Buitentijd =ontwikkeltijd

Kinderen die veel buiten spelen, ontwikkelen ze zich tot betere denkers. Wetenschapsjournalist Mark Mieras legt uit hoe dat zit.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Foto: Wilbert van Woensel

‘Omdat ze buiten te maken krijgen met allerlei spannende, onverwachte uitdagingen: op een muurtje klauteren, een paar struiken waarin ze zich kunnen verstoppen, een boom om in te klimmen. Ze kunnen – meer dan binnen – zelf hun spel vormgeven. Dat vinden kinderen heerlijk. En ze leren er ontzettend veel van.’

Wat leren ze buiten bijvoorbeeld?

‘Om te beginnen: bewegen, evenwicht houden, coördineren. De buitenomgeving zet kinderen aan tot het trainen van hun motoriek. En tot een grotere variatie aan spelgedrag: ze klimmen, graven, springen, harken, doen rollenspellen, gaan op ontdekkingstocht. Buiten spelen

0
120

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.