Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Liza van Wijngaarden – Ik ben sneller, ik ga je inhalen!

Vanaf dat een kind geboren wordt, begint de motorische ontwikkeling. Van het grijpen van voorwerpen en het trappelen van de benen in rugligging, tot het omrollen van de buik naar rug. Daarna gaat een kind tijgeren, kruipen en vervolgens zelfs lopen. Voor je het weet roepen ze ‘ik ben sneller dan jij, ik ga je inhalen!’ en loop jij daar hijgend achteraan.
beweegadvies_bos_blog_lizavanwijngaarden©spheer-SvA
Foto © Spheer / SvA

Afgelopen weekend waren wij met onze dochter in het bos. Omdat alles tegenwoordig een wedstrijdje is, renden wij achter haar aan. Zij is namelijk véél sneller dan wij. Althans, in haar optiek. En toch moet ik toegeven dat het klimmen in een boom haar inderdaad makkelijker afging dan mijzelf.

Spelen en bewegen stimuleert de motorische ontwikkeling bij kinderen. Naarmate ze ouder worden, worden kinderen door veel en gevarieerd te bewegen en spelen motorisch steeds vaardiger. Denk aan rennen, springen, gooien en vangen. Goed ontwikkelde motorische vaardigheden zijn vervolgens weer belangrijk voor deelname aan sport- en beweegactiviteiten. Een groot deel van de kinderen maakt deze ontwikkeling van nature, maar de meeste kinderen kunnen hier wel wat uitdaging en stimulatie bij gebruiken. Als ouder, maar ook als kinderopvangorganisatie of bso spelen we hierin een belangrijke rol. 

De sociale en fysieke omgeving daagt kinderen echter niet altijd uit tot bewegen. Sommige kinderen zijn zelfs een groot deel van de dag inactief. Daar valt winst te behalen. Bijvoorbeeld door bewegen een prominente plek in het organisatiebeleid te geven. Zo krijg je collega’s mee en wordt bewegen binnen jullie organisatie vanzelfsprekend. En wie weet, beweeg je dan zelf ook gelijk wat meer, win-win! 

Wil je weten hoe, hoeveel en hoe intensief baby’s, dreumesen en peuters moeten bewegen? De Gezondheidsraad stelde hier in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een beweegadvies voor op.

Voor de allerkleinsten is het stimuleren van bewegen soms een uitdaging. Wat ga je precies doen met een baby of een dreumes? Daar willen wij graag bij helpen. Door het toepasbaar maken van het advies van de Gezondheidsraad en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Wil je meehelpen aan het toepasbaar maken van dit advies? Wij kunnen je hulp goed gebruiken. Stuur dan een bericht naar mijn collega Chantal van den Thillart via chantal.vandenthillart@kenniscentrumsportenbewegen.nl.  

Blog Liza van Wijngaarden – Digitale media vs. bewegen: welke kans zie jij?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.