Harmonisatie: missie volbracht?

Op 1 januari 2018 was de harmonisatie van het peuterspeelzaalwerk met de kinderopvang een feit. Waren er eind december in 151 gemeenten nog bijna 1200 peuterspeelzalen; op 1 januari 2018 waren ze omgezet naar kinderdagverblijven. Missie volbracht? Ja, op administratief niveau zeker. Op papier zijn de peuterspeelzalen verdwenen. Betekent dit ook dat aan alle doelstellingen die aan de harmonisatie gekoppeld waren is voldaan? Nee, dat ligt genuanceerder.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
AdobeStock

Om te bepalen of en welke knelpunten er nog zijn, gaan we terug naar de drie doelstellingen uit de Wet harmonisatie kinderopvang en peuterspeelzaalwerk: versterking van de pedagogische kwaliteit, één kwaliteitskader voor alle voorschoolse voorzieningen en één financieringsstructuur voor werkende ouders. Op landelijk niveau is de ‘technische’ harmonisatie uiteindelijk niet heel ingewikkeld. Iedereen moet hetzelfde en wat dat is, is wettelijk gekaderd. Dat neemt niet weg dat het zowel voor gemeenten als aanbieders een behoorlijke klus is geweest. Naast het versterken van de kwaliteit, kwam ook het gelijkschakelen van de kwaliteit erbij. Niet eenvoudig wanneer de gehele kinderopvang per 1-1-2018

0
49

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.