Samenwerken

Samenwerken

Wij samen: ‘Met de kinderen op ontwikkelingsreis via beeldende kunst’

In de serie Wij Samen brengen we originele, inspirerende en leerzame samenwerking in de kinderopvang in beeld. In deel 2: de samenwerking tussen Kindercentrum ’t Kickertje en Zee voor Verhalen. ‘Ik vind het belangrijk dat ik kinderen meegeef dat je met weinig middelen ook mooie en toffe dingen kan maken. Daar hoef je niet rijk voor te zijn, de mooiste dingen zijn er al.’

‘Baken de rol van de pedagogisch coach goed af’

Om te zorgen dat pedagogisch coaches hun werk zo goed mogelijk kunnen doen, zijn twee zaken cruciaal. De rol die de coach aanneemt en een goede relatie met de gecoachte medewerker. Dat concludeert Seynabou Kane in haar master thesis.
Samenwerken
betrek-de-kinderopvang-anders-gaat-het-nooit-iets-worden

‘Betrek de kinderopvang, anders gaat het nooit iets worden’

Die exclusieve samenwerking met één partij wordt dé trend de komende jaren, zegt Gijs Van Rozendaal in een webinar van de PO-Raad. 'Daarbij vind ik in alle projecten de gelijkwaardigheid ontzettend belangrijk, maar de positie van kinderopvang ten opzichte van onderwijs is dat nu niet.'
Samenwerken

Wij Samen: ‘Als je vies bent, heb je lekker gespeeld’

In de serie Wij Samen brengen we originele, inspirerende en leerzame samenwerkingen in de kinderopvang in beeld. Dit is deel 1, over kinderopvang KinderKade en boerderij De Koeienkade in Muiden: een samenwerking tussen een kinderdagverblijf, een bso en een boerenbedrijf. ‘De kinderen hoeven hier niet zoveel, wees maar gewoon kind. En geniet van het boerenleven dat om je heen plaatsvindt. Later zul je nog zoveel moeten.’

Opinie: ‘Breek muren af tussen onderwijs en opvang’

'Achterstanden zijn vaak al duidelijk als baby’s en peuters naar de kinderopvang gaan. Dat betekent dat híer de kansen liggen om die cirkel van kansenongelijkheid te doorbreken', betogen Loes Ypma en Karin Strauss.

Samenwerking met onderwijs: ‘Op volle kracht doorgaan met wegnemen van knelpunten’

Ophogen van niet-groepsgebonden uren, anders opleiden, het gelijktrekken van VOG's: zomaar een greep uit de mogelijke oplossingen voor knelpunten die minsters Wiersma en Van Gennip toelichten in de Kamerbrief 'oplossingen voor knelpunten samenwerking kinderopvang-onderwijs'. Samenwerking tussen de kinderopvang en het primair onderwijs moet niet een doel op zich zijn, onderstrepen de ministers, maar wel een middel om de ontwikkeling van kinderen te bevorderen.

Goed contact met ouders verhoogt het werkplezier

'Als ik professionals vraag wat ouderbetrokkenheid is, dan gaan de antwoorden over wat ouders zouden moeten doen. Het gaat over hun gedrag, dingen waar een pm'er weinig aan kan veranderen.' Dat vertelt Peter de Vries, expert op het gebied van ouderbetrokkenheid. Hij draait het om: ouderbetrokkenheid gaat niet om de betrokkenheid van ouders, maar om de betrokkenheid van professionals op ouders.
Kwaliteit Opvang
kinderen spelen

Zes kinderopvangorganisaties nemen initiatief tot kwaliteitscode

Samenwerkende Kinderopvang, Kind & Co Ludens, Humankind, gro-up, Wij zijn JONG en Partou kinderopvang komen met een kwaliteitscode die de sector heldere regels en richting geeft naar de toekomst. De bestuurders van deze organisaties, die samen circa 200.000 kinderen opvangen, hebben de code aangeboden aan het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.
Samenwerken
zo-kan-het-ook-arthis-kinderopvang-wil-in-klein-dorp-het-verschil-maken

Zo kan het ook: Arthis kinderopvang wil in klein dorp het verschil maken

Ga er maar aan staan: midden in de coronacrisis een nieuwe kinderopvangorganisatie oprichten. Arthis kinderopvang opende in januari 2022 haar deuren van twee locaties: in Helmond en in Lieshout. Hoe zet je jezelf als nieuwe, kleinschalige kinderopvangorganisatie op de kaart? Arthis koos voor een maatschappelijke samenwerking: op loopafstand van de locatie in Lieshout staat een verzorgingshuis dat zorg biedt aan dementerende ouderen en ouderen met een lichamelijke beperking.

Bijbaan in de kinderopvang

Ook hbo-studenten kunnen solliciteren op banen in de kinderopvang. Te weinig studenten zijn hiervan op de hoogte, terwijl deze groep veel potentie heeft, zegt Davina Koudijs. Namens Kinderopvang werkt! lanceerde zij een campagne om studenten te laten zien dat een bijbaan in de kinderopvang meer oplevert dan in de supermarkt.

Over samenwerken

Samenwerken in de kinderopvang

Samen kun je meer dan alleen. Daarom is samenwerken, zowel met interne collega's als met externe partners, zo belangrijk. Door als kinderopvang samen te werken met bijvoorbeeld jongerenwerkers, een kapper, logopedist of dansdocent, bied je een afwisselender aanbod voor kinderen en ouders en kun je elkaar als samenwerkingspartners versterken en aanvullen.

Lees meer

Samenwerken is belangrijk

Uitgelicht congres

Beschermd: Presentaties congres Topsprekers in de Kinderopvang

Van der Valk Veenendaal

De Dag van de Pedagogisch Coach

Van der Valk Veenendaal

Masterclass Opvallend Gedrag: Nieuwe editie

Hotel van der Valk Veenendaal

Jaarcongres Management Kinderopvang 2023

ReeHorst

Congres Topsprekers in de Kinderopvang

Van der Valk Veenendaal