Groene kinderopvang

Duurzaamheid
wasbare-luiers-in-de-kinderopvang-bij-villa-valentijn-is-het-een-succes

Kinderdagverblijven testen wasbare luiers voor pilot overheid

Op vier kinderdagverblijven zijn er in 2023 pilots uitgevoerd met wasbare luiers in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Ze zijn uitgevoerd in en door de gemeenten Apeldoorn, Utrecht en Renkum. Benieuwd naar de resultaten?
Gezondheid
kinderopvang in buurt van drukke weg

Kinderopvang mag dichterbij drukke wegen in Amsterdam

Het geluid van spelende kinderen of het gesuis van autoverkeer? Die twee zouden wel eens samen kunnen gaan. Na versoepelingen van GGD-richtlijnen is in Amsterdam het stedelijk beleid aangepast: nieuwe kinderopvanglocaties mogen nu in plaats van minimaal 300 meter van de snelweg, 150 meter ervan af staan.

Het Stoerwoud Oase in de Utrechtse binnenstad

Grote trekpleister en kloppend hart van Kinderopvang Het Stoerwoud, gelegen in het oude centrum van Utrecht, is de natuurtuin. De drie locatiemanagers Alexis Jordan, Charlie Muller en Selma Hot zijn samen met directeur Kim van Swelm eigenaar. ‘In de zomer léven we buiten.'

Frisse lucht op de groep

De Groene Agenda Kinderopvang is een gezamenlijk initiatief van het Waarborgfonds & Kenniscentrum Kinderopvang en Stichting Groen Cement. Ze hopen in een aantal stappen duurzaamheid binnen de kinderopvang op de kaart te zetten. Eén van die stappen is aandacht voor het binnenklimaat, een onderwerp dat nog wel eens over het hoofd wordt gezien. Terwijl het toch heel belangrijk is: voor de gezondheid van kinderen én die van de medewerkers.
Gezondheid
Bij Kinderopvang Dribbel in Zandvoort leren kinderen van jongs af aan fietsen

Zo kan het ook – Piepjong leren peuters hier fietsen: ‘Haal die kinderen uit de bakfiets’

Veel bekijks hebben ze, de groepen fietsende kindertjes op de boulevard. Bij de Zandvoortse Kinderopvang Dribbel leren kinderen vanaf 2-jarige leeftijd fietsen, zowel op het speelplein als daar buiten. Eigenaar Marja Spierieus, zelf een sportieve natuurliefhebster, heeft inmiddels al achttien super-de-luxe lichtgewicht loop- en trapfietsjes aangeschaft: 'Kinderen gaan hier fietsend naar groep 1'.

Blog Jeanette van Dijk – Plantjesperikelen

Aan de manier waarop de kinderen praten kan ik opmaken dat er iets is gebeurd in de woonkamer terwijl ik heel even in de keuken ben. Het is de hoogste tijd om mijn hoofd even om de hoek van de deuropening te steken voor inspectie. De kinderen staan allemaal dicht bij elkaar en in hun midden zie ik een kleine dreumes op de grond zitten met om hem heen allemaal kleine plantjes, bloemenaarde en naambordjes…
Dag van de groene kinderopvang 2024

10e Dag van de Groene Kinderopvang: ‘Dit soort opvang is populair bij ouders’

Betere luchtkwaliteit, meer buitenactiviteiten en gezondere voeding: ouders willen het allemaal. 'Maar het bekende "vies worden" blijft vaak een hobbel die genomen moet worden'.
Pedagogiek
Meisje kijkt in een bos door een verrekijker

Elke dag de leukste activiteiten voor buiten

De Dag van de Groene Opvang op 21 mei is natuurlijk dé reden om deze week extra veel de natuur in te duiken met de kids. Met deze leuke activiteiten heb je genoeg inspiratie. 
Meisje van een jaar of 3 knuffelt een shetland pony.

Dieren in de opvang. ‘Ze zijn dol op sonic’

Kindercentrum Le Garage uit Bergen op Zoom heeft Suus in de opvang: een Austalian Labradoodle. De kinderen van Thuishuis De Bernebeam in Kollumerzwaag knuffelen iedere dag met golden retriever Sonic. En de locaties van Kinderopvang ZON! huisvesten verschillende dieren, van klein tot groot. Anja, Hiltsje en Marieke vertellen waarom dieren in de opvang zo waardevol zijn voor de ontwikkeling van jonge kinderen. En wat er allemaal bij komt kijken om dieren op de opvang te houden.

Groeten uit… zweden! Nederlandse collega’s over de grens

Sinds de zomer van 2022 woont Lysanne samen met haar man en drie kinderen in het prachtige Zweden. Net als in Nederland werkt ze er in de kinderopvang. ‘Het is hier niet de bedoeling dat de ouders hun kinderen brengen als zijzelf vrij zijn.'

Over groene kinderopvang

Met de huidige ontwikkeling van games, tablets, ongezonde voeding en een toename van overgewicht voelt de kinderopvang een grote verantwoordelijkheid kinderen weer in contact te brengen met de natuur. Dit slaat aan. Kinderopvanglocaties bieden de meest uitdagende speelplekken en activiteiten, ook voor de kleintjes.

Lees meer