Goed gedaan, kanjer!

We geven kinderen vaak complimenten. ‘Wat ben je slim!’, ‘Wat kun je dat goed!’. Uit onderzoek blijkt dat kinderen die te veel van dit soort goedbedoelde schouderklopjes krijgen een opgeblazen ego kunnen ontwikkelen. Of juist faalangstig worden. Wat zijn de do’s en don’ts van positieve feedback?

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Met het geven van complimenten willen we kinderen positief stimuleren en hun zelfvertrouwen versterken. Maar een goed compliment geven is lastiger dan het lijkt. We roepen al snel: ‘Wat mooi!’, ‘Goed gedaan!’ of ‘Wat ben je slim!’. Ook als een kind iets doet wat voor hem of haar eigenlijk niet heel bijzonder is. En daarin schuilt het risico dat een kind zichzelf minder streng beoordeelt en overwaardeert of juist onzeker wordt en faalangst ontwikkelt. Dat zegt gedragswetenschapper Eddie Brummelman van de Universiteit van Amsterdam. Hij deed onderzoek naar de uitwerking van complimenten op kinderen.

Lage zelfwaardering

Volgens Eddie is het

0
107

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.