Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Monika Katinger- Taaltoets

Bij het volgen van één van de VVE trainingen is het verplicht om een taaltoets Nederlands af te leggen. En omdat de taalvaardigheid van pedagogisch medewerkers in de kinderopvang sowieso verhoogd zou moeten worden, zijn de taaltoetsen straks voor alle medewerkers verplicht.
Blog Monika Katinger- Taaltoets

Zodoende moest ik onlangs ook deelnemen aan het examen Nederlands; bij de UvA Talen in Amsterdam. Het examen, bestaande uit leesvaardigheid, schrijfvaardigheid en spreken, heb ik gehaald. Er waren echter een paar zaken die mij hebben verwonderd.

Ik vraag me af waarom een afgeronde hbo-studie niet garant kan staan voor een voldoende niveau van de Nederlandse taal. Ik heb immers vorig jaar mijn hbo-diploma gekregen en in het kader van mijn studie heb ik al het examen Nederlands afgelegd. Ik was trouwens niet de enige hbo-er, dit heb ik van meerdere deelnemers gehoord.

En dan de term: ‘Amsterdamse taalnorm’! Hallo, zijn er dan binnen Nederland verschillende taalnormen? Mij niet bekend. Ik ken maar één taalnorm: ABN. Wat hiermee bedoeld wordt zijn de verschillende niveaus van de taalbeheersing, van A1 (laagste) tot C2 (hoogste).  De term vind ik ongelukkig gekozen, het impliceert dat er per stad een andere norm wordt gehanteerd.


‘Amsterdamse taalnorm’! Hallo, zijn er dan binnen Nederland verschillende taalnormen?’

In het januari/februari nummer van het blad Kinderopvang heeft de nieuwe hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink het ook kort over het taalniveau van studenten en pedagogisch medewerkers. Fukkink zegt hierover dat de opleiding niet ‘verkofschipt’ moet worden.  Zelfs een heel goed niveau van dictees, lezen en schrijven wil nog niet zeggen dat er voldoende wordt gedaan aan taalstimulering. Taalvaardigheid is niet hetzelfde als taalstimulering, volgens hem. En de focus moet op taalstimulering liggen, dus onder andere bijvoorbeeld op het nadenken over een goede manier van voorlezen.

Hier sluit ik me helemaal bij aan. Bovendien ervaar ik het ‘negeren’ van mijn hbo-examen Nederlands als onbegrijpelijk, bureaucratisch en demotiverend.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.