Taal
Een bso voor nieuwkomers: ‘Ze voelen zich veilig’
Kinderopvang Walcheren heeft sinds dit schooljaar een bijzondere nieuwe bso: BSO TEC. De eerste week na de zomervakantie opende de bso in Middelburg in Zeeland haar deuren voor kinderen van nieuwkomers op Walcheren. Een doelgroep met extra uitdagingen. Hoe gaat de organisatie daarmee om?
Tips: zo maak je lezen (weer) aantrekkelijk op de bso
Als professional in de kinderdagopvang vliegen de kinderboeken je om de oren. Maar op de bso kan aandacht voor lezen zomaar op de achtergrond raken. Terwijl lezen op élke leeftijd leuk én leerzaam is! Hoe maak je lezen interessant voor bso-kinderen? Wij geven tips.
De Taaleis IKK Check: hoe handig is het?
Hoewel het merendeel van de kinderopvangorganisaties - volgens een peiling van Kinderopvang Werkt! - verwacht dat ze vòòr 1 januari 2025 aan de nieuwe Taaleis IKK zullen voldoen, wil de organisatie de laatste onduidelijkheden voor organisaties wegnemen. Daarom heeft Kinderopvang Werkt! de Taaleis IKK Check ontwikkeld. Handig, maar let op: er zijn kleine lettertjes.
Pilot: VVE voor kinderen vanaf 14 maanden oud
Kan een kind wel wat extra hulp en ondersteuning in de (taal)ontwikkeling gebruiken? Dan geeft het consultatiebureau een VVE-indicatie bij 14 maanden. Toch gaan deze kinderen pas veel later naar de voorschool, namelijk als ze 2,5 jaar oud zijn. ‘Waarom zo’n lange tijd wachten?’, vroeg Michèlle Ouwerkerk, unitmanager bij Kober kinderopvang, zich af. Ze startte een pilot met VVE voor kinderen vanaf 14 maanden oud.
Om voor te lezen. Max en Lisa worden sterk!
‘Mag ik nog een boterham?'
‘Huh?' Juf Chaima kijkt Max verbaasd aan. ‘Nog eentje? Heb je zoveel honger vandaag?'
Kinderboeken
Beer zoekt in dit verhaal zijn bril en komt op zijn zoektocht allerlei dieren tegen, maar… hè, die waren er eerst toch niet?
GGD-waarschuwing voor dialectgebruik: wat zijn de richtlijnen?
Een kinderopvangorganisatie in Margraten, Limburg, kreeg een waarschuwing van de GGD omdat medewerkers voornamelijk in dialect spraken tegen de kinderen. Maar wat zijn eigenlijk de regels voor tweetaligheid en streektaal?
Zo kan het ook – Goudse kinderopvang helpt gezinnen met boeken uit eigen bieb
Met een eigen bibliotheek helpt dit kinderdagverblijf ouders die zelf de weg naar de bieb moeilijk weten te vinden, zoals tienermoeders en vluchtelingen. Oprichtster Janneke zette haar complete boekenverzameling in de ‘enorme boekenkast’ en breidt die al vier jaar uit. 'Naarmate het kind de taal meer beheerst, merk je dat ouders daar ook van profiteren.’
Hebben VVE-programma’s echt effect?
Voor- en vroegschoolse educatie (VVE) wordt veelvuldig ingezet voor het voorkomen van onderwijsachterstanden en het vergroten van kansengelijkheid in Nederland. We gaan ervanuit dat VVE-programma's effect hebben, maar is dat echt zo? Onderzoeker Geert Driessen is kritisch: ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs.'
Kinderen die thuis een andere taal spreken, hoe ga je daarmee om?
Sommige kinderen spreken thuis een andere taal dan op de kinderopvang. Vaak hebben deze kinderen de Nederlandse taal binnen mum van tijd onder de knie. Toch zijn er ook uitzonderingen: kinderen die niet goed uit hun woorden komen of helemaal niets zeggen. Hoe kun je daar als pedagogisch professional mee omgaan?
Over taal
Taaleisen voor pedagogisch professionals
Om kinderen met een taalachterstand goed te kunnen ondersteunen, is het heel belangrijk dat je als pedagogisch medewerker, zeker op VVE-groepen, de taal zelf goed machtig bent.