Kinderopvang magazine nr. 7/8, 2017

  In het zomernummer van tijdschrift Kinderopvang is er aandacht voor genderneutraal spelen. Maar hoe erg is het eigenlijk: stereo-typering bij spelen en speelgoed? Verder een informatief artikel over de wet IKK en wat dat doet voor de ratio op babygroepen én aandacht voor de waarde van dieren voor kinderen.

  Een kijkje bij de buurgroep

  Steeds meer kinderopvangcentra werken met het opendeurenbeleid. Niet als bezuinigingsmaatregel, maar juist om de kwaliteit te verbeteren. Twee ervaringsdeskundigen over de aanpak en de voor- en nadelen. ‘Als je kindgericht wilt werken, kom je vanzelf bij het opendeurenbeleid uit.’

  De stagiaires

  Elk jaar mogen wij stagiaires begeleiden op weg naar hun rol als pedagogisch medewerker. Best een verantwoordelijkheid om ze zo goed mogelijk klaar te stomen voor hun toekomst. Elk jaar weer spannend wat voor een meisje je mag (bij)sturen.

  ‘Onze peuters willen nu overal zwerfafval opruimen’

  Spring Kinderopvang en OBS Brandevoort dachten al langer na over duurzaamheid. De kinderopvangorganisatie en basisschool zitten samen onder één dak op de locaties Vestein en Hoevestein in Helmond en werken intensief samen. Drinkkartonnetjes waren bijvoorbeeld al taboe. Een beker water is immers gezonder en geeft geen afval. Dit jaar werd duurzaamheid het jaarthema en nam het echt een vlucht. Hebben peuters iets met dat onderwerp? Wél als je het leuk maakt. Een reportage.

  Meer pm’ers of minder baby’s?

  De Wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) moet de kwaliteit in de kinderopvang verbeteren. Belangrijk onderdeel: minder baby’s per pedagogisch medewerker. Wat betekent dat in de praktijk? En verbetert daarmee de kwaliteit ook van de babyopvang ook echt?

  Leren van dieren

  Dieren kunnen de ontwikkeling van kinderen positief beïnvloeden. Hoe zorg je voor een stimulerend contact tussen kind en dier?

  Genderneutraal spelen in de kinderopvang

  In spel worden vaak de verschillen tussen jongens en meisjes benadrukt. Jongens spelen met auto’s, meisjes met poppen. Is dat erg, die stereotypering? Doet het iets met de ontwikkeling van kinderen? En hoe kun je ze meer genderneutraal laten spelen?

  Puntje van pont – Tomboys en sissy’s

  Wat vind je ervan als een man naar je toekomt en tegen je zegt: ‘Ik beschouw vrouwen voor honderd procent als mensen’. Ik neem aan dat je in opstand komt, omdat hij in zijn denken dus kennelijk ook van het tegenovergestelde als mogelijkheid uitgaat, dat een vrouw niet helemaal een mens is.

  ‘Negeer het alsjeblieft niet!’

  Tess Daalhuizen van Kinderopvang Polly verloor in de veertigste week van haar zwangerschap haar dochtertje Aimée. Ze pleit voor meer aandacht voor kindersterfte rond de geboorte en ontwikkelde hiervoor een protocol. ‘Elke pm’er loopt de kans hiermee geconfronteerd te worden. Zorg dus dat je weet wat je wel en vooral ook niet moet doen.’

  5 tips voor het werken met de schijf van vijf

  Speelgoeddeskundige Marianne de Valck heeft de schijf van vijf voor spelen ontwikkeld. Kinderen hebben namelijk inspiratie en structuur nodig om goed te kunnen spelen. De hele dag alleen vrij spel werkt niet. Hoe kun je deze schijf van vijf inzetten? Vijf tips.

  Mijn locatie

  In deze rubriek praten managers over hun organisatie. Arida Spek (49), manager van twee locaties van Kinderkoepel (Hellevoetsluis) komt uit de verpleeghuiszorg. Toen ze zelf kinderen had ontdekte ze de peuterspeelzalen en liet zich omscholen. Ze werkt hier nu veertien jaar.

  Voorspelbaarheid stimuleert babybrein

  In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit keer aflevering 3: de interactievaardigheid structureren en grenzen stellen.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.