Management Kinderopvang magazine nr. 3, 2018

  In dit nummer van Management Kinderopvang leggen brancheorganisaties uit waarom de vaste gezichtenregel in de huidige vorm onwerkbaar is. verder aandacht voor toezicht op de nieuwe VVE-eisen: hoe gaat GGD GHOR hiermee om? En opnieuw aandacht voor de privacywet. Dit keer: hoe om te gaan met klantgegevens?

  ‘Ja, het moet. Maar soms kan het niet’

  Twee vaste gezichten voor baby's. Verreweg de meeste kinderopvangondernemers zijn het erover eens dat deze eis in de Wet IKK een goede is. Maar de huidige wettekst is niet werkbaar, vinden de brancheorganisaties. Staatssecretaris Van Ark belooft aanpassingen.

  Vertrouwen

  Autonomie, werkdruk, werkplezier: het staat allemaal onder druk. In de kinderopvang, in het onderwijs, in nog heel wat andere sectoren. Werknemers moeten hun eigen verantwoordelijkheid nemen, maar ze moeten ook heel veel meer. Van de baas, van de inspectie, van ouders, van de maatschappij. U

  Opvang voor kwetsbare kinderen

  Met zestig jaar historie is Dikkertje Dap van de Van Veldhuizen Stichting een begrip in Rotterdam. Een bijzondere 'Kinderopvang Plus' die niet alleen kinderen met een zorgvraag helpt, maar ook kwetsbare gezinnen extra steun biedt.

  Vakspecialisten in de bso

  Tijdens hun studiereis in Stockholm ontmoetten Clarine de Leve en Jessica Schouten een groot aantal vakspecialisten die het aanbod van de buitenschoolse opvang verrijken. Wat kunnen wij op dit gebied leren van onze collega's in Zweden?

  vve

  ‘Hoe voldoen we aan de nieuwe VVE-eisen?’

  Elke kinderopvangorganisatie die voorschoolse educatie biedt, moet vanaf 1 juli voldoen aan de nieuwe VVE-eisen. Wat betekent dit in de praktijk? Mbarka Abazar (50) is locatieverantwoordelijke bij Korein Kinderplein in Eindhoven. Abazar stelt haar zeven meest dringende vragen aan Isabella Bolt van GGD GHOR Nederland.

  ‘Pedagogisch coach is vooral uitdager’

  Elke kinderopvangorganisatie moet vanaf 2019 volgens de Wet IKK een pedagogisch beleidsmedewerker/coach in huis hebben. Voor veel grote kinderopvangorganisaties is dit geen probleem. Zij zijn al gewend om coaching in te zetten op de werkvloer. Maar voor kleinere en middelgrote organisaties kan dit een uitdaging zijn. 'In veel gevallen zal de locatiemanager deze taak op zich nemen.'

  Handhaving wet zzp’ers opnieuw opgeschort

  Opnieuw is de in 2016 ingevoerde Wet deregulering beoordeling arbeidsrelaties (Wet DBA) opgeschort. Ditmaal tot 2020. Dit heeft de minister van Sociale Zaken (SZW) in februari bekendgemaakt. Wat betekent dit?

  Column – Opschudden of bijpunten?

  Eind vorige week is het onderzoek vanuit het ministerie naar de financiële gevolgen van de nieuwe IKK-ratio's afgerond. Hoewel daaruit duidelijk naar voren komt dat de invoering van de nieuwe bkr (financiële) gevolgen heeft, wordt geconcludeerd dat de branche daarvoor afdoende wordt gecompenseerd.

  Vijf vrije vragen aan: Karin de Gooijer

  Karin de Gooijer (50) heeft twintig jaar in Zwitserland gewoond en daar een kinderdagverblijf opgezet. Terug in Nederland zocht ze een plek die paste bij haar ondernemersgevoel en visie. Het werd kinderopvangorganisatie IJsselkids (onderdeel van Stichting SWKGroep).

  Een kansloze discussie

  Iedere jonge moeder zal beamen dat zij aan haar eigen 0-jarige aardig de handen vol heeft. In dat licht is het niet erg geloofwaardig om tegen ouders te zeggen dat de verlaging van de bkr geen positieve maatregel is.

  Harmonisatie: missie volbracht?

  Op 1 januari 2018 was de harmonisatie van het peuterspeelzaalwerk met de kinderopvang een feit. Waren er eind december in 151 gemeenten nog bijna 1200 peuterspeelzalen; op 1 januari 2018 waren ze omgezet naar kinderdagverblijven. Missie volbracht?

  Rubriek Uit de Ivoren toren – Is meten weten?

  Hoogleraar Kinderopvang, Ruben Fukkink, bespreekt (wetenschappelijk) onderzoek over kinderopvang of gerelateerde onderwerpen uit binnen- en buitenland. Deze keer: Is meten weten?

  Hoe hou je van een kind?

  Column – Politiek, neem peuters serieus!

  Rust, reinheid en regelmaat! De lichting pedagogisch medewerkers die voor 1990 is opgeleid, heeft dit in de hersenen gegrift staan. Er is een opleiding van minimaal drie jaar nodig om jezelf een pedagogisch medewerker te mogen noemen. Maar dan begin je pas.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.