Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Update brochure: voldoende tijd voor niet-groepsgebonden werk

Eén van de afspraken in de nieuwe cao om de werkdruk te verminderen, is voldoende tijd vrijmaken voor niet-groepsgebonden werk. De toepassing van deze afspraken leidt alleen in de praktijk tot vragen. Tijd om ze toe te lichten, te verduidelijken en voorbeelden te geven.
werk laptop
Beeld: Shutterstock

Met de brochure ‘Minder werkdruk door voldoende tijd voor niet-groepsgebonden werk’ willen de cao-partijen inspiratie bieden hoe hier in de praktijk invulling aan gegeven kan worden. De brochure vormt géén onderdeel van de Cao Kinderopvang. De afspraken in de cao zijn leidend. De brochure biedt een handvat aan werkgevers en de medezeggenschap om met elkaar in goed overleg op ondernemingsniveau invulling te kunnen geven aan een regeling voor niet-groepsgebonden werk.

Wat is niet-groepsgebonden werk?

Niet-groepsgebonden werk: wat is dat eigenlijk? In de brochure (en de cao) lezen we het volgende:

Taken waarvoor het volgende geldt:

  • De taken horen bij de functie van pedagogisch medewerker en passen bij de functiebeschrijving van pedagogisch medewerker.
  • Medewerkers moeten deze taken uitvoeren buiten de groep of op de groep, maar zonder dat de taken meetellen voor de beroepskracht-kindratio (BKR).

Voorbeelden van niet-groepsgebonden werk

Enkele voorbeelden van niet-groepsgebonden werk

  • Formeel werkoverleg
  • Oudergesprekken zoals een kennismakingsgesprek of het bespreken van zorgen die over een kind bestaan met andere professionals
  • Schrijven van observatieverslagen
  • Voorbereiden van activiteiten of thema’s

Maatwerk

Welke taken dit concreet zijn bij jouw organisatie of locatie is per organisatie verschillend. Hier maakt de werkgever met de medezeggenschap afspraken over. De uren voor niet-groepsgebonden werk zijn geen individueel recht. Een medewerker die niet-groepsgebonden taken uitvoert krijgt de tijd die voor de uitoefening van die taken staat. Denk aan het begeleiden van stagiaires, het voeren van (voortgangs)gesprekken met stagiaires en de school of opleiding. Of het uitvoeren van specifieke vve-taken. De uren moeten terechtkomen bij de medewerker die de niet-groepsgebonden taken uitvoert.

Meer info

In de brochure lees je verder welke uitzondering hierop zijn, wat de rol van de medezeggenschap is en hoe je het aantal niet-groepsgebonden uren berekent. Bekijk hier de brochure >>

Bron: BMK

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.