Home 2021

Magazines

In dit mooie nieuwe nummer besteden we aandacht aan een terugblik op de toeslagenaffaire. BK-voorzitter Felix Rottenberg en Gjalt Jellesma (BOinK) blikken terug op de verhoren en op de toeslagenaffaire zelf.
In dit nummer tref je een informatief artikel van Inge van Rijn over het stimuleren van sociale interacties bij kinderen. Als pm'er ben jij onmisbaar bij het begeleiden hiervan. Inge geeft tips voor het bevorderen van deze onderlinge interacties. Verder een leuk artikel over de sensomotorische ontwikkeling bij baby's. Zij ontdekken de wereld met al hun zintuigen. Hoe je dit kunt stimuleren met spel en aanraking vertellen Cathalijne Smulders van Kleintje Kunst en Jessica Hoitinga van SamSam Cultureel Kinderdagverblijf. 
In dit nummer tref je een informatief artikel aan over selectief mutisme. Dit is een angststoornis waarbij het kind op bepaalde momenten niet of nauwelijks durft te praten. Wat kun je er als PM'er aan doen. Maar angst hoort ook bij het leven. Om met angstgevoelens leren om te gaan hebben jonge kinderen bescherming nodig, maar ook uitdaging. Onderzoeker Miranda Majdandzic vertelt er meer over en geeft tips voor uitdagend spel. Verder geven we tips van Gezonde Kinderopvang en lekkere (hapjes)recepten van het Voedingscentrum, om de decembermaand gezellig én lekker gezond te houden. De redactie van Kinderopvang wenst jullie een mooi en gezond 2021!
De financiering van de kinderopvang staat ter discussie. In dit nummer lees je over de discussie hoe we dit gaan aanpakken. Privaat of publiek?
Je hoeft maar de speelgoedfolders in te kijken (Sinterklaas staat weer voor de deur) en de roze plastic meisjes-ellende knalt je tegemoet. Als je naar speelgoed kijkt, speelt de klassieke rolverdeling helaas nog een flinke rol. In dit nummer lees je over genderneutraal opvoeden. Egalia, een kindcentrum voor kinderen van 1 tot 5 jaar in Stockholm (Zweden), pakt dit heel anders aan. Op het seminar Hij, zij of het? van Childcare International krijgen we een inkijkje in deze bijzondere aanpak.
In het oktobernummer vind je het dossier 'psychosociale ontwikkeling'. De kinderopvang heeft een belangrijke invloed op de ontwikkeling van kinderen.
In dit septembernummer tref je een uitgebreid artikel over schaalvergroting. In de van oudsher versnipperde markt van kinderopvang komen met enige regelmaat fusies en overnames voor. Wat zijn achterliggende motieven voor deze vormen van schaalvergroting en hoe gaat het in zijn werk? Deskundigen en betrokkenen vertellen hun verhaal. 
Vakblad Kinderopvang draait in dit septembernummer een middag mee met Pedagogisch Professional van het Jaar 2020; Gerold Tilborg. Je kunt een mooi portret lezen van Gerold, die met zijn natuurlijke omgang en overwicht op kinderen hun bso-dagen tot een waar feestje maakt.
De coronacrisis gaat niet ongemerkt aan kinderen voorbij. Welke impact heeft de coronastress op kinderen en hoe kan jij er als pedagogisch medewerker goed mee omgaan. In dit juli/augustusnummer geeft pedagoog Marieke Grijpink van de SKW Groep je tips. Verder een terugblik op de eerste weken na de lockdown waarbij...
In het juli nummer van Management Kinderopvang besteden we vooral aandacht aan 'Samenwerking met het onderwijs'. De afstemming tussen school en bso is altijd al een hele puzzel. Het is dus niet zo verwonderlijk dat de samenwerking te wensen overliet bij het heropenen van de school na de coronasluiting. Tijd om van de coronacrisis te leren lees je in het artikel Shock-and-awe. Verder geeft Gijs van Rozendaal uitleg over de plannen van Platform de Toekomst van de Arbeid. Zij presteren een vernieuwende visie voor werkende ouders en hun jonge kinderen. Een sprong richting kinderopvang als basisvoorziening met een speelleerschool voor jonge kinderen en bredetalentontwikkeling voor 6 tot 12 jarigen.