Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatiedocument: handvatten voor kinderopvang bij (zware) coronagolf

Alle sectoren hebben een sectorplan gemaakt op basis van een viertal scenario’s, om organisaties en medewerkers handvatten te geven om zich zo goed als mogelijk voor te kunnen bereiden op een uitbraak van het coronavirus. Branchepartijen BK, BMK, BOinK en BVOK hebben nu ook scenario’s 3 en 4 met interventiemaatregelen voor de kinderopvang uitgewerkt in een informatiedocument.
informatiedocument-handvatten-voor-kinderopvang-bij-zware-coronamaatregelen
Foto: Pixabay

Voor de scenario’s 1 en 2 (basismaatregelen) uit het sectorplan voor de kinderopvang hebben branchepartijen BK, BMK, BOinK en BVOK in juli een informatiedocument opgesteld en nu zijn ook de scenario’s 3 en 4 (interventiemaatregelen) in een informatiedocument uitgewerkt.

Protocollen

Er is bewust gekozen om niet van een protocol te spreken, omdat dat pas kan worden opgesteld na afkondiging van de overheidsmaatregelen. Daarom is er gekozen voor een (visueel) overzicht van maatregelen die in de toekomst genomen kunnen worden met de daarbij horende links naar websites van de Rijksoverheid en het RIVM. De branchepartijen raden houders aan nu alleen op hoofdlijnen een plan van aanpak te maken, op basis van de kennis van afgelopen jaren.

Alle potentiële maatregelen zijn in alle sectoren in vier dezelfde opeenvolgende scenario’s uitgewerkt, van lichte naar zware maatregelen (van groen naar rood). De branchepartijen hebben ervoor gekozen om de maatregelen visueel kracht bij te zetten in een ‘maatregelenladder’.

Waar te beginnen?

‘Voor managers en pedagogisch professionals op de vloer adviseren wij om vooral de maatregelenladder en de beslisboom binnen handbereik te hebben’, melden de branchepartijen in een gezamenlijk bericht. ‘Dat zijn twee A4-tjes waarmee je snel kunt schakelen. Het sectorplan, de informatiedocumenten en de nagekomen adviezen en handreikingen zijn belangrijk voor beleidsmakers om handvatten uit te filteren voor organisatie- en/of locatiespecifieke acties.’

Samenwerking met scholen

Voor de samenwerking met scholen geldt het advies: zoek proactief afstemming. Branchepartijen uit de kinderopvang hebben ervoor gezorgd dat ook in het sectorplan van het onderwijs expliciet staat dat afstemming met de kinderopvang voorwaarde is voor eenduidig beleid.

Documenten

Klik hier voor het informatiedocument over de scenario’s 3 en 4
Klik hier  voor het informatiedocument over de scenario’s 1 en 2
Klik hier voor de maatregelenladder Kinderopvang
Klik hier voor de Beslisboom
Klik hier voor het Sectorplan Kinderopvang

Aanvullende adviezen Sectorplan Kinderopvang:
Klik hier voor het Arbeidshygiënisch advies
Klik hier voor het Advies van deskundigen infectiepreventie
Klik hier voor de handreiking Gedragskader van het RIVM

Bronnen: BK, BMK

Sectorpartijen BK, BMK, BVOK en BOinK hebben voor de eerste twee groene scenario’s “Verkoudheid” en “Griep+” een informatiedocument opgesteld met maatregelen die de kinderopvang kan nemen. De insteek bij alle scenario’s is: de kinderopvang blijft open. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.