Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

VNG wil gratis opvang voor alle peuters

De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft nog altijd grote bezwaren tegen het uitwerkingsvoorstel voor peuters van minister Asscher. Daarom komt de VNG met een alternatief: gratis opvang voor alle peuters van minimaal twee dagdelen per week. Kosten: 815 miljoen euro. Het voorstel staat omschreven in een brief van de VNG gericht aan minister Lodewijk Asscher en staatssecretaris Sander Dekker.
VNG wil gratis opvang voor alle peuters
Foto: ANP Xtra

In 2013 hebben de VNG, de G4 en de G32 het kabinet in verschillende brieven geadviseerd over de mogelijke vormgeving van een geharmoniseerd stelsel voor jonge kinderen. Eind februari wilde de VNG met een alternatief voorstel komen voor de plannen voor peuters. In ieder geval vóór het Algemeen Overleg kinderopvang dat op 19 februari in de Tweede Kamer plaatsvindt. Dat is gelukt.

Onderscheid kinderen

De VNG hekelt het onderscheid dat het kabinet maakt tussen kinderen van werkende ouders (met recht op kinderopvangtoeslag) en kinderen met een indicatie voor een VVE-plek in een voorschool. Liever zien de gemeenten dat alle peuters tussen de 2,5 en 4 jaar oud hetzelfde recht hebben op opvang, met als enig verschil dat doelgroepkinderen recht hebben op vier dagdelen en andere peuters op twee dagdelen VVE. ‘Zo krijgen alle peuters de kans om zich optimaal te ontwikkelen,’ aldus de brief aan minister Asscher en staatssecretaris Dekker.

Minder wachtlijsten

Volgens de VNG neemt de toenemende segregatie tussen doelgroep- en niet-doelgroepkinderen en kinderen van werkende en niet-werkende ouders met hun voorstel veel meer af. Bovendien kan de gemeente het aanbod in een dergelijk model veel gemakkelijker aansturen, zodat er voldoende spreiding is en er minder wachtlijsten zullen zijn.

Leidster-kindratio

Om het plan te laten slagen, moet de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk en kinderopvang worden doorgezet. Dat betekent dat de voorschoolse voorzieningen minimaal moeten voldoen aan het kwaliteitsniveau vanuit de Wet kinderopvang. De wettelijke beroepskracht-kindratio gaat dan op alle voorschoolse voorzieningen naar 1 leidster op 8 peuters.

Financiering

De VNG heeft de plannen laten doorberekenen door Bureau Buitenhek. Hieruit blijkt dat de meest haalbare variant maximaal 815 euro zal kosten. Hiervan is 440 miljoen euro nodig voor het basisaanbod aan niet-doelgroeppeuters en 375 miljoen voor doelgroeppeuters. Overigens verwacht de VNG niet dat 100 procent van alle peuters van het aanbod gebruikmaken – het blijft immers vrijwillig – en dat de kosten wel eens lager kunnen uitvallen. Gratis aanbod van VVE aan peuters betekent volgens Bureau Buitenhek ook een vermindering van bureaucratische lasten zoals de inning van de ouderbijdrage en terugvorderingen.

Bestaande subsidieregelingen

Financiering van het voorstel kan wat VNG betreft geregeld worden door bestaande subsidieregelingen, zoals de specifieke doeluitkering onderwijsachterstandenbeleid (OAB), inclusief extra middelen G37, het budget voor kinderopvangtoeslag en de uitkering kwaliteit peuterspeelzaalwerk in het gemeentefonds. De VNG wil graag in gesprek met minister Asscher en staatssecretaris Dekker over de verdere invulling en financiering van het plan.

Lees hier de brief

4 REACTIES

  1. Natuurlijk ook voor de gastouderopvang als volwaardige vorm van kinderopvang met de hoogste waardering door ouders.
    Ook voor gastouders zijn er diverse opleidingen om doelgroepkinderen te begeleiden.
    Juist de kleinschaligheid is een groot voordeel voor de kinderen, die zo het maatwerk krijgen, dat zij zo nodig hebben.

  2. Lees alle reacties
  3. Ik hoop dat de gemeentes in navolging van gemeentes als Leeuwarden dan ook zorgen dat álle kinderopvangorganisaties hier voor in aanmerking komen zodat de ouders niet alleen keuzevrijheid hebben óf ze hiervan gebruik willen maken maar ook de keuzevrijheid hebben een organisatie te kiezen die bij hen past.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.