Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Twee scenario’s uitgewerkt in plan voor de kinderopvang tijdens coronapandemie

Sectorpartijen BK, BMK, BVOK en BOinK hebben voor de eerste twee groene scenario’s “Verkoudheid” en “Griep+” een informatiedocument opgesteld met maatregelen die de kinderopvang kan nemen. De insteek bij alle scenario’s is: de kinderopvang blijft open.
twee-scenarios-uitgewerkt-in-plan-voor-de-kinderopvang-tijdens-coronapandemie
micromonkey / stock.adobe.com

In het Sectorplan COVID-19 voor de kinderopvang gaven sectorpartijen eerder al aan welke maatregelen zij nemen tegen corona wanneer dat nodig is. De maatregelen zijn gekoppeld aan vier mogelijke scenario’s die zich kunnen voordoen. De scenario’s zijn: verkoudheid, griep+, continue strijd en worst case. Lees meer over de scenario’s in dit artikel.

Informatiedocument scenario 1 en 2

Sectorpartijen BK, BMK, BVOK en BOinK hebben inmiddels voor de eerste twee groene scenario’s een informatiedocument opgesteld. ‘Indien de basisregels gelden zoals opgenomen in scenario 1, dan kan een houder zelf, als de omstandigheden daarom vragen, aanvullend facultatieve maatregelen nemen conform scenario 2. Dit is maatwerk en afhankelijk van de lokale ontwikkelingen en kan dus per locatie verschillen. Vanuit de overheid komt er aanvullend bericht als er extra maatregelen genomen moeten worden conform scenario 3 (oranje) of 4 (rood)’, melden de partijen.

Scenario’s 3 en 4 einde zomer uitgewerkt

Vereenvoudigde protocollen voor scenario’s 3 en 4 worden einde zomer door de branchepartijen gepresenteerd: ‘Dit zijn “vereenvoudigde protocollen” omdat nog niet exáct duidelijk is welke specifieke maatregelen passend zijn bij de omstandigheden op het moment dat scenario 3 en 4 aan de orde zijn. Om die reden worden de maatregelen passend bij scenario 3 en 4 op hoofdlijnen uitgewerkt, waarbij met name aangegeven zal worden op welk gebied de maatregelen zullen worden genomen. De preciezere uitwerking zal worden gedaan ná afkondiging van de exacte maatregelen vanuit de overheid.’

Plan van aanpak

De partijen adviseren houders een plan van aanpak te maken voor alle vier de scenario’s. ‘Dit is een specifieke uitwerking per locatie, waarin zij de concrete maatregelen en acties voor de locaties beschrijven. Hiervoor kan gebruik gemaakt worden van de informatiedocumenten en vereenvoudigde protocollen die passend zijn bij elk scenario uit het sectorplan ‘lange termijn strategie Kinderopvang en corona’. Indien maatregelen wijzigen of toegevoegd worden, moeten deze in het plan van aanpak aangevuld worden. Het plan van aanpak dient ter advies aan de oudercommissie en personeelsvertegenwoordiging te worden voorgelegd. Houders communiceren de maatregelen en acties naar ouders, medewerkers en waar mogelijk naar kinderen. Ook de aanpassingen worden gecommuniceerd.’

De sectorpartijen benadrukken dat het informatiedocument en de vereenvoudigde protocollen geen wet- of regelgeving zijn, maar puur een vertaling van de dan geldende maatregelen vanuit de overheid en het RIVM naar de kinderopvang.

Beslisboom

De actuele versie van de beslisboom staat op de website van BOinK en is geverifieerd door het RIVM. Er is een basis-beslisboom beschikbaar bij de groene scenario’s. Na afkondiging vanuit de overheid over aanvullende maatregelen zal de beslisboom hier op aangepast worden en wederom gecontroleerd door het RIVM voor publicatie. Om verwarring te voorkomen worden niet op voorhand verschillende versies van de beslisboom voor scenario 3 en 4 gepubliceerd. De beslisboom is in de afgelopen 2,5 jaar voor menig houder, ouder en pedagogisch medewerker een anker geweest in de wirwar van maatregelen en blijft daarom altijd op één duidelijke vindplaats beschikbaar.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.