Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Taalachterstand Amsterdamse pm’ers bijna weggewerkt

De taalachterstand van Amsterdamse pedagogische medewerkers is de afgelopen jaren teruggedrongen. In 2009 konden vierhonderd van de duizend VVE-medewerkers niet goed genoeg lezen en schrijven. Daar zijn er nu nog zestig van over.
Dit meisje werd dit jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen voorgelezen door Prinses Laurentien uit het boek Krrrr...okodil!
Dit meisje werd dit jaar tijdens de Nationale Voorleesdagen voorgelezen door Prinses Laurentien uit het boek Krrrr...okodil! - Foto: ANP

De taaltoetsen werden alleen voorgelegd aan pm’ers die op VVE-locaties werken. Uit een taalonderzoek in opdracht van de gemeente in 2009, bleek dat 40 procent van de pedagogisch medewerkers in Amsterdam niet goed genoeg kond lezen en schrijven om op een VVE-groep te werken. Vervolgens werd deze groep bijgeschoold en kwamen er strengere eisen aan het mbo-onderwijs.

Examen Nederlands

De zestig pedagogisch medewerkers die nu nog niet het gewenste taalniveau hebben, krijgen meer bijscholing. Dit meldt wethouder Pieter Hilhorst (PvdA) in een verklaring. Ook afgestudeerde pedagogisch medewerkers krijgen nog altijd extra scholing aangeboden. Vanaf komend schooljaar wordt een examen Nederlands standaard ingevoerd op de mbo-opleidingen. Zo hoopt de gemeente dat pm’ers het vereiste taalniveau al hebben voordat ze op een VVE-locatie aan de slag gaan.

Taal- en interactietrainingen

Een aantal gemeenten is actief bezig om het taalniveau van pedagogisch medewerkers te verbeteren. In sommige gemeenten heeft het geleid tot taaltoetsen en taalbijscholing voor pedagogisch medewerkers. Ook landelijk zijn er plannen om te investeren in beter taalonderwijs in pedagogische opleidingen. Er komt dit jaar subsidie beschikbaar voor taal- en interactietrainingen. Naar verwachting wordt de regeling in de loop van 2014 gepubliceerd. De looptijd is van 2014 tot en met 2017. Lees meer op de website van BKK.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.