Spelbegeleiding vraagt een fijnzinnig oog

Marianne Riksen zei het al in 2004: 'Bij observatie van de kwaliteit van het pedagogisch proces in de kinderopvang moet de prioriteit niet primair liggen bij het gedrag van de kinderen, maar vooral hoe de pedagogisch medewerker daarmee omgaat.' In de landelijke kwaliteitsbeoordeling van inspectie en LKK wordt daarom gekeken naar de interactievaardigheden van de pm'er. Daar ligt de kern van proceskwaliteit. Maar, in de kwaliteit van spelbegeleiding toont zich het ware vakmanschap.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Adobestock

Op veel groepen zijn er (strak) georganiseerde groepsactiviteiten binnen een vast dagprogramma. In die setting zijn pm’ers hard aan het werk om te voldoen aan de afgesproken pedagogische doelen of om de eigen verwachtingen waar te maken. Zo’n werksituatie heeft als risico dat pm’ers het contact met de kinderen verliezen en cruciale spel- en leermomenten niet opmerken. Tijdens het ongeorganiseerd vrije spel, ongeveer een kwart van de opvangtijd (psz 26%, kdv 20%, bso 28%), is de kwaliteit van de interacties het laagst in vergelijking met andere activiteiten uit het dagprogramma (LKK, 2017). Vrij spel wordt soms onvoldoende begeleid; kinderen kunnen

0
96

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Management Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Management Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 7x per jaar een print exemplaar van Management Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Management Kinderopvang magazine.

Heb je een Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Management Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heeft u al een Management Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.