Home 2021

Magazines

kinderopvang-magazine-9-2021
In dit nummer vertelt pedagoog Elly Singer over 'leerzame botsingen' tussen kinderen op de groep. Hoe ga je daarmee om? Ook gaan we scharrelen op een boerderij met kinderdagverblijf, dagbesteding voor ouderen én een bso. En: wat doe je met moeilijke slapers? Kinderslaapcoach Tanja Veldhuizen geeft tips.
Kwaliteit, toegankelijkheid, betaalbaarheid en eenvoudige financiering. Dat is de kern van het onlangs verschenen SER-advies. De toekomst van de kinderopvang is weer volop onderwerp van discussie.  Een goede analyse van de SER, is de gedeelde mening. In dit nummer vroegen we de belangrijke spelers in de branche naar hun mening.
In dit nummer aandacht voor communicatie met jonge kinderen. Hoe voer je gesprekken als zij zich nog niet goed via taal kunnen uitdrukken?
Nummer 3 van Management Kinderopvang besteedt aandacht aan de samenwerking met jeugdhulp. Met onder andere een artikel over Preventie: potentie of kostenpost? Helpt vroegsignaleren? Het rapport van Andersson Elffers Felix over de jeugdzorg is er kritisch over . Onterecht, zegt onder ander het Nederlands Jeugd Instituut. 
Dit juni nummer van Kinderopvang bevat een nieuwe serie 'Creatief met kinderen'. Onlangs verscheen een nieuwe uitgave van het boek Begrijpen met je handen. Een praktijkboek vol inspiratie om creatief bezig te zijn met kinderen, maar dan zonder de standaard kleurplanten en uniforme knutselwerkjes.
Hoe kunnen we de volgende generaties opvoeden om meer bewust en duurzaam met deze planeet om te gaan?In dit themanummer Groen besteden we o.a. aandacht aan insecten. 'Het is goed om kinderen van kleins af aan mee te geven hoe de natuur werkt', zegt natuurpedagoog Jael Nouhet. Lees het allemaal in het artikel Kriebelbeestjes! Hoe je appels, bessen en colakruid kunt planten vind je in het artikel Een voedselbosje op de bso! Het speelterrein van bso de Vlinderboom in Maastricht heeft een ware gedaantewisseling ondergaan. Laat je door dit nummer inspireren en doe mee aan de Dag van de Groene-Kinderopvang op 18 mei.
In dit nummer Lekker groen, gewoon doen!. Kinderen zitten vaak barstensvol goede ideeën. Hoe leuk is het als je hun creatieve hersenspinsels kan inzetten voor een groene en avontuurlijke buitenruimte. Mariska Thieme van Bureau RIS weet precies hoe je dit aanpakt. 
Verschillende politieke partijen hebben twee of meer dagen gratis kinderopvang in hun programma staan. Andere zoeken het in een lager tarief voor ouders. De Brancheorganisatie Kinderopvang (BK) wil een bredere toegankelijkheid van de kinderopvang realiseren, een gemakkelijker financiering en ruimt voor keuzevrijheid en ondernemerschap. Lees in dit nummer hoe Emmeline Bijlsma, directeur van de BK uitlegt wat die visie inhoudt.
In Kinderopvang nr. 3 tref je een artikel aan hoe je baby's autonomie kunt  geven. Als het gaat over het stimuleren van de autonomie denk je al snel aan peuters. Maar dit speelt ook al bij baby's. Inge van Rijn volgde een webinar over dit onderwerp en sprak met twee deskundigen. 'Het kind vertelt jou wat het al kan.'
In dit mooie nieuwe nummer besteden we aandacht aan een terugblik op de toeslagenaffaire. BK-voorzitter Felix Rottenberg en Gjalt Jellesma (BOinK) blikken terug op de verhoren en op de toeslagenaffaire zelf.