Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gemeenten hebben nauwelijks zicht op doelgroep Vroeghulp

De helft van de gemeenten weet niet hoeveel kinderen Vroeghulp ontvangen, en 90 procent weet niet hoe groot de doelgroep is in de gemeente. Daardoor krijgen kinderen nu niet de hulp die zij nodig hebben, blijkt uit een quickscan van het NCJ en NJi.
Fotolia

Om inzicht te krijgen in deze cijfers werd een quickscan, via een digitale vragenlijst, uitgezet onder 380 gemeenten. 74 procent van de gemeenten (283) vulde de vragenlijst in. In totaal kwamen er 561 rapportages binnen. Het landelijk advies en ondersteuningsteam Integrale Vroeghulp wil zo inzicht krijgen in hoe de verschillende gemeenten ervoor staan wat betreft de Vroeghulp voor kinderen van 0 tot 7 jaar.

Resultaten

De meest opvallende resultaten worden samengevat in een factsheet. Enkele daarvan zijn:

  • 90 procent van de gemeenten weet niet hoe groot de doelgroep ‘kinderen met (mogelijk) meervoudige ontwikkelings- of gedragsvragen’ is en meer dan de helft weet niet hoeveel kinderen hiervan Vroeghulp ontvangen. Het is onduidelijk hoeveel kinderen nu de zorg krijgen die zij nodig hebben. Daarbij moet gezegd worden: veel respondenten gaven aan de kennis niet paraat te hebben. Dit betekent niet dat die kennis er niet is.
  • In 96 procent van de gemeenten informeert het consultatiebureau ouders over de beschikbaarheid van Vroeghulp. Kinderopvang en onderwijs spelen ook een grote rol als het gaat om informeren over Vroeghulp.
  • Bij alle gemeenten is een vorm van Vroeghulp beschikbaar.
  • In 35 procent van de gemeenten is de wachttijd tussen het eerste contact met ouders en hulp minimaal binnen twee weken, en bij 52 procent van de gemeenten worden ouders binnen een maand geholpen. 37 procent heeft geen zicht op de wachttijd.
  • 59 procent van de gemeenten weet niet hoe lang de wachttijd tussen het multidisciplinair overleg en daadwerkelijke gezinsondersteuning/hulpverlening is.

Bekijk hier het rapport Quickscan Vroeghulp in Nederland >>

Over het algemeen komt er een positief beeld uit de quickscan: er is een zeer hoge respons en Vroeghulp is beschikbaar en lijkt kwalitatief goed met een grote ouderbetrokkenheid.

Aanbevelingen

In het rapport worden de volgende aanbevelingen gedaan:

  • Geef alle gemeenten inzicht in de doelgroep. Naar schatting is de grootte van de doelgroep gemiddeld 1 procent van de kinderen in de gemeenten tussen de 0 tot 7 jaar.
  • Investeer landelijk fors in de verdere verbinding/versterking van de rol van de JGZ. De JGZ is een belangrijke partij bij het signaleren en helpen van kinderen en ouders met psychosociale problemen. Daarnaast biedt de JGZ via onder meer consultatiebureaus een laagdrempelige plek voor ouders om aan te kloppen.
  • Zorg dat je als gemeenten en professionals een gezamenlijke taal spreekt, zowel op beleids- als op uitvoerend niveau en maak afspraken waardoor onder meer wachttijden verkorten.
  • Streef landelijk naar 100 procent ouderbetrokkenheid binnen de gemeenten. Gemeenten sluiten beter aan bij ouders door goed zicht te hebben op de doelgroep en Vroeghulp (nog) beter neer te zetten.
  • Ook wordt de aanbeveling gedaan om diepte-interviews te houden gericht op hoe Vroeghulp in de praktijk gerealiseerd wordt en zo verdieping te bieden op een aantal reacties op de Quickscan.

Om professionals en gemeenten te ondersteunen is een toolkit ontwikkeld met infosheets >>

De quickscan werd uitgevoerd door het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) in opdracht van VNG, VGN, Ieder(in), Lesco, Sociaal Werk Nederland en MEE NL uitgevoerd. Het voornemen is om de quickscan jaarlijks uit te voeren, als monitor, voor het landelijk verkrijgen van inzicht rondom Vroeghulp.

1 REACTIE

  1. Onderzoek quikscan..ik zei het al..immers. de wijk is de kweekvijver voor Vve indicaties. Vee kinderen brengen geld mee voor de kosten van brede scholen .
    Kleine kinderen…een ambtenaar moet de indicaties van consultatiebureau doorlezen en goedkeuren…
    Choas.
    Weer geld.weer oplossing. Weer projectontwikkelaars die hun hypotheek veilig stellen met hun briljante onderzoek en methode..
    Ik begrijp niet dat chaos meester is.
    In chaos zijn er slimmerds die profiteren..dat zijn fenomenen.
    Ziet men niet ? Nee, reflecteert de onderzoeker ontwikkelaar hulpverlener alleen in haar mindfullness cursus..yoga…. tantra..weekend..?..
    De slimme ‘redder’ roeper wordt gehoord.
    Quick scan hier quick scan daar..
    Wie doet dat betalen..zoete lieve Gerritje..
    Over de rug van kleine kinderen wordt veel geld uitgedeeld.
    Ik ben cynisch. Mijn ervaring in Arnhem is voeding voor mijn cynisme, monopolisme heeft kans maar hun kinderen staan centraal. De ouders die vrije keuze willen ….waar zijn die…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.