Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Wat zijn de afspraken rond VVE?

De kwaliteit van pedagogisch medewerkers is doorslaggevend in het al dan niet slagen van VVE (vroeg- en voorschoolse educatie). De overheid investeert daarom in het taalniveau van pedagogisch medewerkers, meer hbo'ers op de groep en het versterken van ouderbetrokkenheid en stimuleert opbrengstgericht werken in de kinderopvang. De ontwikkelingen rond VVE in het kort.
Wat zijn de afspraken rond VVE?
Foto: ANP

VVE staat al enige tijd in de spotlights. Niet iedereen vindt dit terecht. In Nederland is het effect van VVE op de prestaties van peuters en daarna nog niet wetenschappelijk bewezen. Internationaal is het effect van VVE wel onderzocht en bewezen, met name door de Amerikaanse professor James Heckman. Ook de Nederlandse overheid investeert al enige jaren volop in VVE.

Vragen over VVE

De kinderopvang en peuterspeelzalen zetten met allerlei aantrekkelijke VVE-programma’s volop in op de ontwikkelingsstimulering van jonge kinderen. De MOgroep en Brancheorganisatie Kinderopvang krijgen regelmatig vragen van hun achterban over wat de speerpunten zijn en waarom. In de brochure ‘Ontwikkelingen rond VVE in kort bestek’ staan de belangrijkste afspraken tussen gemeenten over VVE omschreven.

Taaleis 3F

De 37 grootste gemeenten hebben bestuursafspraken gemaakt waarin ze aangeven tot 2016 aan de eerder genoemde vier speerpunten invulling te geven. De 86 grootste gemeenten investeren nu vooral in het taalniveau van pm’ers die op een VVE-groep werken. Zij moeten groeien naar een 3F-taalniveau. Dit staat gelijk aan havo/mbo4-niveau. In 2015 moet 90 procent van alle medewerkers in VVE-groepen voldoen aan de 3F-taaleis. Lees meer over de taaleisen.

Opbrengstgericht werken

Minder bekend is het doel om meer opbrengstgericht te gaan werken in de kinderopvang. Niet de activiteit staat centraal, maar de ontwikkeling die nauw wordt vastgelegd in het kind-volgsysteem. Pedagogisch medewerkers zijn vaak nog niet vertrouwd met het opbrengstgericht werken, terwijl ze dit ongemerkt vaak al wel doen. Het is belangrijk  dit te laten zien en hier bewuster mee bezig te zijn. Opbrengstgericht werken moet niet ten koste gaan van het ‘kind zijn’, maar kinderen spelenderwijs beter voorbereiden op de basisschool.

Hbo’ers op de groep

De overheid wil dat er meer hbo’ers in de kinderopvang komen om het opbrengstgerichte werken op de groep verder vorm te geven. De afspraak tussen de 37 grootste gemeenten is dat ongeveer 85 procent van de groepen een hbo’er binnen de gelederen heeft die minimaal 4 uur per week op de groep werkzaam is. Deze persoon mag niet alleen bureauwerkzaamheden uitvoeren, maar moet juist op de groep een sturende rol krijgen om de kwaliteit verder te verhogen.

Ouderbetrokkenheid

Tot slot komt er meer nadruk te liggen op ouderbetrokkenheid. De Onderwijsinspectie heeft ouderbetrokkenheid opgenomen in het toezichtkader voor de VVE. Het ouderbeleid wordt zowel op locatie-  als op gemeenteniveau beoordeeld. Er wordt, onder andere, gekeken naar hoe ouders worden geïnformeerd over de ontwikkeling van hun kind, hoe de intakeprocedure is en of ouders participeren.

Meer weten over de precieze afspraken rond VVE? Download de brochure hieronder:

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties
  2. iemand met een hbo diploma hoeft niet beter te zijn dan iemand met mbo en b.v 20 jaar ervaring. laten we zorgen dat er op een groep niet alleen jonge onervaren leidsters staan maar ook leidsters met veel ervaring. een oude rot in het vak kan leren van iemand die net op school is en omgekeerd. nu met de bezuinigingen zie je vaak dat het ervaren personeel vervangen wordt door een jonge net afgestudeerde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.