Taal voor absolute beginners

Igor (2) is nieuw op de groep. Hij komt uit Bulgarije en spreekt geen Nederlands. Hij maakt alleen geluiden, huilt of gilt soms. De Syrische Amina (3) kletst de hele dag in een zelfverzonnen taal. Ze lijkt je totaal niet te begrijpen. Hoe ga je om met beginnende tweedetaalverwervers, oftewel absolute beginners? Paula van de Mheen, manager Pedagogiek en Kwaliteit bij Wasko en Tessa van Velzen, taalkundige en adviseur bij Sardes, geven tips.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan

Pedagogisch medewerkers worden regelmatig geconfronteerd met absolute beginners op de groep. Kinderen die maandenlang stil zijn, niet meedoen aan activiteiten, gefrustreerd raken of afwijkend gedrag vertonen. Hoe kun je deze kinderen helpen zodat zij zich veilig voelen en mee gaan doen aan groepsactiviteiten?

Op de peutergroepen en kinderopvanggroepen van de Zuid-Hollandse kinderopvangorganisatie Wasko komen regelmatig kinderen die nog geen woord Nederlands spreken. Ze komen uit Oost-Europese landen, zoals Polen, Oekraïne of Rusland, of het zijn kinderen van vluchtelingen en statushouders. Wasko heeft diversiteit als speerpunt en verspreidt deze kinderen zoveel mogelijk over de groepen, zodat ze van anderen kunnen leren.

0
253

Wil je onbeperkt toegang tot de Kinderopvang magazine artikelen?

De Kinderopvang magazine artikelen zijn exclusief voor onze Kinderopvang-abonnees. Deze abonnees ontvangen 10x per jaar een print exemplaar van Kinderopvang magazine en hebben volledig en onbeperkt toegang tot de gehele website, inclusief het digitale archief van de printexemplaren van Kinderopvang magazine.

Heb je een Management Kinderopvang abonnement en wil je ook alle Kinderopvang magazine artikelen lezen? Dat kan, sluit dan uw abonnement over naar een combinatie abonnement.

Heb je al een Kinderopvang abonnement? Log dan hier in

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.