Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zo Kinderopvang tekent voor meer mannen

Stichting Talent aan de top en Kinderopvangorganisatie Zo hebben elkaar gevonden in hun tegengestelde doelstellingen. Stichting Talent aan de top pleit voor meer vrouwen in de top van het bedrijfsleven. Kinderopvang Zo wil juist meer mannen op de werkvloer én in de top van de onderneming. Die doelstellingen blijken prima samen te gaan.
Zo Kinderopvang tekent voor meer mannen
Foto: ANP

Met het ondertekenen van de Charter Talent naar de top committeert kinderopvangorganisatie Zo zich aan de doelstelling voor meer diversiteit en een betere balans tussen mannen en vrouwen binnen de organisatie. Dat betekent dat Zo er meer aan gaat doen om de werkplek ook voor mannen aantrekkelijk te maken. Stichting Talent aan de top toetst of Kinderopvang Zo haar doelstelling bereikt.

Mannenonderzoek

Marleen van Polanen is sinds 2011 bezig met een onderzoek naar de toegevoegde waarde van mannen in de kinderopvang.  Emeritus hoogleraar Kinderopvang Louis Tavecchio begeleidt het onderzoek samen met hoogleraar kinderopvang Ruben Fukkink aan de Universiteit van Amsterdam. Lees meer over de planning en sponsoren van het onderzoek.

Aantal mannen

Zo Kinderopvang is dan misschien een opmerkelijke ondertekenaar van de Charter Talent naar de top, maar er zijn weinig branches waarin de verhouding tussen het aantal mannen en vrouwen zo scheef ligt. In de buitenschoolse opvang is 94 procent vrouw. In de dagopvang is dit zelfs 99 procent. Bij Zo werkt wel een aantal mannen en de organisatie is al jaren bezig om het aantal mannelijke pedagogisch medewerkers en leidinggevenden te vergroten. In totaal werken er 260 mensen bij Zo.

Diversiteit

De doelstelling voor meer diversiteit op de werkvloer gaat verder dan alleen de wens om meer mannen bereid te vinden om in de kinderopvang aan het werk te gaan. Diversiteit gaat ook over hoe het verschil tussen mannen en vrouwen een organisatie sterker kunnen maken. Directeur van Zo Corona Sanders-Koek: ‘Ik geloof in de kracht van diversiteit: in culturele achtergrond, opleiding, ervaringsjaren en natuurlijk sekse. Mannen zijn niet alleen een mannelijk rolmodel. Zij hebben ook een andere stijl van werken, van omgaan met collega’s en kinderen en andere interesses. Die verschillen verrijken het team, het activiteitenaanbod en de omgang met de kinderen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.