Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Slob en Van Ark nog niet gealarmeerd over vraaguitval

Minister van Onderwijs Arie Slob en staatssecretaris SZW Tamara van Ark maken zich nog geen zorgen over de conclusies van Sociaal Werk Nederland dat ouders hun peuters thuishouden. Zij wachten liever het eigen onderzoek af naar de effecten van de harmonisatie dat in het voorjaar van 2019 gehouden wordt.
AdobeStock

Dit blijkt uit hun beantwoording van Kamervragen die waren gesteld door PvdA-leden Van den Hul en Van Dijk. Sociaal Werk Nederland onderzocht de vraaguitval na de harmonisatie en kwam tot de conclusie dat meer ouders hun peuter thuishouden vanwege de kosten én de administratieve rompslomp die de aanvraag van kinderopvangtoeslag met zicht meebrengt.

Eigen onderzoek

Maar Slob en Van Ark houden liever vast aan eerdere onderzoeksresultaten naar de effecten van de harmonisatie uit 2017 en 2018 waaruit vooralsnog niet blijkt dat ouders wegblijven uit de peuteropvang. De Belastingdienst ontvangt ook geen signalen dat ouders op grote schaal problemen hebben met de aanvraag van kinderopvangtoeslag. In het voorjaar van 2019 wordt dit onderzoek herhaald.

Aanvraag kinderopvangtoeslag

Dat neemt niet weg dat de minister en staatssecretaris dit soort signalen, zoals dat van Sociaal Werk Nederland, in de gaten houdt. Van Ark haalt het SCP-onderzoek ‘Kijk op Kinderopvang’ erbij. Daaruit bleek dat 75 procent van de ouders de aanvraag van kinderopvangtoeslag niet ingewikkeld vindt. Van Ark wil dit cijfer omhoog brengen. Daarom werkt zij momenteel aan een verbetertraject kinderopvangtoeslag én kondigde ze onlangs een onderzoek aan naar de informatiebehoefte van ouders.

Ambassadeurs en ondersteuning

Dat sommige gemeenten gebruikmaken van toeslagcoaches of dat organisaties huisbezoeken plannen, moedigen Slob en Van Ark aan. Maar zij vinden dat de Belastingdienst nu ook al voldoende toeslagservicepunten hebben en een bereikbare Belastingtelefoon om vragen van ouders te beantwoorden. Ook is er een ambassadeursnetwerk actief die bestaat uit ervaren ondernemers die de harmonisatie al doorgevoerd hebben en andere organisaties hierover kunnen inlichten. De twee bewindsvoerders zien duidelijk geen aanleiding om nog verder te investeren in ondersteuning.

Gratis peuteropvang?

Opnieuw vragen de twee Kamerleden naar de mogelijkheid om peuteropvang voor alle kinderen gratis te maken om zo veel gedoe te voorkomen. Het antwoord van het kabinet hierop is inmiddels wel bekend: zij kiezen voor gerichte inzet van middelen waarbij er geïnvesteerd wordt in kinderen met een risico op een onderwijsachterstand. In een eerste schatting liet minister Slob al weten dat zo’n gratis voorziening voor alle peuters zeker 850 miljoen euro extra zou kosten. Die keuze zal het kabinet niet maken.

Op meerdere plekken in het land merken voorscholen dat doelgroeppeuters sinds de harmonisatie thuisblijven. Vooral de instroom van nieuwe klanten stagneert. Maar er zijn ook voorscholen waar de instroom gelijk blijft. Lees meer

Download hier de Kamervragen en -antwoorden

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.