Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Humanitas voelt zich gesteund in verbod wipstoeltjes

Al jaren zijn er geen wipstoeltjes meer te vinden in de kinderdagverblijven van Kinderopvang Humanitas. Dit werd besloten onder de noemer 'Ruim Baan voor baby's'. Kinderopvang Humanitas zegt in een persbericht zich in dit beleid gesteund te voelen door de uitspraken van Lucy Smit, voorzitter van de Vereniging van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland (AJN). Smit stelde onlangs dat baby's door het overmatige gebruik van maxi cosi's te dik worden.
Humanitas voelt zich gesteund in verbod wipstoeltjes
Foto: ANP

Baby’s leren niet hoe ze moeten rollen en hun armen en benen kunnen bewegen als ze teveel tijd doorbrengen in een wipstoeltje of maxi cosi. Dat ontdekken ze wél als ze op een boxkleed liggen waar ze hun armen en benen vrij kunnen bewegen. Smit sprak haar zorgen uit over de toename van te dikke kinderen en verwacht dat dit één van de speerpunten van de jeugdgezondheidszorg gaat worden de komende jaren.

Baby houd je rug recht

Fysiotherapeut, trainer en oud-kinderopvangmanager Tineke Van Westerop is al jaren bezig met een campagne om de wipstoeltjes te verbannen. Haar actie, jaren geleden gelanceerd, heet ‘Baby. houd je rug recht‘. Met deze actie probeert ze alle opvoeders te attenderen op het belang van bewegingsvrijheid voor baby’s. Zij ziet graag dat de kinderopvang het voortouw neemt in het verbannen van stoeltjes voor baby’s, in de hoop dat ouders het goede voorbeeld volgen.

Voeden op schoot

Bij veel kinderopvangorganisaties kreeg haar oproep gehoor, waaronder dus bij Kinderopvang Humanitas. Daar liggen baby’s in een ruime grondbox waar ze naar speelgoed kunnen grijpen en zichzelf zo motorisch uitdagen. De ervaring bij de pedagogisch medewerkers is dat baby’s zich er heel goed vermaken. Het voeden van baby’s vindt altijd plaats bij de pm’er op schoot.

Lucy Smit van van de Vereniging van Artsen Jeugdgezondheidszorg Nederland maakt zich niet alleen zorgen om het overmatige gebruik van maxi-cosi’s door jonge ouders, maar ook om de gewoonte om baby’s al op jonge leeftijd ‘pyjamapapjes’ te geven waardoor ze wennen aan calorierijke voeding. Lees hier waarom zij zich zorgen maakt.

Gezonde voeding

Bij Kinderopvang Humanitas bevalt het beleid zonder babystoeltjes nog altijd uitstekend. De organisatie voelt zich gesteund door de kritiek van Lucy Smit, namens AJN, op het gebruik van wipstoeltjes. Ook zet de landelijke kinderopvangorganisatie in op gezonde voeding. Het voedingsbeleid is dit jaar zelfs een speerpunt in de organisatie.

4 REACTIES

  1. Voeden op schoot is niet erg makkelijk met een bewegelijke baby. Ook heb je hierdoor niet echt oogcontact met een kindje.En als je moet ingrijpen bij een situatie op de groep, moet je eerst de baby van je schoot halen die dit vaak niet kan waarderen. 
    Kortom: vrije beweginggsruimte voor baby’s is zeker toe te juichen maar niet in alle gevallen!

  2. Lees alle reacties
  3. Ik ben het hier helemaal mee eens. Heb er niets aan toe te voegen, elk punt dat u benoemd kwam ook al bij mij opwellen toen ik het bovenstaande artikel las. Er wordt daar volledig voorbijgegaan aan het gezonde verstand van pm’ers en de verschillen tussen kinderen. ‘Alles waar TE voor staat is niet goed’ zegt mijn schoonmoeder altijd. Is hier helemaal van toepassing…

  4. Wat een ongelofelijke onzin, dit beleid om de wipstoeltjes ‘uit te bannen’. Als je oog hebt voor het welzijn en de ontwikkeling van baby’s is een wipstoeltje toch niet een soort verslavend item? Alsof je met de aanwezigheid van een wipstoeltje verplicht bent (lees: niet anders kàn) dan de baby hier in te zetten?? Natuurlijk moet je een baby niet te pas en te onpas in het wipstoeltje zetten, dat belemmert inderdaad zijn motorische ontwikkeling, maar een wipstoeltje is voor een baby af en toe ook heel fijn. Hij kan ‘erbij’ zitten en lekker rondkijken, vooral als hij al wat moe begint te worden. Ook een hapje voeren als het kindje in het wipstoeltje in een halve zit/lighouding is heel prettig; de baby ziet het gezicht van de verzorger en het contact is prima mogelijk. Wat ik wil zeggen is dat het éen het ander niet uitsluit. Ik wil hierbij wel een verschil maken tussen maxi-cosi’s en een normaal wipstoeltje. De Maxi-Cosi sluit een kindje helemaal in, hierin is vrijwel geen bewegingsvrijheid mogelijk. Deze stoeltjes zijn ook nooit bedoeld als wipstoeltje o.i.d., maar als veilig autozitje voor baby’s. Met de normale wipstoeltjes is dat heel anders, daarin kunnen baby’s wel vrijer bewegen dan in de Maxi-Cosi. Maar ook ik vind zeker dat baby’s zeer frequent vrij moeten kunnen rollebollen. Josien Voorthuis. Antroposofisch Kinderdagverblijf Het Kleinhuys te Arnhem

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.