Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Zorg- en onderwijspersoneel hard getroffen door long covid’

Long covid: Sommige mensen - ook kinderen -  zijn al maanden of jaren zodanig vermoeid, dat ze nauwelijks hun bed uit kunnen. Anderen hebben concentratieproblemen, zijn verward, benauwd of hebben een reeks aan andere gezondheidsproblemen. Ook pedagogisch medewerkers kampen met de gevolgen van corona: uit recent onderzoek van het UWV blijkt dat de sectoren onderwijs en zorg - waaronder ook de kinderopvang - koplopers zijn qua aantal aanvragen voor arbeidsongeschiktheidsuitkeringen (WIA's).

zorg-en-onderwijspersoneel-hard-getroffen-door-long-covid
Foto ter illustratie: © fizkes / Getty Images / iStock

‘In de bedrijfstakken onderwijs en zorg & welzijn is de kans op een WIA-aanvraag door postcovidsyndroom het grootst’, concluderen de onderzoekers van het UWV in het rapport ‘Verschillen tussen bedrijfstakken’. Postcovidsyndroom is een andere benaming voor long covid.

Inmiddels kent bijna iedereen wel iemand met langdurige klachten na een coronabesmetting. Dat kunnen klachten zijn die direct na een besmetting optreden of pas weken of maanden later, waardoor het verband niet altijd direct duidelijk is.

Bijstand

Gister besteedde Zembla aandacht aan zorgmedewerkers die tijdens het uitbreken van de coronacrisis in de frontlinie stonden: ‘Ze kregen taart, bloemen en applaus. Duizenden van hen kregen corona en kampen nog steeds met de gevolgen daarvan. Zo ernstig dat ze niet meer kunnen werken.(…) Werknemers die in Nederland twee jaar ziek zijn, komen in aanmerking voor een arbeidsongeschiktheidsuitkering.’ Uit de aflevering van 11 mei 2023 blijkt dat veel van diegenen op bijstandsniveau terechtkomen.

Ziekteverzuim

Tijdens het coronadebat ‘Ontwikkelingen rondom het coronavirus’ dat eergisteren (9 mei 2023) gehouden werd, zei voorzitter Jolande Sap van het Maatschappelijk Impact Team (MIT) dat het ziekteverzuim heel 2022 ‘historisch hoog’ was; zo’n 35 procent daarvan met corona te maken hebben. Ook in de kinderopvangsector geldt dat het ziekteverzuim op dit moment historisch hoog is.

Monique schrijft: ‘Als ik heel eerlijk ben hadden ze de laatste maatregelen nog even mogen houden (…) Nu er niet meer getest hoeft te worden kan het nog meer gaan rondwaaien. Zo vormen we toch nog een groot risico voor mensen die kwetsbaar zijn. Maar met hen wordt helemaal geen rekening meer gehouden. Lastige situatie…’
Lees ook: Hoogste ziekteverzuim in 20 jaar: kinderopvang opnieuw boven landelijk gemiddelde  

ZZP’ers 

Sap concludeert tijdens het debat dat er ‘een behoorlijke maatschappelijk impact’ is van mensen met langdurige coronaklachten, oftewel Long Covid. Bij de kwetsbare groepen vindt een stapeling van effecten plaats, zegt ze, en die groep is volgens het MIT niet terug op kracht gekomen. Het gaat niet alleen om medisch kwetsbare groepen, benadrukt ze: ‘Dat gaat ook om mensen met vitale beroepen die in de frontlinie werkten en om sociaal-economisch kwetsbaren, zoals zzp’ers of mensen met flex-contracten’.

Isolement

‘Wat we al zien in de cijfers is dat vooral zorgpersoneel en onderwijspersoneel hard getroffen worden door long covid. Een deel van deze groep mensen mijdt drukke plekken of leeft zelfs in isolement om de kansen op besmetting en long covid te verkleinen. Voor zelfstandigen en ondernemers die nog lang niet altijd verzekerd zijn voor arbeidsongeschiktheid, kan dat grote consequenties hebben.’

Onderwijs

Vorige week werd bekend dat zorgmedewerkers die in de eerste coronagolf besmet zijn geraakt terwijl ze coronapatiënten behandelen – en nu kampen met long covid – een vergoeding van 15.000 euro ontvangen. De Algemene Onderwijsbond (AOb) maakt uit de cijfers van het UWV op dat óók het onderwijspersoneel tijdens de coronaperiode in een ‘gevaarlijkere omgeving’ moest werken en daardoor vaker is besmet met corona. De AOb wil dan ook een financiële compensatie voor werknemers die met long covid kampen. ‘Het gaat om honderden collega’s. Voor deze mensen is er nog steeds geen vangnet, zegt AOb-bestuurder Douwe van der Zweep. ‘Zij staken wel hun nek uit, zeker personeel in het funderend onderwijs liep in de eerste golf flink meer risico.’

Ben of ken je een pedagogisch medewerker met long covid? Ben je besmet geraakt toen de noodopvang geopend bleef, en heb je nu nog klachten? Of misschien ben je uit voorzorg wel gestopt met werken in de kinderopvang, omdat je een coronabesmetting probeert te vermijden. Of heb je juist een werkgever die probeert een veilige(re) werkomgeving te creëren? Vertel het ons! Mail naar sophie.vanasperen@bsl.nl of kinderopvang@bsl.nl

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.