Management kinderopvang magazine nr. 6, 2018

    In dit nummer van Management Kinderopvang aandacht voor de discussie rond private equity. Gaat het geld dat voor de kinderopvang bestemd is wel naar de kinderopvang? Verder een artikel over ongeorganiseerd vrij spel van jonge kinderen en de rol van de pm’er daarin. Ook is er aandacht voor de pedagogisch coach. Veel kleine organisaties hikken aan tegen de verplichting om een pedagogisch coach te hebben. Maar waar liggen de kansen?

    Private equity in kinderopvang: lust of last?

    KidsFoundation (Smallsteps, Zus en Zo Kinderopvang etc.) is binnen vier jaar opnieuw van eigenaar gewisseld. De Canadese investeringsmaatschappij Onex kocht het van de Amerikaanse investeringsmaatschappij H.I.G. Capital. Door de verkoop laait de discussie over private equity in de kinderopvang weer op. Gaat het geld dat voor kinderopvang bestemd is wel voldoende naar de kinderopvang?

    ‘Zie de pedagogisch coach als kans’

    Volgend jaar wordt de inzet van een pedagogisch coach/beleidsmedewerker verplicht. Hoe zorg je dat je daarmee als kinderopvangorganisatie ook daadwerkelijk een kwaliteitsslag maakt? 'Probeer altijd de verbinding te zoeken tussen werkvloer en beleid.'

    Eén aanpak, één team

    Een IKC van stichting UN1EK is ook echt uniek. Opvang en onderwijs zijn helemaal verweven met elkaar en volgen dezelfde visie en aanpak. De doorgaande leerlijn loopt van nul tot dertien jaar. Elk IKC focust op wat kinderen in die buurt het meest nodig hebben: taal, sport, natuur of techniek. Volgens directeur Misja van Herp (36) van IKC VanKampen in Vlaardingen werkt het ook nog. 'Kinderen zijn zelfstandiger en durven zich te laten zien.'

    Column – Heldere structuur

    Hadden we 'van scratch af' een stelsel van voorschoolse voorzieningen ontwikkeld, dan waren kinderopvang en peuterspeelzaal nooit twee verschillende opvangvormen geweest. De harmonisatie is dus een natuurlijk proces en een goede zaak. Jammer is wel dat dat voor ouders iets minder voor de hand ligt.

    Spelbegeleiding vraagt een fijnzinnig oog

    Marianne Riksen zei het al in 2004: 'Bij observatie van de kwaliteit van het pedagogisch proces in de kinderopvang moet de prioriteit niet primair liggen bij het gedrag van de kinderen, maar vooral hoe de pedagogisch medewerker daarmee omgaat.' In de landelijke kwaliteitsbeoordeling van inspectie en LKK wordt daarom gekeken naar de interactievaardigheden van de pm'er. Daar ligt de kern van proceskwaliteit. Maar, in de kwaliteit van spelbegeleiding toont zich het ware vakmanschap.

    Eis GGD GHOR mist wettelijke grondslag

    De branche heeft gelijk met haar protest tegen de interpretatie van de 3 uursregeling door GGD GHOR en moet voet bij stuk houden. De Wet IKK is de wet. Niet de Memorie van Toelichting bij de lagere regelgeving, het Besluit kwaliteit kinderopvang. Dat zegt Patricia Huisman, wetenschapper en het gezicht achter het Kinderopvangkanaal.nl.

    Grip op pedagogische kwaliteit

    KindeRdam ontwierp een dashboardmonitor, waarvoor ze verschillende instrumenten combineerde en met hulp van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) doorontwikkelde. Uiteindelijk wil de organisatie de monitor aan de branche beschikbaar stellen. 'Het is belangrijk dat kinderopvangorganisaties zelf goed kunnen inschatten hoe hun pedagogische kwaliteit op alle niveaus ervoor staat.'

