Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Blog Jolanda Rikers – Passende kinderopvang

De invoering van de Wet passend onderwijs staat voor de deur. Dat heeft grote consequenties voor het onderwijs en haar schoolgebouwen. Maar hoe zit het eigenlijk met de voorschoolse voorzieningen? Onlangs ben ik benaderd door een organisatie die kinderen met een rugzakje opvangt. Hij gaf aan dat deze rugzakjes straks gaan vervallen en dat deze kinderen (0 tot 4 jaar) tussen de wal en het schip dreigen te vallen. Kunnen wij als kinderopvang iets voor deze kinderen betekenen?
Blog Jolanda Rikers - Passende kinderopvang

Volgens prof. dr. Jo Hermanns, ambassadeurs en enkele direct betrokkenen van het Landelijk Steunpunt, blijkt uit onderzoek binnen het onderwijs het volgende:

  • In de afgelopen tien jaar is het aantal rugzakleerlingen toegenomen van 11.000 naar 39.000.
  • Eén op de zes kinderen heeft een indicatie voor ‘iets speciaals’.
  • Kinderen met een rugzak binnen het regulier onderwijs presteren beter dan kinderen met een dergelijke rugzak in het speciaal onderwijs.
  • Rugzakkinderen die het reguliere basisonderwijs hebben gevolgd, halen eerder een havo- of vwo-examen dan kinderen die het speciaal onderwijs hebben doorlopen.
  • Klasgenoten van rugzakkinderen presteren niet minder doordat er een ‘speciaal kind’ in de klas zit.

Een brede school is een kansrijke omgeving voor passend onderwijs. Ook vanwege het gegeven dat een brede school de belangrijkste vindplaats voor kinderen van 0 tot 12 jaar in de wijk is, waar ouders nog regelmatig komen, waar samenwerkende professionals geleerd hebben bruggetjes te slaan naar andere professionals dan de onderwijspartners. Echter, dit is makkelijker gezegd dan gedaan. Samen met partners in de kinderopvang sta je sterker. Ik zie hier dan ook weer nieuwe kansen voor onze branche. Maar ik vrees dat we vanuit ons wettelijke kader wel weer op de vingers getikt zullen worden door de GGD.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.