Samenwerken
Kindgegevens delen: wat mag wel en wat niet?
Samenwerken met partijen om kinderen te helpen vraagt om het uitwisselen van informatie. Maar veel mensen denken dat ze vanwege De Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG), geen informatie met externe instellingen mogen uitwisselen. Is dat echt zo?
Blog Peuteropvang Heerlen – Even slikken en weer doorgaan
In het leven gaat niet alles zoals je het van tevoren hebt gepland. Dat weten we allemaal, maar soms word je er weer eens met de neus opgedrukt.
Potjes op de babygroep: ‘Kinderen weer zindelijk rond anderhalf jaar’
Elianne Leeffers' zoons waren beiden snel zindelijk. Omdat ze iets duurzaams wilde doen, ontwikkelde ze een methode om peuters wel zes tot twaalf maanden eerder zindelijk te maken. Organisaties kunnen hiermee tot vijftig procent van de luier- en afvalkosten besparen. 'Het succes van deze aanpak zit in de samenwerking met ouders.’
Van oranje selfie booth tot smoothie bar: 3 Koningsdagactiviteiten
Komende week is er nog volop tijd om op het kinderdagverblijf aandacht te besteden aan de dag van de Koning, ondanks dat de Koningsspelen weer voorbij zijn. Heb jij al genoeg inspiratie om de kindjes de oranjesfeer te laten proeven op de groep?
Gemeente Hoorn en kinderopvang slaan handen ineen
In Hoorn bundelen kinderopvangorganisaties en opvoedadviseurs hun krachten. Op deze manier worden ouders op een laagdrempelige manier ondersteund als zij vragen of hulp nodig hebben bij de opvoeding. ‘Dankzij de hechte band die de kinderopvang met ouders heeft, wordt het voor gezinnen veel makkelijker om hulp te vragen én te ontvangen.’
Collega’s die elkaar niet aanspreken? Geef het goede voorbeeld
In veel teams binnen de kinderopvang heerst soms onduidelijkheid, terughoudendheid en zelfs frustratie. Wat kunnen managers doen om een open en fijne aanspreekcultuur te creëren op de werkvloer?
Waarom samenwerken binnen een kindcentrum zo lastig is
Samenwerken binnen een Integraal Kindcentrum (IKC) lijkt vanzelfsprekend, maar hoe zit dit eigenlijk in de praktijk? Uit een poll op onze sociale media bleek dat echte samenwerking vaak ver te zoeken is. Er wordt hoogstens even naar elkaar gegroet in de gang. Waardoor komt dit?
Hoe gezond is jouw kinderopvang echt?
Kinderopvangorganisaties pronken graag met hun gezonde aanpak. Maar hoe weet je zeker dat je als opvang écht goed bezig bent? En wat als je een gezonder beleid wilt invoeren, maar niet weet waar te beginnen? GGD Zuid-Holland Zuid heeft daar dé oplossing voor gevonden: de Sterrenmeter.
Ouderbetrokkenheid begint bij jezelf
Ouders komen in alle soorten en maten voorbij. Maar hoe ga je om met al die verschillende persoonlijkheden? Peter de Vries, zelfstandig expert in ouderbetrokkenheid, heeft daar een verrassende kijk op: ‘Je kunt ouders niet veranderen en dat moet je ook niet willen.’
6 tips om de verbondenheid in het team te bevorderen
Een sfeer van verbondenheid is net zo belangrijk voor het welzijn van de kinderen in een groep als voor de pedagogisch professionals in het team. Hoe kun je die verbondenheid met elkaar creëren? Zes tips uit het boek: Pedagogisch kader diversiteit in kindercentra 0 - 13 jaar.
Over samenwerken
Samenwerken in de kinderopvang
Samen kun je meer dan alleen. Daarom is samenwerken, zowel met interne collega's als met externe partners, zo belangrijk. Door als kinderopvang samen te werken met bijvoorbeeld jongerenwerkers, een kapper, logopedist of dansdocent, bied je een afwisselender aanbod voor kinderen en ouders en kun je elkaar als samenwerkingspartners versterken en aanvullen.