Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Overblijfouders krijgen teveel uitbetaald

Omdat basisscholen overblijfouders een hoge vergoeding betalen, moeten scholen onverwacht toch nog loonheffing voor ze betalen. Om die reden zijn veel scholen al voor vervelende verrassingen komen te staan. Zij ontvingen een naheffing van de Belastingdienst die in sommige gevallen opliep tot honderdduizenden euro's. Dit meldt RTL Nieuws.
Overblijfouders krijgen teveel uitbetaald
Foto: ANP

Volgens de officiële regels mogen vrijwilligers maximaal 4,50 euro per uur verdienen. Maar veel scholen geven ouders een hogere vergoeding waardoor de fiscus deze ouders als werknemers ziet. Scholen zijn dan verplicht om loonheffing over deze krachten uit te betalen.

Rechter

Zes basisscholen van de Vereniging Vechtstreek en Venen ontvingen om die reden een naheffing van driehonderdduizend euro. Zij betaalden ouders niet 4,50 per uur maar 10 euro per overblijfbeurt. De school kwam in protest tegen de naheffing waarop deze met de helft werd verlaagd, maar ook daar gaat het schoolbestuur niet mee akkoord. Zij is nu van plan om naar de rechter te stappen.

Leraren

Andere scholen die vergelijkbare naheffingen kregen, hebben het bedrag wel betaald. ‘Maar,’ zegt Jeroen Hoogerwerf, directeur van één van de scholen die dit overkwam, ‘ik ben er niet blij mee. Van dat bedrag had ik vier leraren kunnen aanstellen.’ Het probleem van te goedbetaalde vrijwilligers op basisscholen bestaat al langer. Ruim tien jaar geleden werden scholen in Amsterdam en Wageningen ook aangeslagen voor een te hoge vrijwilligersvergoeding.

Wenselijk

Regels zijn regels, maar is deze regel wel zinnig te noemen? CDA-Kamerlid Michel Rog vindt van niet. ‘Deze overblijfouders helpen de school en krijgen daar een kleine vergoeding voor. Dat vindt het CDA juist wenselijk.’ Als het aan hem ligt stopt de Belastingdienst dan ook met het opleggen van de naheffingen.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.