Kinderopvang magazine nr. 9, 2017

  In het septembernummer van Kinderopvang stelt de nieuwe beroepsvereniging voor pedagogisch medewerkers zich voor: PPINK. Verder zet ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vraagtekens bij de in de kinderopvang veel gehoorde kreet ‘Het kind centraal’. En een artikel waarom je voorzichtig moet zijn met complimentjes geven aan kinderen.

  Stel de groep centraal

  ‘Het kind centraal’: een veelgehoorde kreet in opvangland. Ontwikkelingspsycholoog Steven Pont vindt dat zonde. ‘In deze individualistische tijd kan kinderopvang juist een belangrijke rol vervullen in de sociale ontwikkeling van kinderen.’

  ‘Het is tijd dat de pedagogisch professional meepraat’

  De kinderopvang is volop in beweging. Pedagogisch medewerkers willen graag meepraten ovet hot items. En daarom was het hoog tijd voor een beroepsvereniging: PPINK (Pedagogisch professionals in kinderopvang).

  Training IKC: een sprong vooruit

  Hoe haal je in een integraal kindcentrum de drempels weg tussen de verschillende disciplines? IKC De Olingertil in het Groningse Appingedam koos voor de nieuwe training Samen Scholing voor een integraal kindcentrum.

  Boze ouders

  Dorien Gerritsen is pedagogisch medewerker en schrijft haar column dit keer over de dreumes Bink. 'Bink werd vrijdagochtend gebracht en na een overdracht ging hij gelijk op onderzoek uit.'

  Dit willen wij

  Ouders aan het woord. In deze editie moeder Patricia van den Eertwegh (37) met haar zoontje Bodhi (15 maanden).

  Gelijkwaardig samenwerken met ouders

  In de kinderopvang vinden we ouderbetrokkenheid heel belangrijk. Hoe zorg je voor een prettige samenwerking met ouders?

  Hup naar buiten! Thema: wormen

  Heb je wel eens gezien hoe een merel een worm uit de grond trekt? Het lijkt een eenvoudig klusje, maar probeer het zelf maar eens. Dat is lastiger dan je denkt.

  Goed gedaan, kanjer!

  We geven kinderen vaak complimenten. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te veel van dit soort goedbedoelde schouderklopjes krijgen een opgeblazen ego kunnen ontwikkelen. Wat zijn de do’s en don’ts van positieve feedback?

  Puntje van pont – Narcissus

  Een jonge jager knielt neer bij een beekje met het helderste water. Als hij knielt ziet hij zijn eigen spiegelbeeld en hij wordt op slag verliefd, op zichzelf. Dit overkwam Narcissus en we hebben heden ten dage nog twee woorden die ons aan deze Griekse mythe doet herinneren.

  Kinkhoest: wel of niet vaccineren?

  En weer laait er een discussie op rond inentingen in de kinderopvang. Pedagogisch medewerkers die met de allerkleinste kinderen werken zouden ingeënt moeten worden tegen kinkhoest.

  Druk druk druk

  De werkdruk in de kinderopvang wordt steeds hoger, zo constateerde de FNV onlangs. Orthopedagoge Sanne Bosmans schreef er op Kinderopvangtotaal een inspirerende blog over.

  Mijn locatie

  De Canadese kindertherapeut Robbie Zein (42) startte tien jaar geleden met Zein International Childcare in Den Haag. De organisatie is uitgegroeid tot vier kinderdagverblijven, vijf bso’s, twee peuterspeelzalen en 150 medewerkers.

  Ondertiteling voor baby’s

  In de tiendelige serie De Babyspecialist haken we in op alle facetten die komen kijken bij het werken met de allerkleinsten in de kinderopvang. Dit is aflevering 4: over de interactievaardigheid praten en uitleggen.

  Beweegactiviteit: Peuterpret

  In deze rubriek: een beweegtip van Kinderopvanginbeweging.nl. Leg een luchtbed neer, blaas dit op (niet te hard). Laat de kinderen er eerst eens aan voelen en op zitten.