Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Pijnlijke leegloop: 14.000 medewerkers weg uit sector in afgelopen halfjaar

Slecht nieuws als het gaat om de personeelstekorten. Ruim 14.000 medewerkers uit de kinderopvang hebben in een halfjaar tijd in een andere sector werk gevonden blijkt uit cijfers van het CBS, meldt het AD. Gevreesd wordt dat de wachttijden in de opvang voor ouders nog verder zullen oplopen. De vakbonden en brancheorganisaties denken dat kinderopvangmedewerkers overstappen naar het onderwijs, vanwege de hogere salarissen.
kinderopvang
Beeld: AdobeStock

Update: Massale leegloop kinderopvang ‘kulverhaal’: ‘Niet uitstroom, maar juist instroom is op recordhoogte’

De personeelstekorten in de kinderopvang zijn natuurlijk geen nieuws, maar nog nooit stonden er zoveel vacatures voor een baan in de kinderopvang open, zo meldt het AD. Op dit moment moeten er 4400 vacatures worden vervuld. Dit blijkt uit berekeningen van de krant op basis van data van vacaturesite Indeed. In vergelijking met september vorig jaar steeg het aantal vacatures met bijna een derde (!).

Naar het basisonderwijs?

Waar al die pedagogisch professionals heengaan? Voorzitter Gjalt Jellesma van BOinK denkt dat ze in het basisonderwijs werken of studeren voor een functie in het basisonderwijs. ‘De voornaamste reden is dat de salarissen daar aanzienlijk hoger liggen en de doorgroeimogelijkheden groter zijn’, zegt hij tegen het AD.

Deddy Dorenbos van vakbond FNV wijst eveneens op het salarisverschil tussen basisonderwijs en kinderopvang, maar vindt dit ook logisch. ‘Het basisonderwijs vereist minimaal een hbo-opleiding, terwijl de kinderopvang toegankelijk is voor mbo-afgestudeerden’, zegt ze tegen het AD. ‘Doorgaans verdienen hbo-afgestudeerden meer dan mensen die een mbo-opleiding hebben gedaan.’

Financiële verschillen

De nieuwe cao in de kinderopvang maakt hierin geen of weinig verschil. Medewerkers in de kinderopvang gaan er dit en volgend jaar weliswaar in totaal 12 procent op vooruit, het basisschoolpersoneel heeft er per juli 10 procent bij gekregen. De PO-Raad, de belangenorganisatie van het basisonderwijs, kan ook niet achterhalen hoeveel pedagogisch professionals uit de opvang overstappen naar het basisonderwijs. Wel noemt de PO-Raad de beweging logisch, gezien de verwantschap tussen beide sectoren.

Oplossingen

De grote personeelstekorten verhogen de werkdruk en het ziekteverzuim bij de bestaande medewerkers, wat zorgt voor een neerwaartse spiraal: zo wordt een baan in de kinderopvang alleen nog maar minder aantrekkelijk. De oplossing? Gjalt Jellesma heeft zijn out-of-the-box oplossingen al vaker benoemd tegenover Kinderopvangtotaal. Ook tegenover het AD benoemt hij ze. Ook Deddy Dorenbos geeft haar visie in het artikel van het AD. Lees het volledige artikel van het AD hier verder >>

Bronnen: AD, ANP

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.