Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Inspiratiebijeenkomsten VVE voor G37 en G86

De 37 grootste en 86 middelgrote gemeenten in Nederland kunnen met VVE-gelden werken aan het taalniveau van pm'ers, hbo'ers aannemen, plannen maken voor opbrengstgericht werken en ouderbetrokkenheid stimuleren in de kinderopvang. De Brancheorganisatie Kinderopvang en MOgroep zijn benieuwd hoe het ervoor staat en organiseren in november inspiratiebijeenkomsten voor kinderopvangorganisaties die in deze gemeenten actief zijn.
Inspiratiebijeenkomsten VVE voor G37 en G86
Foto: ANP

Tijdens de bijeenkomst hopen de twee belangenorganisaties een beeld te krijgen van wat er in de gemeente en op de VVE-groepen met VVE-gelden gebeurt. In de 37 grootste gemeenten wordt er al langer gewerkt aan het verbeteren van de kwaliteit van VVE-groepen om zo het effect van VVE te vergroten. Dat heeft geleid tot taaltrainingen en -toetsen voor pedagogisch medewerkers, maar ook tot het aannemen van meer hbo-opgeleide medewerkers in de kinderopvang.

Het versterken van VVE is één van de wensen van het ministerie van Sociale Zaken. Hierover maakten de G37 en het Rijk enkele afspraken. Zo is afgesproken dat in 2015 90 procent van alle VVE-medewerkers moet voldoen aan taalniveau 3F en dat ongeveer 85 procent van de groepen een hbo’er binnen de gelederen heeft die minimaal 4 uur per week op de groep werkzaam is. Deze afspraken lopen eind 2015 af. Lees meer

G86

De 86 middelgrote gemeenten hebben nog niet zo lang toegang tot VVE-gelden. Zij ontvingen dit geld het afgelopen jaar voor het eerst, met terugwerkende kracht vanaf 2013. In tegenstelling tot de 37 grootste gemeenten, hebben deze gemeenten nog geen expertmeeting gehad en een conferentie om ontwikkelingen te delen en elkaar te inspireren. Wel vonden er regiobijeenkomsten plaats, op initiatief van de Brancheorganisatie. Hier stonden het toetsen van de pedagogisch medewerkers en de opleidingsmogelijkheden voor het verhogen van het taalniveau centraal.

Knelpunten en good practise

In de nieuwe bijeenkomsten hopen de Brancheorganisatie en MOgroep niet alleen te horen hoe de ontwikkelingen in de gemeenten ervoor staan, ook willen ze van ondernemers horen of er meer steun nodig is en welke dan. Worden er knelpunten ervaren, worden de laatste ontwikkelingen uit Den Haag gedeeld, is er spreekruimte voor good pratices? De bijeenkomst voor kinderopvangeigenaren in de G37 is op dinsdag 4 november van 10 tot 12 uur. Voor de G86 is er een bijeenkomst op dinsdag 11 november, ook van 10 tot 12 uur.

Lees meer op de website van de Brancheorganisatie

In de 37 grootste gemeenten wordt het taalniveau van pedagogisch medewerkers, die werkzaam zijn op VVE-groepen, opgekrikt. Wat zijn ook alweer de afspraken en hoe pakt de taalverbetering van pm’ers tot nu toe uit? Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.