Home 2024

Laatste blogs

Gezonde Kinderopvang
pas geboren baby slaapt buiten

Blog Jeanette van Dijk – Buiten slapen

Al sinds een paar jaar staat er een prachtig houten slaaphuisje op wielen in mijn tuin. Officieel heet het Lutje Potje, maar gekscherend wordt het ook wel konijnenhok genoemd. Het maakt mij eigenlijk niet uit hoe ze het noemen. Alhoewel; ik schiet wel direct in de verdediging als dit prachtige bedje een konijnenhok wordt genoemd. Belangrijker en fijner is het dat er hier regelmatig baby’s in slapen.  En dat ze er altijd heel tevreden in gaan slapen en rustig wakker worden.
Pedagogiek

Blog Sandra Veenstra – Het leven van een peuter in kindperspectief

Hij is al 3. Zijn basis ligt thuis bij papa en mama, en dinsdag tot en met vrijdag op het kinderdagverblijf. Dan gaan papa en mama werken, en hij ook. Zijn leven is goed, totdat de wereld ineens op zijn kop staat.
Ontwikkeling van kinderen
Kleuter met loep in de hand in het herfstbos

Blog José Goes – Spinnenweb

De herfst heeft zijn intrede gedaan. Toen ik vanmorgen naar buiten kwam, liep ik met mijn gezicht in een spinnenweb. Als ik goed kijk om mij heen, zie ik al aardig wat spinnenwebben. Waarom maakt een spin een spinnenweb? Hoe ziet een spinnenweb er uit? Wat eten spinnen? Spinnen en andere insecten vinden we overal. Het is een mooie gelegenheid voor de peuters om de insecten te observeren, te ontdekken en te leren over de insecten.
Samenwerken
Meisje voert een opdracht uit en pedagogisch medewerker geeft haar een duim omhoog.

Blog Lynn Kwaspen – Kinderen, het zijn net mensen

Toen ik zelf nog op de groep stond, ontdekte ik al snel dat kinderen het beste tot bloei komen in een positieve omgeving. Complimenten, aanmoediging en duidelijke kaders zorgen ervoor dat ze met vertrouwen de wereld ontdekken. In de loop der jaren is me steeds meer opgevallen dat volwassenen op dezelfde manier functioneren. En hoe beter we dat begrijpen, des te effectiever we met elkaar omgaan.
Pedagogiek
Beeld bij blog over kinderopvang en pedagogiek

Blog Sandra Veenstra – Pedagogiek, het mooiste vak ter wereld

Pedagogiek, de leer van de ontwikkeling, dat is het vak dat wij uitoefenen. Voor mij het mooiste vak ter wereld. Want ontwikkelen doen wij mensen ons leven lang, van nature. In iedere fase is dat proces interessant en inspirerend, maar nooit in het leven is die ontwikkeling fundamenteler, zichtbaarder en intenser dan in de eerste levensjaren.
Pedagogiek
peuters spelen

Blog Jeanette van Dijk – Van vakantiemodus naar het gewone ritme

De vakantie zit er weer op en de kinderen komen weer binnendruppelen bij gastouder Jeannette. Het ene kind heeft er weer helemaal zin in, de ander heeft wat langer de tijd nodig om weer te wennen. Lees hier Jeanettes nieuwe blog!
Ontwikkeling van kinderen
Baby kruipt op de grond tussen gekleurde speelgoedballen

Blog Liza van Wijngaarden – Een duwtje in de rug

‘Mama, als babyzusje geboren wordt, kan ze nog niet lopen toch? Zal ik haar dan tillen?’ Mijn dochter is erg bezig met de komst van haar zusje. Ze kijkt er heel erg naar uit om grote zus te worden en praat honderduit over alle dingen die ze haar zusje gaat leren en waar ze bij gaat helpen. En dat kan haar nu al niet snel genoeg gaan.
Gezondheid
peuters lopen

Blog Ingrid van den Bunder – Een beweeglijk nieuw (school)jaar!

Het schooljaar is in het zuiden van het land al ruim een week bezig, de agenda staat weer vol. En hoewel ze pas aan het begin staan, zit directrice Ingrid van den Bunder al met haar hoofd in juni 2025. Dan lopen ze hun 10e Peuter4daagse, een jubileum!
Ontwikkeling van kinderen
peuter hangt was op

Blog José Goes – Maandag wasdag

De poppen zijn op het ogenblik favoriet. Pop in bed leggen, kleren aan, kleren uit. Door het vele gebruik zijn de poppenkleren aan een wasbeurt toe. Ik heb de kleertjes in de wasmachine gewassen.
Pedagogiek

Blog Jeanette van Dijk – Peuterverjaardagsfeest

Er klink wat gestommel in de gang, en af en toe hoor ik een helder en blij kinderstemmetje. Dan komt een tweejarig meisje stralend binnen. Het lijkt wel of ze jarig is. Trots overhandigt ze mij een tekening, haar tekening voor de jarige. En we leggen hem bij de feestkroon op het thematafeltje. ‘Ze had er zo’n zin in’, vertelt haar moeder, ‘ze wilde ook haar elfenvleugeltjes om’.
Nieuwsbrief Abonneren