Coronavirus

Coronavirus
gastouder-26-na-corona-ouders-hebben-mij-nodig-maar-ik-ben-doodmoe

Gastouder (26) na corona: ‘Ouders hebben mij nodig, maar ik ben…

Gastouder Sophie (26) is het afgelopen jaar ‘super voorzichtig’ geweest. Ze zag weinig mensen en bleef veel thuis. Toch raakte ze eind december 2020 besmet met COVID-19. Na enkele weken ziek zijn wilde ze weer aan de slag als gastouder, maar dat liep anders. ‘Na een halve dag belde ik de ouders op, of zij hun kinderen weer kwamen ophalen. Ik was doodmoe en kon alleen maar huilen.’
belangrijke-informatie-over-gebruik-zelftesten-voor-gastouders

Levering zelftesten gastouders: hoe zit dat precies?

Behalve voor de kinderopvang komen ook zelftesten beschikbaar voor gastouders, waarmee ze tot aan de zomer twee keer per week preventief een test kunnen doen. Anders dan aanvankelijk gemeld, ontvangen gastouders deze testen vanaf 10 mei op het opvangadres. De levering duurt ongeveer twee weken.
Coronavirus
tegemoetkoming-doorbetalen-kinderopvang-voor-ouders-zonder-kinderopvangtoeslag

Tegemoetkoming doorbetalen kinderopvang voor ouders zónder kinderopvangtoeslag

Ouders die geen kinderopvangtoeslag of andere overheidssubsidie voor het gebruik van kinderopvang ontvangen, kunnen tussen 15 mei en 15 juli bij de Sociale Verzekeringsbank de Tijdelijke tegemoetkomingsregeling Kinderopvang zonder overheidsvergoeding (TTKZO) aanvragen.
Coronavirus
belangrijke-informatie-over-gebruik-zelftesten-voor-gastouders

Belangrijke informatie over gebruik zelftesten voor gastouders

Gastouders ontvangen vanaf maandag 10 mei op het woonadres (ook de gastouder aan huis) een set zelftesten. Met deze zelftesten kunnen gastouders zich twee keer per week, tot de zomer van 2021, preventief testen op COVID-19. Wil je daar geen gebruik van maken? Meld je dan vóór 7 mei af.
Coronavirus
groot-deel-ouders-krijgt-compensatie-coronasluiting-rond-28-mei

Groot deel ouders krijgt compensatie coronasluiting rond 28 mei

De meeste ouders krijgen de compensatie voor de kosten van kinderopvang tijdens de coronasluiting uitbetaald rond 28 mei 2021. Dat meldt ouderbelangenvereniging BOinK. Ouders die kinderopvangtoeslag ontvangen krijgen hierover rond 21 mei een brief.
Coronavirus

Levering sneltests komt traag op gang

Begin mei zouden alle kinderopvangorganisaties die op hetzelfde adres zijn gevestigd als een basisschool de eerste sneltests voor medewerkers moeten ontvangen. Maar dit is tot nu toe op 95 procent van de locaties niet gebeurd.
Coronavirus
handreiking-voor-houders-over-zelftesten-in-de-kinderopvang

Handreiking voor houders over zelftesten in de kinderopvang

Vanaf midden mei 2021 komen zelftesten voor kinderopvangmedewerkers beschikbaar. Het ministerie van SZW deelt informatie daarover in de ‘Handreiking zelftesten in de kinderopvang’, speciaal voor houders van kinderopvangorganisaties en locatiemanagers.
Coronavirus

Zelftesten coronavirus in de kinderopvang: zo werkt het

Vanaf 3 mei 2021 komen zelftesten voor personeel in de kinderopvang beschikbaar waarmee medewerkers zichzelf preventief kunnen testen. Door regelmatig (twee keer per week) preventief te testen, kan een besmetting vroegtijdig worden opgespoord en een grotere uitbraak worden voorkomen.
Coronavirus
met-bso-kinderen-in-gesprek-over-de-coronatijd

Zo ga je met bso-kinderen in gesprek over de coronatijd

De bso’s hebben hun deuren weer volledig geopend. Toch kan het zijn dat de opvang er anders uit ziet dan voorheen, vanwege aanvullende maatregelen in coronatijd. Dit kan leiden tot vragen bij kinderen. Hoe ga je daarover met hen in gesprek? BMK en BOinK geven tips.
Coronavirus
nieuwe-versie-beslisboom-geen-nieuwe-regels-wel-duidelijker

Nieuwe versie beslisboom: geen nieuwe regels, wel duidelijker

Er is een nieuwe versie van de beslisboom, die met de heropening van de bso op 19 april gebruikt kan worden. De regels zijn niet veranderd, wel zijn een aantal punten verduidelijkt. Zo is bijvoorbeeld ‘meer dan incidenteel hoesten’ aangepast naar ‘veel hoesten’. Bekijk de wijzigingen.

Over coronavirus

Werken in de kinderopvang

Het coronavirus zette niet alleen de wereld stil maar had ook grote impact op de kinderopvangsector. Er werd in korte tijd noodopvang gerealiseerd en pas half mei ging de kinderopvang gedeeltelijk weer open. Sinds 8 juni draaien de dagopvang, bso en gastouderopvang weer op volle toeren maar alles is anders.

Lees meer

De opvang moest worden ingericht op anderhalve meter afstand houden tussen de volwassenen en er is veel geklaagd over de samenwerking met scholen. Ook kwam er een hoop gedoe over kinderen met snotneuzen die al dan niet geweigerd worden.