    Column – Het belang van de pioniers

    Hoe zou onze wereld eruitzien zonder pioniers? Zonder gedreven mensen met een heldere visie op 'hoe het zou moeten', die bereid zijn hun nek uit te steken voor innovatie. Pioniers zijn cruciaal. Zij zetten verandering in beweging. Ook in de kinderopvang. Ik heb het natuurlijk over de ontwikkeling van integrale kindcentra in Nederland. Uit studies wereldwijd blijkt immers dat het kind baat heeft bij een vroege en doorlopende stimulering van de ontwikkeling volgens één visie voor opvang en onderwijs.

    Vrij spel en ‘loose parts’ sleutels voor risicovol spel

    Een half jaar lang ondersteunde pedagoog en promovendus Martin van Rooijen zeven bso's bij het organiseren van risicovol spel. Met als resultaat een duidelijke toename van het aanbod van risicovol spel en meer zelfverzekerdheid bij de pedagogisch medewerkers.

    Column – Hoe nu verder met de uurprijs?

    Nu de kruitdampen langzaam optrekken, rijst de vraag: hoe gaan we verder? Staatssecretaris Tamara van Ark heeft er geen enkel misverstand over laten bestaan dat zij niet verder wil gaan dan de 4,9% die nu al verwerkt zit in de prijsstijging van de maximaal te vergoeden uurprijs per 1 januari 2019. Na een eindeloze discussie met in totaal maar liefst vier onderzoeken, blijven de opdrachtgevers van het rapport Buitenhek - BK, BMK en BOinK - met lege handen achter. De grofweg twee procent extra verhoging van de uurprijs komt er niet.

    Column – Kiezen voor opa en oma

    Het is nog maar kort geleden dat onze kinderopvang fors kromp en dat vele oma's en opa's het 'gat in de markt' opvulden. Van alle vormen van opvang is opvang door opa en oma het minst onderzocht in Nederland, maar een recent Engels onderzoek werpt nu licht op de zaak.

    Vijf vrije vragen aan: Hedwig Beutick

    Hedwig Beutick (54) weet wat er leeft op de werkvloer. Ze is manager kinderopvang van Wonderland Kinderopvang, een organisatie met 28 locaties en 270 medewerkers in West- en Midden-Nederland. Ze begon ooit als groepshulp en klom stap voor stap op naar haar huidige functie.

    Zestien uur is niet makkelijk

    De onderwijsachterstandsgelden worden vanaf 2019 op een andere manier over gemeenten verdeeld. Daarnaast moet het aanbod voor peuters uitgebreid worden van tien naar zestien uur. Dat is geen eenvoudige opgave. Niet voor kleine, maar ook niet voor grote gemeenten. Daar komt bij dat de harmonisatie niet altijd heeft bijgedragen aan een groter bereik van de doelgroep.

    Column – Ziek tijdens vakantie

    Het is inmiddels alweer meer dan zes jaar geleden dat in Nederland nieuwe vakantiewetgeving in werking is getreden. Toch worden in de praktijk hierover nog regelmatig vragen gesteld. Onder andere de regels ten aanzien van 'vakantie en ziekte' blijven voor velen lastig.

    Hoe haal je de niet-klant binnen?

    Onbekend maakt onbemind. Terwijl gebruikers van kinderopvang tevreden zijn over de kwaliteit, hebben niet-klanten een veel negatiever beeld. Duur, niet veilig, en te weinig aandacht voor de kinderen zijn de bezwaren. Dat blijkt uit recent onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau. Hoog tijd om te werken aan een beter imago van kinderopvang. Managers rollen de mouwen op.

    Column – Deadline directeuren

    Het schrijven van deze column was een 'deadline-klus'! Op zich vind ik dat ook wel iets hebben, dat ik kan uitspreken dat ik een deadline heb. Waarbij ik dan gelijk moet denken aan alle directeuren in de kinderopvang. Hebben wij niet dagelijks of wekelijks een deadline-moment? Ik ken er geen één die altijd alles op tijd klaar heeft en nooit eens in tijdnood komt.