Ontwikkeling van kinderen

Kind met blokken

‘Kinderen tot 10 jaar hebben nog geen taal om te vertellen hoe ze zich voelen’

65 procent van de kinderen van wie de ouder een bipolaire stoornis heeft, krijgt zelf ook last van een stemmingsstoornis. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek. Hoe zie jij als pm’er op de groep dat kinderen een psychisch probleem ontwikkelen? En hoe communiceer je daarover met het kind en de ouders?

Blog José Goes – Op ontdekkingstocht in het park

Het is maandagochtend. Vigo, Constantijn en Teun zijn binnen aan het spelen. ‘Buiten?’ Vraagt Teun met regelmaat. ‘Ja, we gaan zo naar buiten. Goed plan Teun. Zullen we naar het park gaan en daar picknicken? Dan ga ik nu fruit schillen en nemen we drinken mee.’
Pedagogiek
Zwart kindje van drie jaar zit met ipad in de hand en koptelefoon op dicht op het scherm.

Zo begeleid je kinderen bij hun online mediagebruik

Als pedagogisch professional kan je tegenwoordig niet meer om het online mediagebruik van kinderen heen. Maar in hoeverre heb je als pm’er of kinderopvangorganisatie de verantwoordelijkheid om kinderen hierbij te begeleiden? Nick van Hummel, adviseur en onderzoeker bij het NJi, geeft advies.
Samenwerken

Zomer op de opvang: ‘Wij organiseren jaarlijks een zomerkamp’

De zomermaanden zijn altijd een beetje anders dan anders op de opvang. De dagen zijn lang en warm, de bso’s zijn langer open, veel medewerkers zijn op vakantie en veel kinderen ook. In dit drieluik vertellen medewerkers van verschillende organisaties hoe zij de zomermaanden op de opvang ervaren en hoe ze de roosters rondkrijgen. Dit keer: regiomanager Ester van Mundo in Rotterdam.

Opvallend gedrag: welke vragen durf jij daarbij te stellen?

Kinderen die heel druk, agressief of juist teruggetrokken zijn: opvallend gedrag komt voor in allerlei soorten en maten. Soms heb je als pedagogisch professional een manier gevonden om met deze kinderen om te gaan, maar vaak vergeten we het gesprek aan te gaan met ouders. Toch is dat juist heel belangrijk. Hoe kun je dit het beste doen en welke vragen kun je dan stellen?
vakantie-bso

Kinderen die alleen in vakanties naar de bso komen: welkom of niet?

Soms heeft een kind alleen vakantie-bso nodig, maar niet alle organisaties bieden deze mogelijkheid aan. Het gevolg: ouders die de boel tijdens schoolweken nog zelf rondbreien, zitten tijdens vakanties met de handen in het haar. Hun kinderen zitten soms langere tijd zonder leeftijdsgenootjes. Waarom kiezen organisaties er wel of niet voor? 'Hele dagen alleen, kan te veel zijn.'
Pedagogiek

De pedagogische visie van Emmi Pikler

De Hongaarse kinderarts en pedagoge Emmi Pikler heeft een enorme impact gehad op de manier waarop we jonge kinderen benaderen en opvoeden. Haar visie stelt de natuurlijke ontwikkeling en autonomie van kinderen centraal. Dit biedt een waardevolle leidraad voor het omgaan met kinderen, vooral voor degenen die werken met hele jonge kinderen. Piklers visie is niet voor niets een onderdeel van veel kinderopvanglocaties wereldwijd.

Column Steven Pont. Leren door imiteren

Soms denken we dat kinderen vooral leren door de dingen die we - in al onze wijsheid - tegen ze zeggen. Maar dat blijkt maar een klein deel te zijn van wat we kinderen leren over zichzelf en de wereld om ze heen.

6 tips om positieve relaties tussen kinderen te ondersteunen

Als pedagogisch professional kun je kinderen helpen om zich veilig te voelen in de groep en positieve relaties op te bouwen. Hoe doe je dat?

Kids Actief

Leuke activiteiten om samen met de kinderen te doen. Voor kids van heel jong tot ouder. Werk samen aan alle vaardigheden die ze hierdoor ontwikkelen.

Over ontwikkeling van kinderen

Van baby naar puber

De eerste paar jaar ontwikkelen kinderen zich in een razend tempo. Pedagogisch medewerkers hebben een belangrijke taak om kinderen op al mogelijke gebieden te stimuleren. Denk aan de motorische, cognitieve, seksuele, lichamelijke en sociaal-emotionele ontwikkeling.

Lees meer

Uitgelicht congres

Masterclass Motiverende Gespreksvoering

Hotel de Reehorst