Kinderopvang magazine nr. 1/2, 2017

  In het eerste nummer van 2017 nemen we een kijkje bij de Babysensi-groepen van Kinderopvang Haarlemmermeer. Op de cover staat pm’er Ouarda, zij werd in haar gemeente pm’er van het jaar. Verder blikken we met Steven Pont vooruit op het nieuwe programma ‘Het geheime leven van 4-jarigen’ en wat we daar in de kinderopvang van kunnen leren.

  Net zo rustig als thuis

  De babyopvang staat voor grote veranderingen. Niet alleen omdat we meer weten over de ontwikkeling van het brein in de eerste levensjaren, ook omdat de kwaliteitseisen voor de babyopvang worden aangescherpt. Stichting Kinderopvang Haarlemmermeer loopt voor op deze ontwikkelingen met een speciaal concept: de baby sensi-groep.

  Dit willen wij

  Ik ben freelance redacteur voor televisieprogramma’s en hoofdredacteur van een online magazine. Isabelle is twee dagen bij haar opa’s en oma’s, een dag bij mij en een dag bij haar vader. Ik vind vooral de mix van diverse opvang goed werken.

  ‘Ik weet zelf hoe het voelt om te beginnen met achterstand’

  Dit is Ouarda Bouaouiouach (29) van kinderdagverblijf Het Opstapje in Rotterdam. Een vakvrouw in hart en nieren én Pedagogisch medewerker van het jaar Rotterdam 2016. Ze vertelt waar volgens haar goede kinderopvang voor staat.

  Techniek daagt uit

  Kinderopvangcentra van de SWKGroep zijn er druk mee: Het Jaar van de Techniek. In de herfstvakantie stonden de Grote Techniekdagen op het programma. Kinderopvang nam een kijkje bij de Kidsclubs van Kern Kinderopvang in Zoetermeer.

  Politieke daadkracht nodig om branche te redden

  9 Politieke plannen voor de kinderopvang

  De verkiezingen komen er aan. Een goede reden om eens in de partijprogramma’s te duiken om te lezen wat de politieke partijen van plan zijn met de kinderopvang. Bijna alle partijen besteden aandacht aan de kinderopvang, behalve de PVV en 50PLUS.

  Het geheime leven van 4-jarigen

  In het televisieprogramma Het geheime leven van 4-jarigen observeren en duiden ontwikkelingspsycholoog Steven Pont en pedagoog Minchenu Maduro het gedrag van kinderen. Slechts één ding hebben ze gemeen: hun leeftijd.

  De managers van de groep

  In haar boek Kinderen als beroep geeft Rita Kohnstamm praktische handvatten voor het werken met kinderen van 0-12 jaar. In deze serie vind je telkens een bewerking van een hoofd- stuk uit dit boek. Deze keer: de managers van de groep.

  Elke week muziekles

  Kinderen zijn dol op muziek. Muziek heeft bovendien een positieve invloed op de ontwikkeling van allerlei vaardigheden. Niet voor niets wordt er veel gezongen in de opvang, zoals bij het aan tafel gaan, naar buiten gaan of opruimen. Maar er zijn ook opvangorganisaties waar pm’ers complete muzieklessen geven.

  Als ouders gaan scheiden

  Scheiden doet lijden. Zeker wanneer er jonge kinderen in het spel zijn. In het ‘KIES-programma’ (Kinderen in EchtscheidingsSituatie) werken professionele coaches samen met pm’ers om kinderen onderling te laten praten over hun ervaringen. ‘Kinderen vinden het enorm opluchten: praten over pappa en mamma zonder dat die er iets van vinden.’

  Glimlach als motor van hersenontwikkeling

  Als volwassenen hebben we veel invloed op de hersenontwikkeling van jonge kinderen. ‘Alleen al met je glimlach kun je het brein van baby’s stimuleren. En ook praten met kinderen helpt.’

  Scherpe taaleisen: terecht?

  Al vijf jaar lang worden pedagogisch medewerkers op VVE-groepen bijgeschoold op taalniveau. Dat levert hier en daar stress op en soms zelfs een ontslag. Is dat erg? Nee, zegt Rob Vergeer die het landelijke VVE-project namens de Bracheorganisatie Kinderopvang en Sociaal Werk Nederland begeleidt. ‘Nieuwe kwaliteitseisen zijn juist een erkenning voor de kinderopvang.’

  Geef je reactie

  Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.