Gezondheid

Zon en uitslaande thermometer

‘Via een hittesluiting nemen we onze verantwoordelijkheid’

Vader Marc de Maar maakte zich in een opinieartikel op onze website druk over hittesluitingen. Want waarom wordt er niet geinvesteerd in een koele, veilige plek voor medewerkers en kinderen? Natascha van der Post, voorzitter van de BVOK, reageert: ‘Als sector willen wij niets liever dan investeren in nog betere omstandigheden voor kinderen, medewerkers én ouders. Maar dat vraagt realistische verwachtingen en begrip voor de praktijk.’
Gezondheid
baby slaapt buiten

Is buitenslapen op de opvang in Nederland wel zo gezond? Dit zegt onderzoek

Kinderen buiten laten slapen op de opvang is vaak een hot topic onder ouders. De ene ouder is lyrisch, de ander vindt ‘die konijnenhokjes maar een raar gezicht’. (Zelfbenoemde) experts leggen uit dat buitenslapen heel gezond is. Maar wat zegt onderzoek nu écht over (de voordelen van) buitenslapen? Is dit wel zo gezond?
Gezondheid
feiten-over-mazelen

Vaccinatiegraad daalt: niet-vaccineren leidt tot ernstige ziektes en overlijden

De vaccinatiegraad onder jonge kinderen blijft dalen, blijkt uit het jaarlijkse vaccinatieverslag van het RIVM. Ook zijn er diverse kinkhoest- en mazelenuitbraken in het land en is er deze maand iemand overleden aan mazelen. Tijd voor verplichte vaccinatie? En is niet-vaccineren nog verantwoord?
Gezondheid
Children's feet on the green grass in the park. Selective focus. nature.

Pm’ers zouden vaker op blote voeten moeten lopen

Pedagogisch medewerkers zijn de hele dag in beweging. Dan zou je zeggen dat goed schoeisel onmisbaar is toch? Of kun je in de zomer prima uit de voeten met slippers die weinig ondersteuning bieden? Register-Podoloog Erik Wink gaat nog een stapje verder. Sterker nog, hij stelt: ‘We zouden juist veel vaker op onze blote voeten moeten lopen.’
Gezondheid
Happy kids having fun on outdoor playground. Spring/summer/autumn active sport leisure for children. Portrait of little boy and girl playing on kindergarten backyard

1 op 5 kinderen loopt motorisch achter: ‘Grotere kans op letsel’

Kinderen bewegen gemiddeld iets beter dan in 2023, blijkt uit de Motoriek peiling 2024. Toch blijft de motorische ontwikkeling een aandachtspunt, stelt VeiligheidNL in een whitepaper over risicovol spel. ‘Door kinderen van jongs af aan te versterken én te leren vallen, voorkomen we veel letsel en vergroten we hun beweegplezier.’
nieuw-advies-voor-mediagebruik-jonge-kinderen

Invloed van smartphones: ‘Peuters liever door de tablet voorgelezen dan door mij’

Een groep van ruim 3000 professionals ondertekende de brandbrief aan de overheid van Smartphonevrij Opgroeien. Het doel: kinderen behoeden voor schade door smartphonegebruik. En die schade is alom aanwezig, zegt Steven Pont, mede-ondertekenaar. Pm’er Birgit vertelt waarom ook zij ondertekende en waarom meer pm’ers dat zouden moeten doen.

KIDDI-app over naar website

De Kiddi-app, met daarin informatie voor kinderopvang over infectieziekten en hygiënerichtlijnen, is niet meer te downloaden en wordt niet meer onderhouden. Het RIVM meldt dat de app doorgaat als website en roept op om een snelkoppeling op het startscherm van je telefoon of tablet te maken.
Kwaliteit Opvang
haal-meer-plezier-uit-je-werk-ook-in-stressvolle-periodes

Hoe kun je coachen zonder de werkdruk te verhogen?

Pedagogisch medewerkers draaien overuren en de werkdruk is torenhoog. Als pedagogisch coach wil je het team zo goed mogelijk begeleiden, maar wat doe je als iedereen al op z’n tandvlees loopt? Hoe kun je op een goede manier coachen zonder dat je nog meer werkdruk veroorzaakt?
Gezondheid
Jong meisje, peuter, houdt haar handen voor haar oren

Gehoorbescherming voor pm’ers

‘Risico op gehoorschade bij pedagogisch medewerkers.' Zo luidde de kop van een artikel op KinderopvangTotaal.nl. Dat leverde veel herkenning op. De reacties op onze socials spraken boekdelen: harde geluiden op de groep zijn een dagelijkse realiteit en die geluidsbelasting moet serieuzer worden genomen. En dat lijkt nu ook echt te gebeuren. Zo start kinderopvang- organisatie Babilou Family Nederland een pilot waarin ze onderzoeken of het geluid op de groepen verminderd kan worden.
Ouders

Ouders met geldzorgen ‘Maak het bespreekbaar’

‘Als kinderopvangorganisaties ervoor kunnen zorgen dat een kind met voldoende eten en zonder stress op de groep is, dan is dat grote winst.' Dat zegt Kim Houben van het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. Zij is betrokken bij het project Omgaan met armoede in de kinderopvang. ‘Maak geldzorgen van ouders bespreekbaar', adviseert ze. Maar hoe dan?

Over gezondheid

Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.

Lees meer

Uitgelicht congres

Masterclass Aan de slag met opvallend gedrag bij kinderen

Hotel van der Valk

Masterclass AI in de Kinderopvang

Van der Valk, Veenendaal

Emoties bij kinderen

Van der Valk, Veenendaal

De Dag van de Pedagogisch Coach

Hotel de Reehorst