Home 2020

Laatste blogs

IKC

Overbrug de (digitale) afstand met een rondje drijfveren

Wat zijn je drijfveren, waarom heb je voor dit vak gekozen? Vraag dit aan professionals van opvang, onderwijs, welzijn, gezondheid of zorg. Er blijkt dan een grote gemeenschappelijkheid op de diepe laag van drijfveren. Kernwoorden zijn: 'Verschil maken in het leven van kinderen' en 'kinderen bevestigen en uitdagen in hun groei'. Maar wat is dat ingewikkeld gemaakt!

Blog Eugenie Suer – Vraag eens een keer wat anders

Wat zou u antwoorden op de volgende vraag: Als u uw kinderopvangorganisatie opnieuw mocht starten, wat zou u dan anders doen? Denkt u dan aan financiën, management of mensen?
Financiën en bedrijfsvoering

Blog Jolanda Rikers – Monorail

Dit weekend zag ik een mooi filmpje van de gemeente Kerkrade. Met de titel ‘Kerkrade op koers’ keek het gemeentebestuur terug op de eerste helft van haar bestuursperiode. Wij hebben dit toevallig afgelopen weken ook met ons management gedaan, ten aanzien van ons Strategieplan 2019-2022.
Coronavirus

Blog Jolanda Rikers – Kokkie-mondkapjes

Deze week was er geen persconferentie, maar wel al een verdrietig doorkijkje naar de komende tijd. Het ziet er nu echt troosteloos uit en ik vrees dat veel ondernemers het niet gaan redden.
Gezondheid

Blog Rebecca Beck – De kinderopvang maakt het (beweeg)verschil

‘Op het moment dat de jongens kwamen om sportles te geven vond ze het wel spannend: ze draaide zich om en wilde niet meedoen. Pas toen ik voorstelde om samen mee te doen, gaf ze me haar handje en deed ze hand in hand mee.’ Dit vertelde de pedagogisch medewerker me vorige week toen ik mijn dochtertje van twee ophaalde.
IKC

Blog Bart Eigeman – De schotten tussen opvang en onderwijs

Wat denk jij? Wordt de coronatijd voldoende benut om de schotten tussen opvang en onderwijs af te breken? Bij het regelen van de noodopvang gebeurde dit wel. Maar bij voorrang bij de teststraten ging dat anders.
IKC

Blog Adrie Groot – Relatie, relatie, relatie

‘Hoe kijk je nu terug op de coronaperiode tot nu toe?’ Ik ben in gesprek met een aantal leerkrachten van een kindcentrum. ‘De periode vanaf 11 mei, de dag dat we met halve groepen begonnen, vond ik fantastisch. Eindelijk wat meer tijd om elk kind de juiste tijd en aandacht te geven,’ werd er onder meer gezegd.
Gezondheid

Blog Kirsten Fröhlich – Beslisbos

Het is foute boel: een exponentiële groei van het coronavirus houdt de gemoederen bezig. Ook in de kinderopvang nemen de besmettingen hand over hand toe. Pedagogisch medewerkers werken zich een slag in de rondte en draaien overuren of zitten thuis te wachten op een testuitslag. Terwijl het Outbreak Management Team zich beraadt op strengere maatregelen, werd afgelopen vrijdag de zoveelste beslisboom gelanceerd waarmee de thuisblijfregels voor huisgenoten van iemand met koorts zijn versoepeld.
Kwaliteit Opvang

Blog Eugenie Suer – Wat is de waarde van de kinderopvangorganisaties?

De waarde van de kinderopvangbranche is duidelijk. Het regelen van opvang van kinderen van 0-13 jaar zodat ouders kunnen werken. En daarnaast uiteraard de ontwikkeling stimuleren bij deze kinderen. Kunnen we nu nog steeds zeggen dat deze waarde staat voor waar we nu in de kinderopvang mee bezig zijn of is het tijd voor verandering?
Gezondheid

Blog Jolanda Rikers – Vitaliteit centraal

Deze week heb ik deelgenomen aan een Webinar Gezondheidsakkoord Zuid-Limburg. Dit webinar werd vooral gevuld met diverse sprekers die aangaven wat we zouden moeten doen. Behalve enkele succesvolle projecten, waaronder de Gezonde basisschool van de toekomst, werden er weinig concrete resultaten gepresenteerd. En dat terwijl we er toch al een hele tijd mee bezig zijn.