Kinderopvang magazine nr. 10, 2018

    Hoe voorkom je dat je een pion wordt bij een vechtscheiding? In het oktobernummer van Kinderopvang vind je tips en antwoorden op praktische vragen. Verder gaan we in op ‘new beginners’. Hoe ga je om met kinderen die nog geen Nederlands spreken? Verder is er aandacht voor de nieuwe meldcode voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

    Taal voor absolute beginners

    Hoe ga je om met beginnende tweedetaalverwervers, oftewel absolute beginners? Paula van de Mheen, manager Pedagogiek en Kwaliteit bij Wasko en Tessa van Velzen, taalkundige en adviseur bij Sardes, geven tips.

    Wat kunnen we leren van de peuteropvang?

    Uit de Landelijke Kwaliteitsmonitor Kinderopvang 2017 bleek dat de educatieve kwaliteit in de peuteropvang hoger is dan in andere opvangvormen. Wat kan de dagopvang leren van het (voormalige) peuterspeelzaalwerk? We vroegen het de ervaren ‘peuteropvangprofessionals’ Anja Booi en Wilma Ebregt én onderzoeker Pauline Slot.

    Dit willen wij

    ‘Ik ben fulltime taxichauffeur, mijn vrouw is thuis. We vinden het belangrijk dat een van ons thuis is om Aisha (2) en Amina (4) onze normen en waarden mee te geven. Daarnaast kiezen we bewust voor opvang: kinderen leren meer en sneller van leeftijdgenoten. Amina ging vanaf haar derde en we zagen een enorme vooruitgang, vooral qua sociale vaardigheden. Dat wilden we ook voor Aisha.’

    Nieuwe meldcode

    Op 1 januari 2019 gaat de verbeterde meldcode kindermishandeling in. Die is nodig, want veel kwetsbare gezinnen raken nu te snel uit beeld. Bijvoorbeeld het gezin van peuter Julan, die opgroeit in een onveilige gezinssituatie. Hoe gaat de nieuwe meldcode helpen zijn veiligheid te verbeteren? En welke rol speel jij hierin als pedagogisch medewerker?

    Pedagogisch Professional van het Jaar

    Op 5 april 2019 wordt de eerste Pedagogisch Professional van het Jaar gekozen. Is jouw collega een echte topper? Zo’n pm’er die zijn of haar hand er niet voor omdraait om de groep soepel te laten draaien? Die aandacht heeft voor ieder kind? Of die zich hard maakt voor een bijzonder project in de organisatie? Geef haar of hem dan nu op!

    Op zakmesles bij BSO Wijs

    Kinderen en messen gaan niet samen? Wel bij BSO Wijs in Utrecht. Vanaf zeven jaar krijgen kinderen hier ‘zakmesles’. Duidelijke protocollen houden het risico binnen de perken. Pedagogisch medewerker Doreen Rugers (30): ‘Natuurlijk moet er wel eens een pleister worden geplakt, maar kinderen krijgen door de zakmesles juist vaardigheden en zelfvertrouwen.’

    Word geen pion bij een (vecht)scheiding

    Scholen en kinderopvanginstellingen zijn niet altijd goed voorbereid op vechtscheidingen. Daardoor komen ze soms zelf tussen de partijen in te staan. Dianne Kroezen is familierechtadvocaat en eigenaar van familie- en erfrechtkantoor Fam. Advocaten. Ze geeft antwoord op praktische vragen en legt uit hoe belangrijk een goede voorbereiding is.

    Column – Avontuurlijk spel

    'Het is goed voor de ontwikkeling van kinderen als ze leren bepaalde risico’s in te schatten en daar naar te handelen. Dat kan niet als een volwassene alles van tevoren screent en het kind ervaringen onthoudt door preventief in te grijpen. Maar wanneer grijp je voortaan als pm’er in en wanneer niet?' vraagt Jacqueline Butti zich af.

    Buitentijd =ontwikkeltijd

    Kinderen die veel buiten spelen, ontwikkelen ze zich tot betere denkers. Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt uit hoe dat zit.

    Ergonomie en Pedagogiek

    ‘Wij zeggen tegen pedagogisch medewerkers: ‘Doe veel activiteiten, praat meer met de kinderen, werk vanuit onze pedagogische visie, communiceer met ouders, maak verslagen, houd je aan het dagritme, volg alle protocollen…’. Maar pedagogisch medewerkers verzuchten: ‘Het is zoooo druk op de groep!’ We zitten aan de keukentafel bij kinderfysiotherapeut Tineke van Westerop en praten over de verbinding tussen pedagogiek en ergonomie. ‘Het gaat erom dat pedagogisch medewerkers aandacht krijgen voor de grondhouding van waaruit ze hun werk doen.’

    Kinder yoga

    ‘De kat’ is een bekende yogahouding. Als je hem doet met kinderen kun je hem natuurlijk ook Dikkie Dik noemen!

    In dialoog met de pedagoog – ‘Ze piepen zo!’

    Pedagoog Inge van Rijn deelt ieder nummer een gesprek dat zij met een pedagogisch medewerker voerde. Deze maand: ‘Ze piepen zo!’

    Reis door het lichaam

    We worden elke dag overladen met prikkels - ook kinderen. En we stellen ook mentaal steeds hogere eisen aan jonge kinderen. Wat we ze vaak níet leren is de taal van hun lijf. Reis door het Lichaam is een nieuwe methode die kinderen spelenderwijs leert luisteren naar hun lichaam. Door aan de slag te gaan met mindfulness, beweging, dans, yoga en tekenen.

    Thema: herfstkleuren

    Herfst = kleur! Pak het herfstthema creatief aan door te focussen op de kleuren die horen bij de herfst. Een paar suggesties voor een kleurrijke inrichting.

    Theeclub

    Thee drinken met de kinderen: een gezellig moment en het is nog gezond ook. Het leuke van thee is dat je oneindig met smaken kunt experimenteren. En: je kunt het warm óf koud drinken. Organiseer met de 8-plussers een Theeclub en ‘maak’ je eigen thee.

    KinderBOEKEN

    Het thema van de Kinderboekenweek is dit jaar vriendschap. Welke boeken passen daar goed bij? En ben je op zoek naar een boek vol stoute liedjes en vieze versjes, dan is het nieuwste boek van Erik van Os een aanrader.

    ‘Het gaat nu tussen de bedrijven door’

    Vele duizenden studenten lopen jaarlijks stage in de Nederlandse kinderopvang. Goede begeleiding is daarbij cruciaal. ‘Stagiaires zijn zo belangrijk. Zij moeten het gaan doen. Zij zijn de nieuwe werknemers in de kinderopvang’, zegt Martine van der Pol (42), lid van beroepsvereniging PPINK. Ze werkt bij Sterre Kinderopvang in Tilburg en heeft in haar loopbaan regelmatig stagiaires begeleid. Het kan stukken beter naar haar mening. Vijf obstakels én oplossingen van PPINK.