Gezondheid

Gezondheid

‘Geef studenten pedagogiek les over voeding en leefstijl’

Renate Neyndorff won de Scriptieprijs Kinderopvang voor haar scriptie over gezonde voeding en leefstijl in de kinderopvang. Ze onderzocht wat pedagogen in het hbo tijdens hun opleiding hierover leren. ‘Veel studenten zeiden de kennis te missen om met ouders over voeding en leefstijl in gesprek te gaan.’
Gezondheid

Doe mee met het buitenspeelprogramma Hartje Winter

Meer contact met de natuur. Dat is het doel van het programma Natuurkr8 van kinderopvangorganisatie Humankind. Het programma gaat drie jaar duren en begint met het onderdeel Hartje Winter. Deelname is gratis.
Gezondheid

RS-virus wereldwijd tweede doodsoorzaak onder zuigelingen

Het verkoudheidsvirus RS-virus is wereldwijd de tweede doodsoorzaak onder zuigelingen. Jaarlijks veroorzaakt het virus wereldwijd 118.000 sterfgevallen. Ook in Nederland belanden elk jaar 2.000 kinderen in het ziekenhuis, met een piek in november. 
Gezondheid

Sneltest corona begin december beschikbaar voor kinderopvang

Medewerkers van de kinderopvang met coronaklachten kunnen vanaf begin december een sneltest krijgen. Dat heeft minister Hugo de Jonge van VWS bekendgemaakt. Kinderopvangorganisaties moeten deze sneltests zelf bestellen.
Gezondheid
AdobeStock

‘Laat ouders en pm’ers niet tegenover elkaar staan bij beslisboom’

De beslisboom waarmee je kunt bepalen of een kind naar de opvang mag, levert veel discussie op. Op onze Facebookpagina klaagden pm'ers over ouders die hun kinderen toch brengen, hoewel ze eigenlijk ziek zijn. Oudervereniging BOinK reageert. 'We hebben de beslisboom juist bedacht om deze discussies zoveel mogelijk te beperken. Helemaal voorkomen zal echter nooit lukken.'
Gezondheid

Oproep artsen: help kwetsbare kinderen met coronacheck

Kinder- en jeugdartsen roepen andere artsen op om tijdens ieder consult na te gaan welke gevolgen kinderen ondervinden van de coronamaatregelen. Zo komen kwetsbare kinderen met lichamelijke en psychische problemen eerder in beeld en kan de juiste ondersteuning worden ingezet.
Gezondheid

Baby’s krijgen veel microplastics binnen met flesvoeding

Baby’s die met een plastic fles worden gevoed kunnen dagelijks meer dan 1 miljoen stukjes microplastic binnenkrijgen. Hoe warmer het water waarmee poedervoedsel wordt opgelost of de fles is gesteriliseerd, hoe meer microplastic er vrijkomt. Nog niet bekend is hoeveel effect dit op de gezondheid van een baby heeft.
Gezondheid

Corona: wat doen we met Sinterklaas en Kerst?

Het is herfst en de feestmaanden zijn in aantocht. Maar ook het aantal coronabesmettingen stijgt snel. Halloween, Sint Maarten, Sinterklaas, Kerst: hoe gaan we binnen de kinderopvang om met deze feesten?
Gezondheid

‘Jonge kinderen worden de dupe van de coronacrisis’

Er is te weinig aandacht voor de gevolgen van de coronacrisis voor baby’s en jonge kinderen. Dat blijkt uit onderzoek van het Verwey-Jonker Instituut. 'Een jonge ouder die gestrest nieuw werk zoekt, moet zijn kind extra uren naar de opvang kunnen brengen.'
Gezondheid
handen wassen hygiëne kraan

‘Minder vroeggeboorten door betere handhygiëne’

De coronacrisis heeft een onverwacht neveneffect: een aanzienlijke afname van het aantal te vroeg geboren kinderen. Ook het aantal kinderen met infectieziekten daalt. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en het RIVM. Het aantal vroeggeboorten nam af met gemiddeld zo'n 20 procent.

Over gezondheid

Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.

Lees meer

Zo kiezen steeds meer kinderopvangorganisaties voor een voedingsbeleid dat aansluit bij de vernieuwde Schijf van Vijf. Daarin is meer ruimte voor fruit en groente en minder voor verzadigd vet en vlees. Ook kiezen organisaties in dit kader vaker voor water in plaats van vruchtensap en/of ranja. Dat leidt regelmatig tot discussies met ouders. Aan de andere kant neemt de keuzevrijheid toe omdat organisaties zich ook onderscheiden door alleen vegetarische of biologische voeding aan te bieden.

Verder zetten kinderopvangorganisaties zich actief in om overgewicht bij kinderen te voorkomen: met beweegprogramma”s voor peuters en stimulerende activiteiten om kinderen te ondersteunen in hun motoriek. Denk aan het weglaten van wipstoeltjes op de groep.

In het verleden is er een mazelenuitbraak geweest. Er was in 2014 zelfs sprake van een besmettingsgeval in de kinderopvang. De kinderopvang speelt een grote rol in het vaccinatiedebat waarbij de politiek oproept om maatregelen waarbij kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. De discussie hierover is nog in volle gang.

Uitgelicht congres

Topsprekers in de Kinderopvang