Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goede resultaten samenwerking kinderopvang en jeugdwerk

Een proef in Rotterdam waarbij jeugdzorg zorgkinderen begeleidt in de kinderopvang, leidt tot tevreden ouders, kinderopvangmedewerkers en jeugdzorgbegeleiders. Door de inzet van van jeugdhulp op de vertrouwde kinderopvanglocatie (dagopvang en bso) kan zware en dure jeugdhulp worden voorkomen.
Goede resultaten samenwerking kinderopvang en jeugdwerk
Foto: ANP Photo

Als gemeenten vanaf 1 januari 2015 verantwoordelijk zijn voor jeugdzorg, zal het vaker voorkomen dat jeugdzorg een beroep doet op de kinderopvang. Jeugdzorg in de eigen wijk, met vertrouwde gezichten en op een vertrouwde plek; dat is waarvan ook Rotterdam werk wil maken. Het Nieuw Rotterdam Jeugdstelsel maakte afgelopen jaar een beginnetje met een proef op drie kinderopvanglocaties. De uitkomsten zijn zo goed dat de gemeente deze werkwijze wil uitrollen in de hele regio Rijnmond.

Vertrouwde omgeving

Kinderen met een zorgvraag hoeven niet naar jeugdzorg toe te komen, de professionals van jeugdhulpinstellingen en het Centrum voor Jeugd en Gezin komen juist naar de kinderopvang toe. Niet alleen om kinderen ter plekke te begeleiden, maar ook om pedagogisch medewerkers te coachen hoe met deze kinderen om te gaan.

Goedkoper

Deze aanpak wordt ook wel ‘coaching on the job’ genoemd. Waar kinderen anders voor dagbehandeling naar een gespecialiseerde jeugdhulplocatie gingen, krijgen ze de hulp nu in een vertrouwde omgeving van het kinderdagverblijf of de bso. Ouders en kinderen hebben positief op de proef gereageerd. Soms zelfs zo goed dat zware jeugdhulp voorkomen kon worden. Dat betekent natuurlijk ook dat er minder kosten gemaakt hoeven te worden.

Blije gezichten

Dat levert blije gezichten op bij alle betrokkenen. Gerrit van Engelen, bestuurder van Stek Jeugdhulp: ‘De behandeling van een kind op een kinderopvanglocatie is beter en goedkoper dan een dagbehandeling in een instituut. Goedkoper, omdat dagbehandeling voor jonge kinderen veel duurder is dan specialistische begeleiding op een kinderopvanglocatie. En beter, omdat kinderen in een vroeg stadium op een laagdrempelige manier worden behandeld.’ Ook wethouder Hugo de Jonge is tevreden: ‘Voor zowel het kind als voor de ouders is het prettig om in de vertrouwde omgeving van de kinderopvang te blijven.’

Kinderopvang als partner

Het ziet ernaar uit dat de kinderopvang een serieuze partner kan worden van de jeugdzorg, nu gemeenten met minder middelen en in de vertrouwde omgeving van het gezin, jeugdzorg moet organiseren. Kinderopvang vervult een spilfunctie in de wijk en heeft veel kennis in huis over het jonge kind. Het is in ieders belang om gedragsproblemen en ontwikkelingsproblemen op een zo jong mogelijke leeftijd op te speuren en aan te pakken.
Lees ook ‘Meer zorgkinderen in de kinderopvang door transitie’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.