Home 2023

Laatste blogs

Financiën en bedrijfsvoering
kind geld

Blog Marie – Twee krachtenvelden die wringen: de investeerder en de baby

Toen ik de overstap maakte van het bedrijfsleven naar de kinderopvang deed ik dat omdat ik met kinderen wilde werken, in een omgeving waar alles in het teken zou staan van de ontwikkeling van de baby en het kind. Het is iets magisch: de ontwikkeling van een baby en een kind. Hoe karaktertjes zich vormen en hoe ze reageren op ons. Hun blijdschap, hun verdriet, hun levenslust, hun wil om te ontdekken, nog helemaal vrij zijnd van de conventies.
Financiën en bedrijfsvoering
blog-bennita-blocq-laten-we-scherp-blijven

Blog Bennita Blocq – Laten we scherp blijven

Het 3-jarige meisje dat onlangs overleed bij een kinderopvang in Den Bosch, blijkt te zijn gestikt door een lint dat ze om haar nek had hangen. Ze was al levenloos toen de pedagogisch medewerkers van het kinderdagverblijf haar bij de glijbaan aantroffen. Wat is het beleid van jouw kinderdagverblijf? Meestal zien we de dingen pas weer scherp als het fout gaat.
Kindermishandeling
kind bang gepest geweld

Blog Naomi Dessaur – Een kind neemt mij in vertrouwen. Wat nu?

Eindelijk had ze de moed bij elkaar geraapt, en durfde ze haar geheim aan de meester te vertellen: ‘Mijn vader is heel vaak boos op me.’ De meester zei: ‘Ach ja, alle vaders worden weleens boos.’ En weg was het moment.
blog-anouk-levert-kinderen-zijn-in-ontwikkeling-en-volwaardige-personen

Blog Anouk Levert – Kinderen zijn in ontwikkeling én volwaardige personen

Kinderen hebben nog een heleboel te ontdekken en te leren; dat is aan de ene kant vaak prachtig om te zien, aan de andere kant kan het soms ‘even niet zo praktisch zijn’. Want waarom werken ze soms niet mee? Of doen ze het nou om jou te pesten? Het antwoord is: nee.
Kwaliteit Opvang

Blog Sophie van Hogendorp – ‘Leiderschapsgedrag is besmettelijk’

Wees je ervan bewust dat de Nederlandse kinderopvang het in vergelijking met andere landen in Europa helemaal niet slecht doet. En dat leiderschapsgedrag besmettelijk is. Het zijn twee opmerkingen die KinderopvangTotaal hoofdredacteur Sophie van Hogendorp bijbleven van het Jaarcongres Management Kinderopvang. 'Erken wat beter kan en werk daaraan. Maar wees ook trots op wat er allemaal wél goed gaat en draag dat uit naar je team.'
Blog-liza-van-wijngaarden-wiebelbillen

Blog Liza van Wijngaarden – Wiebelbillen: stimuleren of leren stilzitten?

Vanaf het moment dat mijn dochter wakker wordt, zit ze niet meer stil. Ze is aan het springen op bed, danst voor de spiegel, rent de kamer door en kan op de een of andere manier springend haar kleren aantrekken. Voor mijn dochter is stilzitten geen favoriete bezigheid, net als voor veel andere kinderen. En gelukkig maar, want door te bewegen ontwikkelen kinderen belangrijke motorische vaardigheden waar ze de rest van hun leven plezier en profijt van hebben.
puzzelstukje

Blog Betsy van de Grift – Een vacature vullen is niet meer genoeg

In deze tijd van personeelstekorten lijkt het aldoor te gaan over het invullen van vacatures. Maar de kinderopvang zoekt toch vooral competente beroepskrachten in plaats van alleen maar medewerkers om de gaten in het rooster mee te vullen?
blog-ilse-raasing-maken-of-breken

Blog Ilse Raasing – Maken of breken?

Media hebben een enorme invloed. Maar de media hebben twee doelen: naast het schrijven van een (nieuwswaardig) verhaal, gaat het óók om het aantal lezers of kijkers dat ze bereiken. Het ene moment kan iemand een held zijn, het volgende moment wordt hij of zij afgeschreven en is hij of zij niet langer interessant. Mijn vader zei altijd: ‘Vandaag ben je nieuws en morgen lig je in de kattenbak’.
Ontwikkeling van kinderen
blog-jeanette-van-dijk-als-ik-later-groot-ben

Blog Jeanette van Dijk – Als ik later groot ben

Gastouder Jeanette van Dijk heeft zomaar ineens een gastouder in opleiding op de groep: een 4-jarig meisje zit helemaal in haar rol. Ze geeft haar eigen pop de fles, helpt kinderen met jasjes aandoen en leest voor. ‘Later word ik gastouder en vandaag ben ik alvast een beetje aan het oefenen.’
Ontwikkeling van kinderen
blog-naomi-dessaur-muts-doos-piemel-slurf

Blog Naomi Dessaur – Muts, doos, piemel, slurf

Hoeveel woorden ken jij voor vagina en penis? Vast een heleboel, maar ik durf te wedden dat er veel woorden zijn die je nog niet kent. Elke generatie heeft z’n eigen modewoorden… Hoeveel woorden ken je voor knie of voet? Precies! Eén!