Gezondheid

Gezondheid

‘Geef studenten pedagogiek les over voeding en leefstijl’

Renate Neyndorff won de Scriptieprijs Kinderopvang voor haar scriptie over gezonde voeding en leefstijl in de kinderopvang. Ze onderzocht wat pedagogen in het hbo tijdens hun opleiding hierover leren. ‘Veel studenten zeiden de kennis te missen om met ouders over voeding en leefstijl in gesprek te gaan.’
Gezondheid
Paul van Meenen,

Tweede Kamer: ook sneller testen voor de kinderopvang

De Tweede Kamer heeft donderdag een motie aangenomen van Paul van Meenen van D66. Hij vindt dat kinderopvang een vitale sector is en daarom op dezelfde wijze behandeld moet worden als werknemers in de zorg en het onderwijs. Intussen zeggen de GGD'en niet mee te willen werken aan het voorrangbeleid.
Gezondheid

Staatssecretaris wijst verzoek om voorrang bij testen af

Bas van 't Wout, de verantwoordelijke staatssecretaris van SZW, heeft een verzoek afgewezen van de brancheorganisaties om voorrang voor pm'ers bij coronatesten. Van 't Wout zegt de problemen in de kinderopvang te begrijpen, maar volgens hem is voorrang niet mogelijk vanwege de beperkte testcapaciteit. BMK en BK hopen nu op een motie van D66.
Gezondheid

Kinderen tot 4 jaar hebben minder buikgriep dankzij corona

De maatregelen die verspreiding van covid-19 moeten tegengaan - afstand houden, een betere hygiëne - hebben een onbedoeld positief bijeffect. Kinderen van 0 tot 4 jaar zijn minder ziek. 
Gezondheid

‘Dit filmpje over derdehands rook zet je aan het denken’

Kinderopvangmedewerkers zijn niet altijd bekend met het risico van de zogeheten derdehands rook voor jonge kinderen. Dit zijn de schadelijke stoffen die achterblijven, bijvoorbeeld op kleding, nadat een sigaret is opgerookt. Een animatie van het Trimbos Instituut maakt duidelijk wat de gevaren zijn..
Gezondheid

Blog Rebecca Beck – In gesprek over beweegkansen voor bso-kinderen

Wil je vanuit de bso ook meer zicht op het beweeggedrag van de leerlingen in het dagelijks leven? Nodig ouders uit om de Beweegtest samen in te vullen, bijvoorbeeld ter voorbereiding aan het (jaarlijkse) gesprek of via de nieuwsbrief. Of vul het samen met de kinderen op de bso in en koppel de resultaten terug naar ouders.
Gezondheid

Brancheorganisaties: ook voorrang bij testen medewerkers kinderopvang

De branchepartijen BMK, BK en BOinK staan achter de oproep van de PO Raad en de VO Raad om onderwijspersoneel voorrang te geven bij het testen op corona. Zij vragen daarnaast opnieuw aandacht voor het probleem dat er veel uitval is van personeel in de kinderopvang.
Gezondheid

Blog Jolanda Rikers – Meer naar buiten

Alle sectoren hebben het maar druk met Corona. Vanwege een hogere werkdruk (zieken, testen, bestellingen) maar ook door tegenvallende resultaten (aanvragen tegemoetkoming, ontslagen). Via de media informeren experts ons over de voortgang van de besmettingen en het onderzoek naar de remedie. Ik vind het het toch vooral moeilijk om het kaft van het koren te scheiden. Vooral omdat adviezen tegenstrijdig zijn.
Gezondheid

Meer snoep en minder tandenpoetsen tijdens de lockdown

Aan de mondverzorging van jonge kinderen werd tijdens de coronacrisis veel minder aandacht besteed dan normaal. Dat blijkt uit onderzoek dat is gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Tandheelkunde.
Gezondheid

Kinderopvang en buurtsportcoach kunnen elkaar versterken

In de meeste Nederlandse gemeenten werkt een buurtsportcoach actief samen met kinderopvang. Toch weten veel pm'ers  nog niet precies hoe ze in contact komen en activiteiten kunnen ontwikkelen met deze voor hen vrij nieuwe beroepsgroep. Hier lees je wat je kunt doen en hoe je dat aanpakt.

Over gezondheid

Gezondheid

Gezondheid is een breed begrip, maar in de kinderopvang heel belangrijk. Het gaat om voeding, beweging, ziekte, hygiëne en ook om groen. Thema's waarin de kinderopvang zeer actief is.

Lees meer

Zo kiezen steeds meer kinderopvangorganisaties voor een voedingsbeleid dat aansluit bij de vernieuwde Schijf van Vijf. Daarin is meer ruimte voor fruit en groente en minder voor verzadigd vet en vlees. Ook kiezen organisaties in dit kader vaker voor water in plaats van vruchtensap en/of ranja. Dat leidt regelmatig tot discussies met ouders. Aan de andere kant neemt de keuzevrijheid toe omdat organisaties zich ook onderscheiden door alleen vegetarische of biologische voeding aan te bieden.

Verder zetten kinderopvangorganisaties zich actief in om overgewicht bij kinderen te voorkomen: met beweegprogramma”s voor peuters en stimulerende activiteiten om kinderen te ondersteunen in hun motoriek. Denk aan het weglaten van wipstoeltjes op de groep.

In het verleden is er een mazelenuitbraak geweest. Er was in 2014 zelfs sprake van een besmettingsgeval in de kinderopvang. De kinderopvang speelt een grote rol in het vaccinatiedebat waarbij de politiek oproept om maatregelen waarbij kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen mogen weigeren. De discussie hierover is nog in volle gang.

Uitgelicht congres

Topsprekers in de Kinderopvang