Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

8 tips: zo vergroot je het zelfvertrouwen van kinderen

Er wordt veel van kinderen gevraagd in deze tijd. Thuis, op school, op de bso, op de sport- en/of muziekles en via allerlei sociale media-kanalen. Wat kan jij doen om kinderen te ondersteunen die meer moeite hebben om hierin te functioneren? De website Psychogoed.nl geeft allerlei handige tips.
iStock

1. Zorg voor een niet veroordelende sfeer in de groep
Het is belangrijk dat kinderen het gevoel hebben dat ze gewaardeerd worden om wie ze zijn en niet om wat ze presteren. Alle kinderen zijn verschillend en hebben verschillende kwaliteiten. Dit moet erkend en gewaardeerd worden.

2. Zet kinderen niet voor het blok
Ondersteun elk kind waar mogelijk. Bijvoorbeeld door duidelijkheid te bieden en te vertellen wat van ze verwacht wordt.

3. Geef op de juiste manier complimenten
Zorg dat je compliment gemeend is, dat je het snel na een gebeurtenis geeft, probeer specifiek te zijn met je compliment en complimenteer de moeite die het kind deed, niet het resultaat.

4. Creëer vertrouwen
Zorg voor een vertrouwensrelatie tussen jou en het kind, maar ook tussen jou en de ouder. Dit geeft het kind een gevoel van veiligheid, waardoor het maken van fouten minder eng is.

5. Zelf doen is belangrijk
Door een kind niet teveel te beschermen geef je een kind de mogelijkheid om zelfvertrouwen te ontwikkelen. Laat een kind situaties zelf oplossen en doen, ook als hij/zij dit in eerste instantie niet wil of als het fout kan gaan. Daar leert een kind meer van dan als je het van hem overneemt.

6. Geef aandacht aan wat goed gaat
Let niet teveel op wat er allemaal niet goed gaat, maar let op wat wél lukt en wat steeds beter gaat.

7. Laat een kind een positief dagboek bijhouden
Koop een leuk schriftje en laat een kind elke dag 3 dingen opschrijven waar het die dag trots op is. Wat ging er goed? Wat heb je geleerd? En overwonnen? Wat was een fijn moment?

8. Doe alsof
Een krachtig middel voor kinderen met weinig zelfvertrouwen is oefenen. Speel met je kind een situatie van school na. Het beste is om een situatie te kiezen die het kind zelf heeft meegemaakt, maar je kan er ook één samen verzinnen. Bijvoorbeeld wat doe je als een kind je gum afpakt terwijl je dit niet wilt? Of wat doe je als iemand een vervelende opmerking naar je maakt? Kies een situatie waarin je kind voor zichzelf wil opkomen.

Bron: Psychogoed.nl

Dit artikel is ook terug te vinden in het maart-nummer van Kinderopvang. Maar ook: Sneeuwtrappelen ‘Een fantastische ervaring’, Meisjes die schoppen en jongens die huilen, De groene school en Wie wordt de Pedagogisch Professional van het Jaar? Benieuwd naar onze artikelen? Kik hier om onze abonnementen te bekijken

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.