Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Subsidieregeling groepshulpen in de kinderopvang beschikbaar

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft de subsidieregeling ‘groepshulpen in de kinderopvang’ gepubliceerd. Deze tijdelijke subsidieregeling biedt een tegemoetkoming in de loonkosten van groepshulpen voor kinderopvangorganisaties. Met de regeling wordt een impuls gegeven aan het aannemen van groepshulpen en hun doorgroei in de kinderopvang.
Foto: Adobestock/Lordn

Met de nieuwe subsidie geeft het ministerie aan hoe belangrijk de inzet van groepshulpen kan zijn voor het personeel in een organisatie. Kinderopvangorganisaties kunnen één keer per jaar een subsidieaanvraag doen bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). In november 2024, 2025 en 2026. Het subsidiebedrag is afhankelijk van het aantal uren dat de groepshulp werkt, met een maximum van €10.056,- per groepshulp. Dit is ongeveer 40% van het jaarlijkse fulltime cao-salaris van een groepshulp. Als er veel aanvragen zijn, kan het maximale bedrag per aanvraag lager uitvallen. Alle voorwaarden van de subsidieregeling zijn hier te vinden.

Belang van de groepshulp

De groepshulp verlaagt bijvoorbeeld de werkdruk van pedagogisch professionals. Ook kunnen groepshulpen zich verder ontwikkelen, waar mogelijk tot pedagogisch professional, door tijdens het werk (een deel van) een mbo-opleiding te doen. Groepshulpen dragen zo bij aan de vermindering van het personeelstekort. De functie van groepshulp biedt in het bijzonder kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, omdat er geen taaleis of opleiding nodig is. De subsidie ondersteunt de inzet op het Ontwikkelpad kinderopvang van het ministerie van SZW en de Brancheorganisatie Kinderopvang en Branchevereniging Maatschappelijke Kinderopvang.

Oplossen van de arbeidskrapte

Minister van Gennip zegt over de nieuwe subsidieregeling: ‘Het subsidiëren van groepshulpen in de kinderopvang draagt bij aan het oplossen van de arbeidskrapte. Het ontlast pedagogisch medewerkers in hun werk. En deze instapfunctie biedt kansen voor werkzoekenden zonder de juiste vooropleiding of werkervaring, zoals statushouders en Oekraïense vrouwen. Een win-win-winsituatie dus!’

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.