Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Nu online: het juninummer van Management Kinderopvang

Er is veel te doen over de dalende vaccinatiegraad en de toename van besmettingen met mazelen en kinkhoest. De discussie over het al dan niet weigeren van ongevaccineerde kinderen bereikt inmiddels een kookpunt. Wat kun je doen in jouw kinderopvangorganisatie?

Ongevaccineerde kinderen weigeren?

Je kind zal maar jonger zijn dan 14 maanden en de mazelen gaan rond. Dan loopt je baby risico’s, ook op de kinderopvang. Veel ouders maken zich zorgen over de veiligheid van hun baby. Bijvoorbeeld op de kinderopvang, een plek waar dagelijks veel kinderen bij elkaar zijn. En dus een plek waar uitbraken kunnen beginnen. We bespreken de discussie, de feiten en de verschillende standpunten.

‘Effectiviteit VVE niet aangetoond’

Voor- en vroegschoolse educatie (VVE): het zou de oplossing moeten zijn voor het voorkomen van onderwijsachterstanden en het vergoten van kansengelijkheid. De overheid besteedt jaarlijks vele honderden miljoenen aan VVE. Maar hebben VVE-programma’s echt effect? Onderzoeker Geert Driesen denkt van niet: ‘Er is geen wetenschappelijk bewijs.’

Het Stoerwoud. Oase in de Utrechtse binnenstad

Grote trekpleister en kloppend hart van Kinderopvang Het Stoerwoud, gelegen in het oude centrum van Utrecht, is de natuurtuin. De drie locatiemanagers Alexis Jordan, Charlie Muller en Selma Hot zijn samen met directeur Kim van Swelm eigenaar. ‘In de zomer léven we buiten.’

Ruimte voor talent

Hoe zorg je voor blije en tevreden medewerkers? Bij kinderopvangorganisatie Eigen&Wijzer doen ze dat door veel te investeren in het (intern) opleiden en coachen van medewerkers en teams. Zo veel mogelijk op maat, zodat ieder een traject kan volgen dat past bij de eigen ontwikkeling en belangstelling.

Van esthetiek tot rommeltuin

Steeds meer kinderopvangorganisaties stimuleren kinderen om avontuurlijker te spelen, door andere keuzes te maken in inrichting en spelmateriaal. Bij de één leidt dat tot een rustig, esthetisch houten interieur met een spannende buitenruimte, bij een ander juist tot een ‘ongeregeld zootje’ met tweedehands spullen. Een kijkje in de keuken bij Forte Kinderopvang, De Tweeling in Nijmegen en bij Mowgli Kinderopvang in Vught.

Covermodel

Vijf vragen aan: Mieke Nederhof. Zij is locatiemanager van twee locaties van BLOS in Nieuwegein, BLOS is onderdeel van Babilou Family Nederland. De organisatie heeft 300 vestigingen verspreid door het land, met 2500 werknemers en dagelijks 18.000 kinderen.

Bekijk nu alle artikelen van Management Kinderopvang nr. 3, 2024 >>

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.