Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties4

Wat betalen ouders voor de peuterspeelzaal in 2015?

Net als de kinderopvangtoeslagregeling, zijn de kosten voor de peuterspeelzaal inkomensafhankelijk. Hoe meer ouders verdienen, hoe meer zij per uur betalen voor de peuterspeelzaal. Deze inkomenstabel heeft veel overeenkomsten met de tabel voor kinderopvangtoeslag in 2015. Wie betaalt wat voor de peuterspeelzaal in 2015? De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) maakt de adviestabel voor de ouderbijdrage in 2015 bekend.
Wat betalen ouders voor de peuterspeelzaal in 2015?
Foto: ANP

Tussen de kinderopvang en de peuterspeelzaal is er in de financiering, naast overeenkomsten, één groot verschil. Ouders die werken, krijgen inkomensafhankelijke kinderopvangtoeslag via het Rijk. Ouders die geen recht hebben op kinderopvangtoeslag, kunnen in sommige gevallen in aanmerking komen voor een gemeentelijke bijdrage voor de peuterspeelzaal. De regels hiervoor verschillen per gemeente. Er zijn gemeenten die peuterspeelzaalwerk/kinderopvang voor alle kinderen mogelijk maken, maar er zijn ook gemeenten die peuterspeelzaalwerk alleen financieren als kinderen een (taal)achterstand hebben.

De kwaliteitsmaatregelen voor harmonisatie tussen kinderopvang en peuterspeelzaalwerk zijn een jaar vervroegd. Per 1 januari 2015 worden de regels voor beroepskracht-kindratio gelijk gesteld (één pm’er/leidster op acht peuters). En per 1 juli volgend jaar wordt het vierogenprincipe ook ingevoerd in de peuterspeelzalen. Lees meer

Openingstijden

De VNG is voor de adviestabel ouderbijdrage peuterwerk in 2015 uitgegaan van het maximum uurtarief voor het kinderdagverblijf in 2015: € 6,84. De ouderbijdrage is berekend per uur zodat alle peuterspeelzalen, ongeacht openingstijden met deze tabel berekend kunnen worden.

Tabel ouderbijdrage peuterwerk 2015

gezamenlijk toetsingsinkomen 2015 Ouderbijdrage per uur Ouderbijdrage per uur
1e kind 2e kind en verder
Lager dan € 17.918 € 0,64 € 0,46
€ 17.919 € 27.549 € 0,94 € 0,48
€ 27.550 € 37.909 € 1,40 € 0,59
€ 37.910 € 51.562 € 1,89 € 0,74
€ 51.563 € 74.117 € 2,90 € 1,01
€ 74.118 €102.705 € 4,55 € 1,36
€ 102.706 En hoger € 5,61 € 2,19

Korting voor VVE-kinderen

Gezinnen met het laagste inkomen zijn per jaar 254 euro kwijt voor tien uur peuterspeelzaalwerk per week. Maar omdat gemeenten juist kinderen met een taalachterstand willen bereiken, komt het vaak voor dat zij voor de helft van de uren de ouderbijdrage kwijtschelden. Ouders betalen dan niet voor tien maar voor vijf uur per week. Voor ouders met een kind met een (taal)achterstand over VVE-indicatie betekent dit dat ze 127 euro per jaar kwijt zijn aan peuterspeelzaalwerk.

Wat krijgen ouders terug met recht op kinderopvangtoeslag en die gebruiken van opvang in het kinderdagverblijf in 2015? Bekijk de toeslagentabel kinderopvang 2015. Lees meer

4 REACTIES

  1. Kunnen peuterspeelzalen de lage kosten blijven hanteren als ze dat willen en kunnen? Moet er echt meer pm-ers komen ipv vrijwilligers? Gaan alle psz over op peuteropvang?
    Wij verliezen helaas veel klanten nu omdat wij per 1 jan de nieuwe tarieven hebben. Er is een losstaande psz die 1 pm-er met een vrijwilliger en een stagiaire werkt en veel klanten gaan daar heen omdat hun kosten schijnen laag te blijven 50 euro per maand voor twee dagdelen… Kids mogen 1 t/m max 5 dagdelen komen. Vraag me af of dit wel kan kloppen. Dacht dat alles volgens nieuwe tarieven moest.
    Verwarrend.

  2. Lees alle reacties
  3. J Jansen ze zijn er mee bezig en aangezien de regels rondom de kind leidster ratio wat betreft de peuterspeelzaal per juli gelijk wordt getrokken met het kinderdagverblijf verwacht ik dat ook die regels wat betreft de tegemoetkoming dan veranderen. Een peuterspeelzaal zal nu verplicht van 1 pedagogisch medewerkster en een vrijwilligster op 16 kinderen moeten gaan werken met 3 Pedagogisch medewerksters. dus kosten gaan dus omhoog wat betreft de salarissen dus ook wat betreft de ouderbijdragen dat kan niet anders. Er is in mijn omgeving 1 Echte peuterspeelzaal die rekent dus 50 euro per maand ze betalen bijna geen huur want zitten in een buurthuis maar hebben nu dus ook maar 1 salaris te betalen. Na juli kan dat dus gewoon niet meer. Aan de ene kant is het jammer dat dit verdwijnt aan de andere kant vind ik het ook wel eerlijker dat de kind leidster ratio gelijk wordt getrokken, nu is het toch een beetje oneerlijke concurrentie ten opzichte van kinderdagverblijf en halve dagopvang. Ouders begrijpen niet waarom het dagverblijf zo duur is en de peuterspeelzaal zo goedkoop, die zien niet dat er bij de psz maar 1 gediplomeerde kracht is

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.