Kwaliteit Opvang

Pedagogiek
Pedagogisch medewerker zit op stoel met hoofd in haar handen met twee drukke kinderen om haar heen.

Onrustige kinderen? Kijk eens naar je eigen stemming

Wat gebeurt er als je ziet dat Amina wordt gepest of als Manuel wéér aan de haren van de baby trekt? Blijf je kalm of voel je de spanning oplopen? En waarom is het zo belangrijk om eerst je eigen gevoelens te begrijpen voordat je ingrijpt?
Gezondheid
Teleurgesteld meisje dat haar oren bedekt

Kinderopvang Babilou biedt medewerkers gehoorbescherming aan

‘Risico op gehoorschade bij pedagogisch medewerkers.’ Zo luidde de kop van een van onze artikelen een paar maanden geleden. Kinderopvangorganisatie Babilou Family Nederland neemt de geluidsbelasting serieus. Zij starten een pilot waarin ze onderzoeken of het geluid op de groepen verminderd kan worden. Onder andere door gehoorbescherming aan te bieden.
Pedagogiek
kind bang

Faalangst bij kinderen: laat ze leren door te proberen

Bij angstige kinderen wordt vaak gedacht aan dat meisje dat niet durft te praten, of dat jongetje dat zich verlegen achter moeders benen verschuild. Maar wist je dat het zich ook kan uiten in baldadigheid of frustratie? Hoe kun je hiermee omgaan?

Potjes op de babygroep: ‘Kinderen weer zindelijk rond anderhalf jaar’

Elianne Leeffers' zoons waren beiden snel zindelijk. Omdat ze iets duurzaams wilde doen, ontwikkelde ze een methode om peuters wel zes tot twaalf maanden eerder zindelijk te maken. Organisaties kunnen hiermee tot vijftig procent van de luier- en afvalkosten besparen. 'Het succes van deze aanpak zit in de samenwerking met ouders.’

Nu online! KinderopvangTotaal Management magazine nr. 2, 2025

Een overname, wat nu? Het aantal overnames in de kinderopvangsector stijgt. De redenen zijn bekend: te veel regels, veranderende wetgeving, personeelstekorten en aangescherpte kwaliteitsregels. Kleine ondernemers met vaak maar één locatie kunnen minder snel schakelen en zijn daardoor soms gedwongen om zich onder een grotere paraplu te scharen. Met een nieuw financieringssysteem voor kinderopvang in het vooruitzicht blijft het voorlopig nog complex voor ondernemers in de kinderopvang. We spraken met drie deskundigen over de do's en dont's bij overnames. Dit en meer interessante artikelen lees je in het aprilnummer van KinderopvangTotaal Management. Nu online!
Samenwerken
Young tired woman suffering from postnatal depression at home moe van ouderschap moeder kinderopvang

Gemeente Hoorn en kinderopvang slaan handen ineen

In Hoorn bundelen kinderopvangorganisaties en opvoedadviseurs hun krachten. Op deze manier worden ouders op een laagdrempelige manier ondersteund als zij vragen of hulp nodig hebben bij de opvoeding. ‘Dankzij de hechte band die de kinderopvang met ouders heeft, wordt het voor gezinnen veel makkelijker om hulp te vragen én te ontvangen.’
Samenwerken
praten

Collega’s die elkaar niet aanspreken? Geef het goede voorbeeld

In veel teams binnen de kinderopvang heerst soms onduidelijkheid, terughoudendheid en zelfs frustratie. Wat kunnen managers doen om een open en fijne aanspreekcultuur te creëren op de werkvloer?
Sudbury_Kinderopvang_Amersfoort

De eerste Sudbury kinderopvang: ‘Door kinderen te vermaken, rem je de ontwikkeling’

Sudbury, de onderwijsmethode waarbij "zelfgestuurd leren" voorop staat, is al decennialang bekend in de VS en Europa. Maar een Sudbury kinderopvang bestond nog nergens. Yoni Karlas is mede-oprichter van de locatie in Amersfoort. Daar is weinig hiërarchie: 'Wij stafleden zijn vooral een veilige haven, en minder helikopters.'
Gezondheid
Staatssecretaris Karremans kijkt mee bij Vlietkinderen

Staatssecretaris Karremans op bezoek bij kinderopvang

Er is een bijzondere gast aangeschoven bij kindcentrum Trampoline in Leidschendam: staatssecretaris Vincent Karremans. Vandaag komt hij kijken hoe kinderen op jonge leeftijd al leren om gezond te eten.
Pedagogiek
Boze jongen schreeuwt in het donker. Kind woedend aan het schreeuwen en roepen met een agressieve uitdrukking en opgeheven armen. Frustratie

Wat doe je als een kind je uitscheldt voor ‘kutwijf’?

Vloeken, schelden en ongepaste uitspraken. Soms horen kinderen het thuis, op straat of op sociale media. Hoe kunnen pedagogisch medewerkers hierop reageren? Wat werkt wél en wat juist niet?

Uitgelicht congres

Emoties bij kinderen

Van der Valk, Veenendaal