Kinderopvang magazine nr. 11, 2017

  Tijd voor een hart onder de riem voor onze mannelijke collega’s. Want mannen op de groep voegen echt iets toe. Daar weten ze alles van bij Op Stoom en ZON! Kinderopvang. Verder in dit nummer aandacht voor het mentorschap, het taboe van de wipstoel en filosoferen op de bso.

  Weg met de wipstoel

  Bij kinderopvangorganisatie Kindergarden doen ze de wipstoeltjes de deur uit. ‘Kinderen ontwikkelen zich veel beter als ze lekker kunnen bewegen.’

  Maak gebruik van elkaars expertise

  De kinderopvang en de jeugdgezondheidszorg kunnen veel meer baat hebben bij elkaars expertise. Dat vindt Anne-Katrien Ausems, jeugdverpleegkundige bij de GGD Hart voor Brabant. Het begint met een goede samenwerking.

  Samen eten: wat is het beste voor een kind?

  Eten is een emotioneel beladen onderwerp. De één is overtuigd van het gezonde effect van een koolhydraatarm dieet. De ander waarschuwt voor het gebruik van zuivel. Overal kom je reclame tegen voor producten die ‘ieder kind nodig heeft’. Maar wat moet je geloven?

  Stille Jacky

  Jacky kwam vorige maand voor het eerst wennen bij ons op de groep. Jacky is veertien maanden en wij hielden er al rekening mee dat het heftig zou worden voor haar. Kinderen die op deze leeftijd komen wennen, hebben het vaak zwaarder. Na een overdracht en een knuffel gaf mama Jacky over. Ze gaf geen kik.

  Dit willen wij

  Wie: Nick (35) en Suzanne (34) Wondergem met Evy (1,5). Opvang: Villa XXS in Uden. Kosten: 1 dag p/w € 230 p/m, inclusief warm eten

  Filosoferen op de BSO: ‘Eindelijk gaat het eens om wat wij vinden!’

  Is een baas altijd de baas? Kun je verdriet uitzetten? Leeft een bloemkool? Door kinderen filosofische vragen voor te leggen, stimuleer je ze om creatief en kritisch te denken. Ze leren redeneren, formuleren en respect voor anderen te hebben. En juist de bso is daar dé plek voor, aldus ‘filosofiejuf’ Fabien van der Ham. ‘In kleine groepjes, bij de zandbak of tijdens het tekenen, voelen kinderen zich vrijer om te praten.’

  Pedagogisch Professional van het jaar

  Marloes van den Berg (32) is de winnaar van de PPINK-verkiezing ‘Pedagogisch Professional van het Jaar.

  Mentor in de opvang

  Elk kind een eigen mentor. Dat is vanaf januari verplicht in de kinderopvang, volgens de nieuwe Wet IKK. ‘Maar zo werken we toch al?’ reageren veel opvangorganisaties. Toch komt er meer bij kijken dan simpelweg een vaste pm’er koppelen aan elk kind, stelt IJsbrand Jepma van expertisecentrum Sardes.

  Mannen voor de broodnodige balans

  Je hebt nu eenmaal vrouwen én mannen. Logisch dus dat je op de werkvloer ook mannelijke en vrouwelijke pm’ers vindt. Toch? Opvangorganisaties waar flink wat mannen werken en die daar open over communiceren, blijken hier nauwelijks discussies over te hebben met ouders. Zelfs niet na incidenten met kinderporno en misbruik. Organisaties en kinderen vertellen over de man in de kinderopvang.

  Puntje van pont – Mannen

  Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont geeft elke maand zijn visie bij een van de pedagogische artikelen in Kinderopvang.

  5 tips voor meer klantgerichtheid

  In deze rubriek krijg je tips over wisselende onderwerpen. Deze keer: Klantgerichtheid is niet alleen voor je manager. Ook als pedagogisch medewerker en uiteraard als gastouder moet je klantgericht zijn.

  Mijn locatie

  In Mijn Locatie praten managers over hun locaties, team en waar ze trots op zijn. Kindercentrum Le Garage in Bergen op Zoom is het ‘kindje’ van ondernemer Johan Bosters (46). Hij had zich eerder laten uitkopen uit het kindercentrum na een mislukte joint-venture met Kobalt BV. Hij was blij toen hij na het faillissement van dit bedrijf Le Garage kon laten doorstarten.

  Als ouders zich ongewenst gedragen

  Ouders laten hun belangrijkste ‘beziť bij jou als pm’er of gastouder achter. Dat daarbij af en toe wat emoties komen kijken, is heel logisch. Maar soms lopen die emoties te hoog op of worden ouders boos. Hoe voorkom je dat zo’n gesprek uit de hand loopt? Het FCB deelt tips.

  Contact leggen met elkaar

  In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Aflevering 6: de vaardigheid ‘baby’s begeleiden in interacties’.