Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winterswijk investeert in opvang zorgkinderen

De gemeente Winterswijk gaat, bij wijze van proef, kinderopvang voor zorgkinderen in een reguliere opvang mee financieren en faciliteren. Zo komt er bijvoorbeeld extra professionele begeleiding op de groep of groepen worden aangepast.
1Winterswijk.jpg
Kinderopvangorganisaties krijgen regelmatig een vraag van ouders van zorgkinderen

Kinderen met een zorgvraag kunnen nu vaak nog niet in de reguliere kinderopvang terecht. Toch krijgen kinderopvanginstellingen wel verzoeken van ouders van deze kinderen. Omdat de locaties daar onvoldoende op zijn ingericht of omdat er te weinig mankracht is voor de begeleiding van deze kinderen, moeten zij vaak ‘nee’ verkopen. Het gevolg is dat veel zorgkinderen in de gemeente vaak individueel worden verzorgd of in aparte groepen worden opgevangen.

Extra begeleiding

Zorg- en kinderopvangprofessionals vinden dit niet altijd wenselijk. Daarom wordt er nu geïnvesteerd in het mogelijk maken van opvang voor deze groep in reguliere kinderdagverblijven en bso’s. Dit geld gaat naar extra professionele begeleiding op de groepen of naar aanpassingen voor op de groep zodat alle kinderen er gebruik van kunnen maken

Financiering

De gemeente Winterswijk betaalt voor elk zorgkind één dagdeel dagbesteding per week, ook al gaat een kind meer dagdelen naar de kinderopvang. Ouders betalen alleen de bijdrage voor de gewone opvang. De kosten voor extra begeleiding worden betaald uit het jeugdhulpbudget. Het project wordt betaalbaar omdat straks meerdere kinderen met een zorgindicatie onder één extra begeleider gaan vallen. Daarmee kunnen de welzijnsorganisaties de kosten dekken, zo is de verwachting.

Toekomst

De proef wordt opgepakt in samenwerking met Stichting Welzijn Winterswijk, Zozijn en De Lichtenvoorde. Na anderhalf jaar wordt gekeken of de proef om wordt gezet in structureel beleid in de gemeente.

Ook scholen proberen kinderen met een speciale zorgvraag in de reguliere klas te plaatsen. Tegen welke valkuilen lopen zij aan? En hoe overwinnen obstakels? Jack van de Logt van scholenstichting Conexus vertelt. ‘Durf buiten de paden te lopen.’ Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.