Kinderopvang magazine nr. 3, 2017

  In het maartnummer van Kinderopvang is er aandacht voor de GGD-inspectie. Sommige organisaties bereiden hun pm’ers zo goed op de inspectie voor, dat ze de inspecteur zelfverzekerd rond kunnen leiden. Dat is in ieders voordeel. Verder namen we een kijkje bij een bijzondere bso in Maastricht: De Boomhut én zoomen we in op de oudercommissie in een speciaal dossier: wat zijn de regels? En hoe kijken ouders zelf naar de bijdrage die ze via een oc kunnen leveren?

  Help, de ggd staat voor de deur!

  Het is een razend drukke dag. Je leidinggevende is ziek, je probeert drie huilende peuters tegelijk te troosten en dan gaat de deurbel. De GGD staat op de stoep. Je schiet helemaal in de stress. Van de zenuwen lijk je alles verkeerd te doen en te zeggen. Een onaangekondigd bezoek van de GGD-toezichthouder kan behoorlijke stress veroorzaken. Heel menselijk en begrijpelijk, maar gelukkig onnodig. Tips om je beter voor te bereiden op een GGD-inspectie.

  8 Tips: om te professionaliseren

  In 2018 moet de wet Innovatie Kwaliteit Kinderopvang (IKK) ingaan. In het wetsvoorstel staan ook kwaliteitseisen voor professionalisering van pm’ers. Denk aan permanente educatie, het werken met een pedagogisch coach en bijscholing. Welke aanpak werkt het beste om professionals vooruit te helpen? De Universiteit Utrecht zocht het uit.

  ‘Doe meer met minder’

  Speelgoeddeskundige Marianne de Valck vindt dat kinderen tegenwoordig te weinig ruimte en tijd krijgen om creatief en autonoom te spelen. Door een overaanbod van speelgoed creëer je zapgedrag, zegt ze. Daarom ontwikkelde Marianne de Schijf van Vijf voor spelen en speelgoed.

  Laat ze het zelf uitzoeken!

  Uit het laatste NCKO-kwaliteitsonderzoek blijkt dat pedagogisch medewerkers matig tot onvoldoende scoren op het ondersteunen van interactie tussen kinderen – van baby tot bso. Waar ligt dat aan? En: hoe kun je het beter doen?

  Dit willen wij

  ‘Ik werk drie dagen per week als grafisch vormgever en heb daarnaast een grafisch ontwerpbureau. Mijn partner Richard werkt vier dagen. Mijn ouders hebben een paar jaar op onze oudste zoon gepast, maar kregen gezondheidsproblemen. Je merkt wel dat het de band met opa en oma versterkt. Ik vind een combinatie van ouders, opa/oma en kinderopvang het best, maar dat moet maar net kunnen. Nu zijn we heel tevreden met de opvang bij Baloe.’

  Meebewegen: met de groep

  Kinderen hebben ook een stem. Hét achterliggende idee van kinderparticipatie in de bso. Het levert veel op: zelfbewuste kinderen, betrokkenheid én een beter zicht op de groep. ‘Het is hún plek, je komt er niet alleen op bezoek.’

  Voor het eerst jaloers

  In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofd stuk uit dit boek. De laatste afl evering: de eerste grote jaloezie.

  SCP: Oudercommissies zitten in een lastige positie

  Oudercommissies

  Als pedagogisch medewerker heb je in je dagelijks werk waarschijnlijk niet zo veel te maken met de oudercommissie. Dat is jammer, omdat ouders met een frisse blik naar de organisatie en de groep kunnen kijken. Zij blijken bovendien graag een kort lijntje met de pm’er te willen hebben. Daarom in dit dossier aandacht voor het wel en wee van de oudercommissie.

  Een middagje bij BSO de Boomhut

  BSO de Boomhut in Maastricht werkt volgens de pedagogische visie van Janusz Korczak. Dat vertaalt zich in veel zelfstandigheid en regie voor de kinderen én in een divers activiteitenaanbod. ‘We maken als volwassenen vaak de fout om zelf te bedenken wat kinderen willen.’

  Durf te improviseren!

  Laat je kinderen vooral vrij spelen en bemoei je je er zo min mogelijk mee of werk je liefst met een VVE-programma? Pedagogen denken daar heel verschillend over. Onderwijskundige Hannie Roefs heeft een nieuwe training ontwikkeld voor pedagogisch professionals: Zelfbewust en vaardig. Tijdens deze training leg je de verbinding tussen planmatig en kindvolgend werken.

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.