Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Opleiding Brede School moet kloof overbruggen

De opleiding medewerker Brede School staat in de belangstelling. Dertien pedagogisch medewerkers van Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK) en Stichting Vlietkinderen uit Voorburg, namen onlangs hun diploma in ontvangst. Dat leidde tot veel enthousiaste reacties vanuit de branche. Wat houdt de opleiding precies in?
'Leerkrachten kregen letterlijk opeens oog voor pm'ers in de brede school.
'Leerkrachten kregen letterlijk opeens oog voor pm'ers in de brede school. "Die hebben we eigenlijk heel hard nodig"

In bijna alle gemeenten in Nederland participeren kinderopvangorganisaties in brede scholen. Op de werkvloer vinden pedagogisch medewerkers en leerkrachten elkaar echter vaak niet. De specialistische opleiding Medewerker Brede School kan een antwoord zijn op hoe deze kloof overbrugd kan worden. Met die gedachte werd de opleiding opgezet.

Tweede groep

‘Pedagogisch medewerkers zijn enorm geïnteresseerd in de opleiding’, vertelt Yvonne Boelens, staffunctionaris pedagogisch werk en opleidingen van Stichting Rijswijkse Kinderopvang (SRK). ‘We worden gebeld door medewerkers uit onze regio die de opleiding graag per direct willen volgen.’ Een tweede groep is dan ook een wens van Boelens en haar collega’s. Al moeten organisaties en medewerkers zich realiseren dat de opleiding een flinke investering is: in tijd en geld. Boelens was jaren bezig met het vormgeven van de opleiding en het organiseren van stageplekken, de interne werving, de financiering en het belangrijkst: een profiel van een medewerker brede school opstellen. Voor dat laatste zocht ze intensieve samenwerking met het onderwijs.

Samenwerking Vlietkinderen

SRK startte in januari 2014 met de opleiding ‘Medewerker Brede School’. Deze opleiding werd ontwikkeld in samenwerking met  Menskracht 7 (een initiatief van ROC Mondriaan). Zeven medewerkers van SRK gingen van start. Later sloot kinderopvangorganisatie Vlietkinderen (Voorburg/Leidschendam/Den Haag) aan en leverde nog eens zes studenten aan voor de opleiding. Zo kon de opleiding rendabel blijven. Vlietkinderen en SRK verzorgden, samen met docenten van ROC Mondriaan, de lessen.

Zeven pedagogisch medewerkers van Stichting Rijswijkse Kinderopvang en zes van Vlietkinderen mogen zich sinds kort Medewerker Brede School noemen. Lees meer >>

Baangarantie

De opleiding is een combinatie van niveau-4 Onderwijsassistent, Pedagogisch medewerker en Sociaal cultureel werk. De vakken zijn o.a. ontwikkelingspsychologie, pedagogiek, didactiek, jong burgerschap, maar ook Engels, Nederlands en rekenen. De pm’ers die aan de opleiding deelnamen (veelal bso-medewerkers) hoefden de opleiding niet zelf te betalen, maar moesten het wel allemaal in hun eigen tijd doen. ‘En dat was pittig’, vertelt Ellen Bakker, manager Pedagogiek van Kinderopvangorganisatie Vlietkinderen. ‘De werving en selectie van de groep medewerkers hing vooral op hun motivatie. Zij moesten bewust kiezen voor de pedagogische verdieping. Een baangarantie konden we niet geven.’

In de wijk

De studenten kregen één dag in de week les: van half 9 tot 14 uur. Zo konden de bso-medewerkers ’s middags weer op hun groep staan. Één avond per week was er ook les bij het ROC in rekenen, Nederlands (3F-niveau) en Engels. De studenten liepen een dagdeel per week stage op een brede school (in wording). Soms met een groepje van vier studenten. Daarnaast moesten zij onderzoek en analyses doen, bijvoorbeeld naar de wijk waarin zij als brede school opereerden.

Stages

De stages toonden direct de meerwaarde van deze groep studenten aan, zag Yvonne Boelens.  ‘Juist daar hebben we gezien dat onze opleiding en studenten het verschil kunnen maken in een brede school. Leerkrachten kregen letterlijk opeens oog voor de pm’ers. “Die hebben we eigenlijk heel hard nodig”, hoorden we terug. Dat was voor ons natuurlijk een fijne bevestiging.’

Solliciteren

Bij SRK zijn op brede scholen al twee vacatures vrijgekomen waar de afgestudeerde medewerkers op kunnen solliciteren. Een derde vacature ligt in de verwachting. Bij Vlietkinderen is het minder concreet, ook omdat de gemeenten minder ver is met de ontwikkeling van brede scholen. ‘Maar het is voor ons heel belangrijk dat de talenten van deze mensen binnen de organisatie tot hun recht gaan komen en dat ze beloond worden naar hun talent. Daar zijn we nu als organisatie met elkaar over in gesprek’, vertelt Ellen Bakker.

Wil je meer weten over de opleiding Medewerker Brede School, neem dan contact op met Yvonne Boelens (e-mail: yboelens@kinderopvang-plein.nl).

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.