Gezondheid

Gezondheid

‘Geef studenten pedagogiek les over voeding en leefstijl’

Renate Neyndorff won de Scriptieprijs Kinderopvang voor haar scriptie over gezonde voeding en leefstijl in de kinderopvang. Ze onderzocht wat pedagogen in het hbo tijdens hun opleiding hierover leren. ‘Veel studenten zeiden de kennis te missen om met ouders over voeding en leefstijl in gesprek te gaan.’
Coronavirus

‘Ik vind het een waardeloos besluit. Stank voor dank!’

De aanpassing van de richtlijn voor verkouden kinderen tot zes jaar roept gemengde reacties op. Bestuurders en eigenaren van kinderopvangorganisaties maken zich zorgen over hun medewerkers. Sommige pm'ers zijn boos, anderen zijn juist tevreden. 'Dankjewel, RIVM!' En de BK heeft begrip voor het besluit. 'De oude situatie was ontzettend lastig.'
Gezondheid

Verkouden kinderen tot zes jaar mogen weer naar de opvang en…

Kinderen tot zes jaar die neusverkouden zijn, mogen gewoon naar de opvang en naar school. Het gevaar is volgens deskundigen zeer gering. Het RIVM heeft de betreffende richtlijnen aangepast. Brancheorganisaties BK en BOink zijn tevreden.
Gezondheid

Elk verkouden kind mag nu worden getest, maar artsen zijn tegen

Het RIVM heeft een aanpassing in de richtlijn voor testen op COVID-19 aangebracht. Kinderen kunnen op verzoek van ouders nu ook ‘gewoon’ getest worden. Dit ondanks het feit dat jeugdartsen hier geen voorstander van zijn.
Gezondheid

Bekijk het juninummer van Kinderopvang

In het juni nummer van Kinderopvang lees je alles over ‘gezonde kinderopvang’. Hoe leer je jonge kinderen de basale hygiëneregels? Je vindt ook een dossier over bewegen en je kunt aan de slag met de praatplaat.
Gezondheid

Gjalt Jellesma: ‘Pm’ers en ouders: heb geduld met elkaar’

BOinK-voorzitter Gjalt Jellesma roept ouders en pedagogisch medewerkers op om nog even geduld met elkaar te hebben als het gaat om het wel of niet weigeren van kinderen met een snottebel op de kinderopvang. Hij hoopt snel op meer duidelijkheid.
Gezondheid

Hoe herken je een peuter of kleuter met corona?

Jonge kinderen zijn vaak verkouden. Dat weet elke pm'er. Hoe voorkom je dat je dan corona over het hoofd ziet? Het RIVM geeft aanwijzingen.
Gezondheid

Nieuwe versie protocol heropening kinderopvang

Om de kinderopvang te ondersteunen bij het opstarten na 11 mei, werd een protocol ontwikkeld door branchepartijen en SZW. Vanaf 8 juni gaat de bso weer volledig open en daarom zijn enkele belangrijke wijzigingen doorgevoerd.
Gezondheid

Verkouden en toch naar de kinderopvang of de bso?

Wat moet je doen als een kind verkouden is? Mag het dan wel of juist niet naar de kinderopvang en de bso of naar school? Het Nederlands Jeugdinstituut zette enkele vragen en antwoorden op een rij.
Gezondheid

Testbeleid kinderen op de kinderopvang

Als een kind langdurige klachten heeft, die passen bij het coronavirus, kan de kinderopvang contact opnemen met de GGD, die zo nodig - met toestemming van de ouders - een test afneemt. We zetten de RIVM-informatie op een rij.

Over gezondheid

Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.

Lees meer

Zo kiezen steeds meer kinderopvangorganisaties voor een voedingsbeleid dat aansluit bij de vernieuwde Schijf van Vijf. Daarin is meer ruimte voor fruit en groente en minder voor verzadigd vet en vlees. Ook kiezen organisaties in dit kader vaker voor water in plaats van vruchtensap en/of ranja. Dat leidt regelmatig tot discussies met ouders. Aan de andere kant neemt de keuzevrijheid toe omdat organisaties zich ook onderscheiden door alleen vegetarische of biologische voeding aan te bieden.

Verder zetten kinderopvangorganisaties zich actief in om overgewicht bij kinderen te voorkomen: met beweegprogramma”s voor peuters en stimulerende activiteiten om kinderen te ondersteunen in hun motoriek. Denk aan het weglaten van wipstoeltjes op de groep.

In het verleden is er een mazelenuitbraak geweest. Er was in 2014 zelfs sprake van een besmettingsgeval in de kinderopvang. De kinderopvang speelt een grote rol in het vaccinatiedebat waarbij de politiek oproept om maatregelen waarbij kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. De discussie hierover is nog in volle gang.

Uitgelicht congres

Jaarcongres Management Kinderopvang 2020

Topsprekers in de Kinderopvang