Home 2024

Laatste blogs

Gezonde Kinderopvang

Blog Jeanette van Dijk – We blijven smeren

Stralend kijkt ze me aan als ik haar bevestigend toeknik op haar vraag: ‘Mag ik helpen Jeanette?’. Ze smeert direct de zonnebrandcrème uit over mijn armen. Wat ruikt het lekker in de kamer; de peuters heb ik net allemaal ingesmeerd. Met een schuin oog kijk ik naar de klok en schrik van de tijd. ‘Al weer later dan ik dacht’, mompel ik en aan de kinderen vraag ik: ‘Zijn jullie klaar om te gaan?’ ‘JAAA’, krijg ik terug uit alle monden.
Gezonde Kinderopvang

Blog Ingrid van den Bunder – Bewegen moet, bewegen is goed!

Onze beweegweken zitten er weer op. En wat waren het geweldige dagen. In de eerste beweegweek hadden oranje groente en fruit een hoofdrol.
Samenwerken

Blog Jolanda Knorren – Gezien en gehoord worden

Ooit gehoord van 'kleefstof'? Kleefstof gaat over verbinding. Over sociale contacten. Over hoe nodig het is om onszelf met elkaar te verbinden, thuis en op ons werk. Dat betekent bijvoorbeeld mensen insluiten in plaats van uitsluiten. Waar dat lastig is of wordt, strooi je meer kleefstof en maak je net wat meer werk van het bouwen aan je 'tribe'. Lees hier de nieuwe blog van Jolanda!
Ontwikkeling van kinderen

Blog Liza van Wijngaarden – Yes, modderdag komt er weer aan!

Het is al een tijd geleden, maar ik weet het nog goed. Vorig jaar juni haalde ik mijn dochter op van de kinderopvang en een van de pm'ers vroeg: 'Je bent toch niet met de auto hé?' De reden daarvoor? Mijn dochter was een van de modderigste kinderen van de opvang die dag. Geen echte verrassing, het was namelijk modderdag.
Groene kinderopvang

Blog Jeanette van Dijk – Plantjesperikelen

Aan de manier waarop de kinderen praten kan ik opmaken dat er iets is gebeurd in de woonkamer terwijl ik heel even in de keuken ben. Het is de hoogste tijd om mijn hoofd even om de hoek van de deuropening te steken voor inspectie. De kinderen staan allemaal dicht bij elkaar en in hun midden zie ik een kleine dreumes op de grond zitten met om hem heen allemaal kleine plantjes, bloemenaarde en naambordjes…
Wet- en regelgeving

Blog Jolanda Knorren – Waar hebben we afscheid van te nemen?

Ik was afgelopen week aanwezig bij een bijeenkomst over de toekomst van onze samenleving. Over hoe we samen-over-leven. Hoe zien we dat? Wat is daarbij belangrijk? Wat willen we behouden? Waar hebben we afscheid van te nemen? Wat moeten we veranderen en waar liggen de kansen?
Gezonde Kinderopvang

Blog Ingrid van den Bunder – Leuke leerzame uitstapjes? Graag!

Naar het theater, de bioscoop, pretpark, dierentuin: het is niet voor alle kinderen weggelegd. In sommige gezinnen is er gewoon geen geld voor dit soort uitstapjes.
Ontwikkeling van kinderen
beweegadvies_bos_blog_lizavanwijngaarden©spheer-SvA

Blog Liza van Wijngaarden – Ik ben sneller, ik ga je inhalen!

Vanaf dat een kind geboren wordt, begint de motorische ontwikkeling. Van het grijpen van voorwerpen en het trappelen van de benen in rugligging, tot het omrollen van de buik naar rug. Daarna gaat een kind tijgeren, kruipen en vervolgens zelfs lopen. Voor je het weet roepen ze ‘ik ben sneller dan jij, ik ga je inhalen!’ en loop jij daar hijgend achteraan.
Pedagogiek
Foto paprika's planten bij blog Jose Goes

Blog José Goes – Paprika’s zaaien

Paprika's. Die kopen we normaal gesproken in de supermarkt. Maar... hoe groeit het zaadje nu uit tot paprika? Om de kinderen daarvan bewust te maken, gaan we ze zaaien en de groei van de paprika volgen.
Ontwikkeling van kinderen

Blog Jeanette van Dijk – Zomertijd

Regelmatig gaapt er een kind. Duimt er een kind. Ligt er een kind in de zitzak of valt er een kind bijna of echt in slaap. Ook zijn er opvallend veel berichtjes in de ochtend van ouders dat ze iets later komen dan de bedoeling was. Vorig weekend was het niet alleen Pasen, maar ging ook de zomertijd in!
Nieuwsbrief Abonneren