik dacht’, mompel ik en aan de kinderen vraag ik: ‘Zijn jullie klaar om te gaan?’ ‘JAAA’, krijg ik terug uit alle monden.
Pedagogiek
Meisje is aan het schilderen met andere tieners en een bso medewerker.

Inspiratie: bso-activiteiten voor tieners

Lastig om voor de oudste kinderen op een bso-locatie leuke activiteiten te bedenken? Hierbij inspiratie voor vier leuke, actieve dingen om met een groep tieners te doen.
Gezondheid

Zuid-Limburg doorbreekt ongezonde trend met opvangmagazine ‘Spring Mee!’

Met het magazine Spring Mee! helpen 16 Zuid-Limburgse gemeenten, de GGD, de Provincie Limburg en andere partners om de kinderopvang gezonder te maken. Het blad staat vol tips en inspiratie omtrent gezond eten en drinken. Waarom is dit nodig?
kinderopvang de puzzelstukjes

Zo kan het ook – Goudse kinderopvang helpt gezinnen met boeken uit eigen bieb

Met een eigen bibliotheek helpt dit kinderdagverblijf ouders die zelf de weg naar de bieb moeilijk weten te vinden, zoals tienermoeders en vluchtelingen. Oprichtster Janneke zette haar complete boekenverzameling in de ‘enorme boekenkast’ en breidt die al vier jaar uit. 'Naarmate het kind de taal meer beheerst, merk je dat ouders daar ook van profiteren.’
Gezonde Kinderopvang

Blog Ingrid van den Bunder – Bewegen moet, bewegen is goed!

Onze beweegweken zitten er weer op. En wat waren het geweldige dagen. In de eerste beweegweek hadden oranje groente en fruit een hoofdrol.

Wat kun jij doen om je organisatie kinderarbeidvrij te maken?

Kinderarbeid komt meer voor dan je denkt. Misschien wel bij de productie van producten die je gebruikt op de groep, zoals textiel, fruit of houten speelgoed. Tulika Bansal is expert mensenrechten en kinderarbeid en doet onderzoek naar het gebruik van kinderarbeidvrije producten in de kinderopvang. Waar kun je op letten?

Hoe stimuleer je vrij spel het best? Van esthetiek tot rommeltuin

Steeds meer kinderopvangorganisaties stimuleren kinderen om avontuurlijker te spelen, door andere keuzes te maken in inrichting en spelmateriaal. Bij de één leidt dat tot een rustig, esthetisch houten interieur met een spannende buitenruimte, bij een ander juist tot een ‘ongeregeld zootje' met tweedehands spullen. Een kijkje in de keuken bij Forte Kinderopvang, De Tweeling in Nijmegen en bij Mowgli Kinderopvang in Vught.
Gezondheid
Bij Kinderopvang Dribbel in Zandvoort leren kinderen van jongs af aan fietsen

Zo kan het ook – Piepjong leren peuters hier fietsen: ‘Haal die kinderen uit de bakfiets’

Veel bekijks hebben ze, de groepen fietsende kindertjes op de boulevard. Bij de Zandvoortse Kinderopvang Dribbel leren kinderen vanaf 2-jarige leeftijd fietsen, zowel op het speelplein als daar buiten. Eigenaar Marja Spierieus, zelf een sportieve natuurliefhebster, heeft inmiddels al achttien super-de-luxe lichtgewicht loop- en trapfietsjes aangeschaft: 'Kinderen gaan hier fietsend naar groep 1'.

Over gezonde kinderopvang

Jong geleerd…

Gezonde Kinderopvang is met resultaat samen werken aan gezond opgroeien. Want elk kind verdient een gezonde start. De partners van Gezonde Kinderopvang ondersteunen kinderopvangorganisaties met een scholing en een praktische aanpak. Daarmee werken organisaties structureel aan een gezonde leefstijl van kinderen en deskundigheid van medewerkers.

Gezonde Kinderopvang is een initiatief van de ministeries van VWS en SZW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties. De coördinatie ligt bij het Voedingscentrum en RIVM Centrum Gezond Leven.

Lees meer

Uitgelicht congres

Masterclass Motiverende Gespreksvoering

Hotel de Reehorst