Home 2021

Laatste blogs

blog-jolanda-rikers-ervaring-met-ervaringsgericht-werken

Blog Jolanda Rikers – Bestorming van het water

14 juli, “quatorze juillet”, is in Frankrijk een nationale feestdag ter herdenking van het begin van de Franse revolutie. De burgerij bestormde die dag in 1789 de Bastille. 232 jaar later bestormde niet de burgerij, maar het kolkende water diverse Limburgse gemeenten.
blog-jolanda-rikers-ervaring-met-ervaringsgericht-werken

Blog Jolanda Rikers – Ervaring met ervaringsgericht werken

Ik zag dat Ferre Laevers keynote speaker is op het Jaarcongres Management Kinderopvang op 10 september 2021. Ik ben al jarenlang fan van hem en het ervaringsgericht werken. Deze liefde is ontstaan in 2017, toen ik samen met enkele collega-directeuren in Zuid-Limburg concludeerde dat we in de kinderopvang wetenschappelijk onderzoek misten die onze ‘smoel’ steviger zou maken.
FNV-kondigt-tweede-landelijke-stakingsdag-aan-op-14 september-in-Den-Haag

Blog Eugenie Suer – Eindeloze lijst met taakjes

“In de kinderopvang is de lijst met taakjes eindeloos.” Mijn aandacht wordt meteen getrokken door de kop van dit bericht in Trouw. De werkdruk is te hoog, zeggen pm'ers op het landelijk evenement in Nieuwegein. De lijst met taakjes lijkt af en toe eindeloos.
Arbeidsvoorwaarden

Blog Evalien Rengers – Meer wegen naar een goed bestel dan staken

Het is weer onrustig in kinderopvangland. Ik betrapte me erop dat ik ook een beetje genoot van dat onrust stoken door de FNV. Want ineens was er ‘gewoon’ focus op ons werk, zonder al dat coronagedoe. Worden we op nos.nl niet geassocieerd met die vreselijke toeslagen affaire. Zijn we gewoon een sector net als alle andere.
Arbeidsvoorwaarden

Blog Jolanda Rikers – Liever meer werkgeluk

Vakbond CNV en werkgeversorganisaties BK en BMK hebben een cao-akkoord voor de kinderopvang. Onderdeel van het akkoord is een dringende oproep om snel te werken aan betere werkbare regels voor de kinderopvang die de werkdruk voor medewerkers aanmerkelijk moeten verminderen.
Ontwikkeling van kinderen
blog-jolanda-knorren-hier-ligt-mijn-hart

Blog Jolanda Knorren – Hier ligt mijn hart!

Ik doe mijn werk met een reden: ik zet mij in voor kinderen of volwassenen die geen stem hebben. En vind het boeiend iets teweeg te brengen, mensen aan het denken te zetten en soms ben ik ook een tikkeltje eigenwijs. Omdat ik probeer zoveel mogelijk feeling te houden met de mensen waar ik het voor doe. En omdat we als samenleving een aantal vraagstukken samen moeten oppakken; ieder vanuit zijn eigen rol.
Ontwikkeling van kinderen

Blog Rebecca Beck – Wees creatief en zet in op buitenspelen

Mijn dochter klimt op een muurtje in de wijk en bedenkt welke kant ze op zal lopen. Op dat moment horen we iemand haar naam roepen. We kijken om ons heen en zien twee pedagogisch medewerkers van de kinderopvangorganisatie onze kant opkomen. Ze sjouwen een bolderkar vol kinderen met zich mee en letten goed op de kinderen die naast de kar lopen.
Kwaliteit Opvang

Blog Evalien Rengers – Verbaasd over het SER-rapport

Toen ik vanmorgen vroeg achter de pc kroop en de eerste hoofdstukken van het SER-rapport ‘Een Kansrijke start voor alle kinderen’ las werd ik heel blij. Een mooie analyse over ons werk en het belang ervan! Maar naarmate het rapport vordert, roept het steeds meer vragen en teleurstelling op! Waarom vooral inzetten op 0-4 en niet 0-13? Waarom dat gedrocht van de huidige kinderopvangtoeslag niet meteen goed aanpakken? Verbijsterend vind ik het.
blog-jolanda-rikers-ervaring-met-ervaringsgericht-werken

Blog Jolanda Rikers – Strakke digitale ALV

Van Felix Rottenberg wisten we al dat hij strak kon vergaderen, maar bij de digitale algemene edenvergaring (ALV) kwam deze kwaliteit nog beter naar voren. Brancheorganisatie Kinderopvang had de ALV dan ook heel professioneel opgezet in een ‘echte’ studio. Belangrijkste onderwerp van gesprek was de nieuwe cao Kinderopvang.